inloggen

Zinloos financieel advies

Wist je dat 90% van het financiële advies niet uitgevoerd wordt door klanten? Dit zijn dus mensen, die hebben betaald voor dit advies. Ze hebben een specialist in de arm genomen om hen te helpen met het maken van betere keuzes. Ze hebben informatie verzameld en gedeeld met de adviseur. Gesprekken gevoerd en een mooi rapport ontvangen met aanbevelingen. En toch besluit dan 90% bewust of onbewust om niets te doen… Wat een verspilling van tijd en energie. Waarom gaat het meestal mis met financieel advies?

Vrijwel al mijn klanten waren, voordat ze bij mij kwamen, spaarders. Al het geld, wat ze overhielden, stond op een spaarrekening. Bij veel generaties staat sparen gelijk aan zekerheid. Dit is wat we tijdens ons leven geleerd en ervaren hebben. Ondanks dat de rente al veertig jaar daalt, houden veel mensen vast aan deze overtuiging. Zelfs nu de inflatie ruim 10% is, houden mensen vast aan sparen.

Stel je eens voor dat deze klant bij een financieel adviseur komt, dan ziet deze al snel veel kansen. Al dat sparen is namelijk helemaal niet slim. Door wat meer risico te nemen, kan deze klant veel meer rendement halen. Op papier kan hij laten zien, dat het vermogen in de toekomst significant zal stijgen. Daarnaast krijgt de klant verschillende mogelijkheden om zijn geld te stallen bij een verzekeraar of vermogensbeheerder. Deze mogelijkheden zijn  fiscaal veel aantrekkelijker. De adviseur ziet dat hij zijn tarief ruimschoots goed gaat maken. Het probleem: slechts 10% van zijn klanten voert het advies uit…

De oorzaak zit niet in de kwaliteit van het advies. Banken, verzekeraars, tussenpersonen en adviseurs zoals ikzelf moeten zich jaarlijks laten bijscholen en staan onder toezicht van gerespecteerde instanties. Het echte probleem is dat het niet over geld gaat.

Vrijwel alle financiële adviseurs geven namelijk advies, wat volledig of gedeeltelijk in gaat tegen de overtuigingen, die de meeste klanten hebben. Veel mensen hebben bijvoorbeeld slechte ervaringen met beleggen. We kennen allemaal wel mensen, die geld verloren zijn met beleggen of hebben dat zelf ervaren. Ook hebben vermogensbeheerders en pensioenfondsen geen goede naam. Veel mensen zien dat er in deze sector veel geld wordt verdiend, maar dat dit niet ten goede komt aan de deelnemers, waar het geld vandaan komt. Kortom, rationeel klopt het advies, maar het voelt niet goed.

Om een financieel plan te maken plan ik altijd vier gesprekken met mijn klanten. De eerste drie gesprekken staan niet in het teken van geld, maar zijn bedoeld om uit te vinden wat klanten echt willen bereiken. Aan de hand van bewezen gesprektechnieken help ik ze om de juiste prioriteiten te stellen en ontwerpen ze een strategie om deze te realiseren. Door eerst een levensplan te maken, ontstaat er een waarom. Waarom wil jij eerder kunnen stoppen werken? Waarom wil je passief inkomen verdienen? Waarom?

We zijn als mens echt bereid om andere keuzes te maken, als we daar iets mee kunnen bereiken, wat ons aan het hart gaat. Alleen zonder die waarom vervallen we al snel in onze oude overtuigingen. Datgene wat altijd gewerkt heeft. Het tweede idee achter een levensplan is daarom, dat ik mijn klanten begeleid om een strategie te ontwerpen. Dit zijn concrete acties, die binnen een periode van drie tot maximaal twaalf maanden worden uitgevoerd. Het probleem met een traditioneel financieel plan is, dat we pas op de lange termijn resultaat kunnen ervaren. Voordat iemand er echt beter van wordt, is hij of zij allang weer teruggevallen in oude gewoontes. Nu in actie komen en voordeel ervaren is essentieel om vol te houden op de lange termijn. 

Al mijn klanten komen tijdens de eerste drie gesprekken tot de conclusie, dat ze financieel andere keuzes moeten maken om hun doelen te realiseren. In het vierde gesprek help ik ze met begrijpelijke financiële oplossingen, die aansluiten bij hun levensplan. Recentelijk zei een klant dat werken met mij voelde als een samenwerking. Ik vond het een prachtig compliment, aangezien ik ervan overtuigd ben, dat dit de enige manier is om financieel resultaat te boeken.

Wil jij meer weten over wat een financieel levensplan voor jou kan betekenen. Neem dan contact op via www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt