inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Vrij en onafhankelijk

Vrij en onafhankelijk

“Ik weet wat ik moet doen om inkomen te genereren”. Dit is een uitspraak, die een klant van mij afgelopen week deed. Voor haar is inkomen een logisch gevolg van haar inspanning om nieuwe opdrachten te verwerven. Ze begrijpt wie haar potentiële klanten zijn, die zij het beste kan helpen met haar diensten. Ze weet waar ze deze klanten kan bereiken en welke boodschap zal resoneren bij hun verlangens. Mijn business coach, Veronique Prins, noemt dit financiële vrijheid. Dat je in staat bent om je eigen financiële dromen te realiseren, doordat je begrijpt wat je hiervoor moet opofferen.

Een andere klant vroeg mij deze week wat mijn definitie is van financiële vrijheid. Het antwoord, dat ik op dat moment gaf, was dat je voldoende vermogen hebt om van te leven. Dit is de definitie, die vaak gebruikt wordt door de Financial-Indepence-Retire-Early (FIRE) beweging. Dezelfde definitie wordt ook vaak gebruikt voor financiële onafhankelijkheid, dus je ziet waar de verwarring kan ontstaan. De definitie is natuurlijk ondergeschikt aan wat financiële vrijheid of onafhankelijkheid voor je kan betekenen. Daarom wil ik graag vandaag een aanvulling geven op de vraag van mijn klant.
Het probleem, wat vrijwel alle ondernemers hebben, is dat ze nauwelijks pensioenrechten opbouwen. Als ze met pensioen gaan, is vaak het enige stabiele inkomen een verwachte AOW-uitkering. Als je uitgaven hoger zijn dan deze inkomsten, dan zal je vermogen nodig hebben waar je op kan interen. De bekendste vormen van vermogen zijn spaargeld, vastgoed of aandelen. Hoe hoger je vermogen, des te meer uitgaven je je jezelf kan veroorloven. Binnen de FIRE-beweging en door budget coaches wordt daarom vaak aangedrongen op het belang van lage uitgaven. De redenering is eigenlijk heel simpel. Als je weinig lasten hebt, dan heb je ook weinig inkomen of vermogen nodig om rond te komen. Ondanks, dat ik het er helemaal mee eens ben, dat iedereen kan besparen op uitgaven, denk ik niet dat dit iets is wat je tot je primaire doel moet maken. Word jij gelukkig als je rond kunt komen van weinig, maar vervolgens ook niks meer kan doen? Voor mijzelf en vele anderen is dit perspectief niet het idee van financiële vrijheid.
Uiteindelijk gaan we allemaal op een punt komen in ons leven waarop we minder willen of kunnen werken. Er zal dan een transitie komen, omdat je moet gaan leven van je vermogen en opgebouwde uitkeringen. De vraag hoeveel vermogen je daarvoor nodig hebt, is wat mij betreft een afgeleide van je persoonlijke dromen. Hoe wil jij graag leven nu en in de toekomst?

Wellicht is de beste manier om je financieel vrij te voelen door te werken aan je onafhankelijkheid. Je bent financieel afhankelijk wanneer je inkomen bepaald wordt door anderen. Dit kan een baan zijn, maar ook bijvoorbeeld een partner of ouders. Ook ondernemers zijn soms afhankelijk, omdat ze vasthouden aan diensten, producten of klanten die hun eigen vrijheidsgevoel in de weg staan. De klant, waar ik deze blog mee begon, heeft niet voldoende vermogen om van te leven, maar ze is wel financieel onafhankelijk. Ze heeft volledige controle over het bereiken van haar persoonlijke doelen. Ze doet werk waar ze plezier in heeft en het zorgt er ook nog voor dat ze een leven kan leiden wat helemaal bij haar past.
Door inzicht te creëren in je financiële toekomst ben je in staat financieel onafhankelijker te worden. Je bent namelijk in staat om betere beslissingen te nemen over hoe je inkomen genereert. Zou jij bijvoorbeeld je huidige werkzaamheden blijven verrichten als je weet dat je dit inkomen niet meer nodig hebt? Of zou je juist het over een hele andere boeg gooien als je weet dat je nog twintig jaar hetzelfde moet doen om met pensioen te kunnen?
In mijn trajecten help ik mensen om helder te krijgen wat je wilt in het leven. Wat voor jou echt belangrijk is, zodat we daarna kunnen bepalen hoe je dit kan realiseren. Wil jij ook vrij en onafhankelijk zijn nu en in de toekomst, ga dan naar www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.