inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Zo ga je om met een recessie

Zo ga je om met een recessie

De afgelopen maand was nogal roerig. We hadden hier thuis een flinke ziekenboeg, waardoor veel anders liep dan verwacht. Volgens mij heeft iedereen de afgelopen jaren al één of meerdere keren met het hele gezin thuisgezeten en weet waar ik het over heb. Gelukkig was het deze keer geen corona en ondanks dat ziekte nooit fijn is, heeft het mij en mijn vrouw ook heel erg veel opgeleverd.

Financiële markten overdrijven altijd

Ook op zakelijk gebied gebeurde er veel, aangezien vrijwel al mijn klanten financieel werden geraakt door bijvoorbeeld stijgende rentes en dalende beurskoersen. Gedurende de afgelopen maanden zijn de hypotheekrentes verdubbeld, waardoor het minder aantrekkelijk is om een lening aan te gaan. Daarnaast zijn vrijwel alle aandelenkoersen minimaal met 25% gedaald. Kranten schrijven daarnaast dagelijks over “Waar gaat dit stoppen?”. Wanneer komt er een nieuwe crisis? Recessie in de maak! Logisch dat er onrust ontstaat.

Het eerste wat ik mijn klanten altijd vertel, is dat de financiële markten permanent overdrijven. Het ene moment groeien de bomen tot in de hemel en de volgende gaan we allemaal naar de verdoemenis. Echt onzin. De hypotheekrentes zijn nu nog steeds 2% lager dan het langjarig gemiddelde. Aandelen zijn volgens objectieve maatstaven gemiddeld geprijsd.

Profiteren van de economische crisis? Zo ga je er mee om

Wat vrijwel niemand echter ziet, is dat er ook enorme voordelen zitten aan een neergaande economie. Vrijwel al mijn klanten zijn bezig om geld opzij te zetten voor later. Om je geld te laten renderen, is het daarbij verstandig te gaan investeren. De simpelste wijsheid om te investeren is: koop laag, verkoop hoog. Wat je dus wilt als werkende, is zo laag mogelijke koersen.

Hogere rente betekent: een goede tijd om een huis te kopen

Rente is daarnaast de belangrijkste voorspeller van de huizenmarkt. Een hogere rente zal de overspannen huizenmarkt gaan afkoelen. Dit is erg positief voor jongeren, die een huis willen kopen of mensen die naar een andere woning willen verhuizen.

Een sterk financieel plan zorgt voor stabiliteit in elke crisis

Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je financieel zo gepositioneerd bent dat je kunt profiteren van verschillende economische situaties en dat je inzicht hebt in de mogelijkheden.

Onze situatie thuis heeft ervoor gezorgd dat mijn vrouw en ik de allerbeste gesprekken in tijden hebben gehad. Het heeft ervoor gezorgd dat we andere keuzes zijn gaan maken op het gebied van onze relatie, de opvoeding van ons kind en ons werk. Door even stil te staan met zijn tweeën, kunnen we nu weer harder vooruit in een richting waar we beiden naartoe willen.

Benieuwd hoe jij financiële rust kan ervaren in tijden van een recessie?

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.