inloggen

Zeg nee tegen de fiscale ruimte

Heb je wel eens reclame ontvangen over het benutten van je fiscale ruimte? Ik word er rond deze tijd van het jaar mee overladen. Ook hoor ik van veel van mijn klanten, dat ze door hun accountant of financieel adviseur worden gewezen op de voordelen hiervan. Ik ben echter van mening, dat voor de meeste mensen het benutten van dit belastingvoordeel niet interessant is. In deze waardebrief zal ik ingaan op wat nu precies de fiscale ruimte is en wat mijn argumenten hiertegen zijn. 

Als je later genoeg financiële middelen wilt hebben om van te leven, zal je nu geld opzij moeten zetten. In de tussentijd kun je het geld laten renderen door te gaan investeren. Er zijn letterlijk miljoenen manieren om geld te investeren. Deze keuzevrijheid is voor veel mensen de reden om het geld te laten beheren door bijvoorbeeld een verzekeraar of pensioenfonds. Op basis van de hoeveelheid geld, die jij inlegt en de duur van het beheer, zullen zij je later een inkomen verschaffen uit het opgebouwde vermogen. Een groot voordeel hierbij is, dat het overlijdensrisico vaak gedeeld wordt. Een verzekeraar heeft soms miljoenen klanten. Sommige hiervan zullen nooit een uitkering krijgen, omdat ze de pensioenleeftijd niet bereiken. Anderen krijgen wellicht geld tot hun honderdste.

Om met name ondernemers te stimuleren pensioen op te bouwen, is er de fiscale ruimte. Als je hier gebruik van maakt dan wordt de inleg, die je doet bij een verzekeraar, niet belast. De belastingdienst zegt eigenlijk, dat je het geld nu niet ontvangt en er daarom ook geen belasting over hoeft te betalen. Op het moment dat de uitkering komt, wordt er wel belasting geheven. Het voordeel hiervan is, dat vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd een lager belastingtarief van toepassing is op inkomen. Dit voordeel benut je door gebruik te maken van de fiscale ruimte. Aangezien het geld ook niet op jouw bankrekening staat, hoef je ook geen vermogensbelasting te betalen. Twee voordelen, die altijd benadrukt worden door verzekeraars en pensioenfondsen. Dan nu de nadelen en alternatieven.

Als ondernemer vind ik het heel belangrijk om financieel vermogen op te bouwen. Het maakt dat ik vrijheid en zekerheid heb. Doordat ik altijd bij mijn geld kan, ben ik flexibel. Als je geld in een product stort, waar je gebruik maakt van de fiscale ruimte, dan is het weg tot je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. En zelfs dan komt het niet ineens vrij, maar vaak over vele jaren verspreid. Voor een vroegpensioen, wat ik ambieer, is de fiscale ruimte totaal niet interessant. Ook mijn nabestaanden kunnen veel nadeel ondervinden van de fiscaal vriendelijke keuze. In de meeste gevallen komt er niks tot weinig vrij bij je overlijden en gaat je inleg in de grote pot van de verzekeraar. Check hierom dus altijd de voorwaarden als je gebruik maakt van een financieel product zoals een lijfrente.

Voor de meeste ondernemers zijn bovenstaande redenen al voldoende om af te zien van fiscaal vriendelijke producten. Wat overblijft is natuurlijk het rendement door het belastingverschil wat je realiseert. Wat ik echter zie is dat lijfrentes, bankspaarproducten en pensioenen enorm lage rendementen halen, wat dit voordeel meestal tenietdoet. De lage opbrengsten worden vrijwel altijd veroorzaakt, doordat je opbrengst gekoppeld is aan de rentetarieven. Aangezien je bij een pensioen vaak kijkt over een periode van tientallen jaren, zie je dat de meeste mensen dan vaak kiezen om meer risico te accepteren voor een hoger rendement. Het voordeel hiervan is vaak vele malen groter dan het belastingvoordeel. Ook zijn daarnaast de kosten van fiscaal vriendelijke producten relatief hoog. Als je zou kiezen voor een vergelijkbare investeringsstrategie met een gelijk risico en rendement, dan kunnen kosten een doorslaggevend verschil maken. Bij periodes van 20 jaar of langer zie je vaak dat de lagere kosten een pensioeninkomen met wel tientallen procenten verhogen. Dit verschil alleen maakt al het belastingvoordeel goed.

Als je waarde hecht aan flexibiliteit en zekerheid, dan is het benutten van de fiscale ruimte voor veel ondernemers geen geschikte oplossing. Door zelf de beschikking te houden over het geld, kun je het vaak zo investeren, dat je meer zekerheid hebt van een goed inkomen. Het argument, wat echter vaak gebruikt wordt om de fiscale ruimte te benutten is, dat het rendement beter is dan sparen. Dit is natuurlijk helemaal correct, alleen voor de rest zijn het natuurlijk twee totaal verschillende manieren om je geld opzij te zetten. Het is veel verstandiger om te kijken naar je doel. Als je doel een goed pensioen is, dan zijn sparen en het benutten van je fiscale ruimte beide geen goede oplossing.

Wil jij later een goed inkomen, zodat je dan net zo kunt leven als nu? Stuur mij dan eens een bericht. Graag geef ik je een aantal tips, zodat je een oplossing kiest, die echt voor jou gaat werken.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt