inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Wat te doen met je spaargeld?

Wat te doen met je spaargeld?

Sparen is veilig of sparen is risicovol. Sparen of juist beleggen? Deze twee uitspraken kwamen weer meerdere keren ter sprake in mijn gesprekken met (potentiële) klanten. Met dit soort opmerkingen zetten mensen mij echt aan. Niet zozeer omdat ik vind dat iemand ongelijk heeft. Het echte probleem is dat beide gedachtes je kunnen ruïneren.

Je brein op automatische piloot door eigen overtuigingen

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord dat het grootste deel van ons gedrag automatisch wordt gestuurd. Een goed voorbeeld hiervan vind ik autorijden. Zeker bij lange ritten, kan ik mij soms niets meer herinneren van waar ik ben geweest of welke manoeuvres ik heb gemaakt met de auto. Ondanks dat dit soms een angstige gedachte is, doen we dit de hele dag. Het merendeel van ons gedrag gaat automatisch. Toch is er wel iets in ons brein wat deze acties aanstuurt: overtuigingen.

Overtuigingen ontstaan uit leren van ervaringen

Overtuigingen zijn ontstaan door onze ervaringen. Al van jongs af aan zijn we ons brein aan het programmeren. Erg nuttig bij autorijden, maar als het om geld gaat, laten we ons vaak saboteren. Of het nu bewust is of onbewust, maar ons gedrag verklaart vrijwel altijd het resultaat dat we bereiken.

Sparen, beleggen of een combinatie hiervan?

Stel dat je op een bepaald moment wilt kunnen stoppen met werken. Dit is een wens van vrijwel al mijn klanten. Voor je financiën betekent dit dat je vanaf het moment dat je voor de laatste keer je laptop dichtklapt, op een andere manier aan geld moet komen om van te leven. Sparen is een manier om dit te bereiken.

Ik denk echter dat de beste manier om te kunnen stoppen met werken afhankelijk is van je leeftijd en pensioenwensen. Dit kan sparen zijn, maar ook een combinatie met bijvoorbeeld beleggen. Daarnaast zijn er vele fiscale opties die soms juist wel, maar vaak ook niet geschikt zijn. Soms is sparen daarin een veilige optie, maar het kan ook juist risicovol zijn.

Schijnzekerheid: een grote spaarrekening voelt veilig en comfortabel

Het probleem is dat onze overtuigingen ons blind maken, net zoals een chauffeur die op zijn automatische piloot rijdt. Een spaarrekening voelt voor velen veilig. Op de lange termijn is het echter alleen schijnzekerheid, omdat je geld ieder jaar minder waard wordt.

Particuliere beleggers nemen onverantwoorde risico’s: beroerd financieel resultaat

Een argument wat cryptobezitters vaak gebruiken is dat de hoeveelheid munten niet toeneemt, wat anders is dan de altijd maar groeiende hoeveelheid geld. Toch zie ik dat particuliere beleggers meestal onverantwoorde risico’s nemen, wat vrijwel altijd leidt tot een beroerd financieel resultaat en ze ook nog eens heel veel tijd kost.

De grootste uitdaging daarbij is dat als je een spaarder vertelt dat hij beter kan beleggen, of een belegger dat het slimmer is om te sparen, ze dit vrijwel nooit doen.

De reden: Het past niet bij je overtuigingen. Hoe kun je dit patroon nu doorbreken?

Wat voor jou werkt, hangt van je doel af

Vaak kom ik stellen tegen met verschillende ideeën over geld. Wat ik nooit zou doen, is de ander vertellen dat ze het niet goed doen. De kans dat dit succesvol is, is nihil. Veel nuttiger is het om gezamenlijke doelen te stellen, zoals bepalen wanneer je wilt kunnen stoppen met werken en wat je dan gaat doen. De tweede vraag is welke financiële keuzes nodig zijn om het gezamenlijke doel te bereiken.

Ik zie bij mijn klanten dat deze aanpak ervoor zorgt dat er twee veranderingen plaatsvinden. Ten eerste worden ze zich bewust van wat de gevolgen zijn van hun keuzes met geld. Bijvoorbeeld dat een spaarder inziet dat zijn oplossing werkt, maar ook betekent dat hij of zij veel meer geld moet inleggen om het doel te bereiken.

De tweede stap is dat vrijwel iedereen ook echt andere keuzes met zijn geld durft te maken. Bijvoorbeeld spaarders die durven te beleggen, of beleggers die minder risico’s nemen, doordat ze zich realiseren dat ze met hun pensioen geen roulette willen spelen. 

Neem contact op voor een waardegesprek op mijn kosten

Mocht je hier niet uitkomen, neem dan eens contact met mij op. In een waardegesprek, op mijn kosten, leg ik je uit hoe je geld echt voor je kunt laten werken.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.