inloggen

Waarom Bitcoins waardeloos zijn

Is investeren in Bitcoins een goed idee? Deze vraag krijg ik wekelijks een paar keer van mensen uit mijn omgeving of klanten. Bitcoins zijn ook volop in het nieuws, omdat de waarde alleen maar lijkt te kunnen stijgen, van minder dan €1 tien jaar geleden naar ongeveer €40.000 nu. Als je toen €25 euro had geïnvesteerd dan was je nu miljonair geweest. We hebben we het hier over een rendement van ongeveer 280% per jaar. Wie krijgt hier geen serieuze FOMO (Fear Of Missing Out) van? Stel dat je Bitcoins hebt. Is dit dan het moment om uit te stappen? Of moet je juist bijkopen? En wat moet je doen als je geen Bitcoins hebt? Nu instappen? Laten we eens vanuit de emotie afdalen naar de feiten.

Bitcoins zijn een cryptovaluta. Een cryptovaluta is een betaalmiddel wat niet wordt gereguleerd door een centrale bank. Wat cryptovaluta anders maakt dan geld, is dat er maar zeer beperkte inflatie is. Het aantal Bitcoins is beperkt, zo rond de 18 miljoen stuks en het zullen er maximaal ongeveer 21 miljoen worden. Door het decentrale en openbare systeem achter cryptovaluta wordt de veiligheid gegarandeerd. Je kunt hier op internet veel informatie over vinden. Het belangrijkste risico wat je loopt met Bitcoins, ligt bij de digitale opslag. In de afgelopen jaren zijn er regelmatig cryptovaluta-beurzen gehackt, waarbij mensen hun digitale valuta kwijtraken.

Aangezien cryptovaluta een betaalmiddel zijn, is het vooral nuttig om de overeenkomsten en verschillen met geld te analyseren. Een betaalmiddel heeft twee functies; het is een ruilmiddel en je kan het gebruiken als opslag van waarde. Cryptovaluta kan de rol van geld als ruilmiddel nu niet overnemen, omdat er erg veel beperkingen zijn in de hoeveelheid en snelheid van transacties. De technologie zou in de toekomst natuurlijk beter kunnen worden, maar toch zie ik hierin niet de kracht van cryptovaluta. Misschien is het een goed idee om met je spaargeld Bitcoins te kopen. Doordat de centrale banken steeds meer geld in omloop brengen verwaterd de waarde van je spaargeld. Bovendien krijg je nu nauwelijks een rentevergoeding. Doordat cryptovaluta beperkt zijn in de hoeveelheid zouden deze veel beter hun waarde vasthouden dan geld. Het bewijs hiervan zou je kunnen zien in de prijsontwikkeling van bijvoorbeeld de Bitcoin. Wat is de catch?

De prijs van cryptovaluta is gebaseerd op het vertrouwen wat mensen erin hebben. Als er morgen een Bitcoin wordt verhandeld voor €1 miljoen dan is dat de marktprijs. Iedereen die 1 Bitcoin heeft is dan op ineens miljonair. Als het vertrouwen wegvalt kan een Bitcoin morgen ook weer voor minder dan een euro worden verhandeld en is iedereen alles kwijt. Bitcoins lijken hiermee op andere schaarse goederen, zoals goud, diamanten of kunst. Ook hiervan is het aanbod schaars en is de prijs sterk afhankelijk van de vraag. Schaarse goederen leveren zelfs niks op. Vaak kost het zelfs alleen maar geld om ze in bezit te hebben. Je kunt alleen rendement maken, doordat iemand er in de toekomst meer voor wil betalen dan jij in het verleden hebt gedaan. Door te investeren in dit soort schaarse goederen speculeer je op deze toekomstige ontwikkeling. Je weet immers niet zeker of dit ook gaat gebeuren. Je zou ook kunnen zeggen dat de prijs afhankelijk is van hoe optimistisch we zijn over de toekomst. Ik neem investeren heel serieus en baseer mij daarin zoveel mogelijk op feiten. Ook heb ik geleerd dat als anderen gretig zijn, jij dat juist niet moet zijn.

Bij investeren maak ik altijd een schatting van de waarde. Deze waarde is gebaseerd op de onderliggende kasstromen, die een investering genereert. Als je bijvoorbeeld een huis koopt dan kun je deze verhuren. De huur minus alle verhuurkosten is de kasstroom, die je in een bepaalde periode ontvangt. Meestal is de jaarlijkse huur, die je kunt ontvangen tussen de 4% en 5% van de woningwaarde. Je kunt op twee manieren het rendement verhogen bij de verhuur van een woning. De eerste is door het verhogen van de huur. Hier heb je echter beperkte invloed op, aangezien dit voornamelijk wordt bepaald door de markt. De tweede manier is door hetzelfde huis goedkoper te kopen. Onder investeerders wordt ook vaak gezegd, dat het rendement bepaald wordt bij de aankoop. Een cryptovaluta heeft echter geen enkele onderliggende waarde. Je ontvangt geen rente als het in je digitale portefeuille zit. Het kost zelfs geld om het aan te houden. Als investering is het daarom waardeloos.

Ik ken ook mensen die heel rijk zijn geworden met cryptovaluta. Bij het merendeel van deze mensen is dit fortuin ontstaan zonder analyse of verwachtingen. Ze kregen een tip van vrienden of kennissen en zijn ingestapt. In het verleden zijn er altijd van dit soort hypes geweest, die komen en gaan. Het heeft niks te maken met investeren, maar alleen met speculeren. Ook zijn cryptovaluta ongeschikt om spaargeld te vervangen. Spaargeld is bedoeld als buffer voor onverwachte situaties. Wat doe je als je echt geld nodig hebt, maar de waarde van je Bitcoins is net gehalveerd? Als belegging zijn aandelen of vastgoed een veel betere optie, doordat je investering is gebaseerd op echte waarde. De waardeontwikkeling van je investering maakt dat je er ook over 10, 20 of 30 jaar op kunt vertrouwen.

In maart start ik een training van winst naar financiële zekerheid in 30 dagen. In deze training leer ik ondernemers mijn bewezen methode hoe je ervoor k zorgen dat je nu financieel vrijer bent en voldoende zekerheid opbouwt om later fijn van te leven. Binnenkort zal ik de details met jullie delen, dus houd je email in de gaten.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt