inloggen

Vinden of gevonden worden

Investeer nu in een multifunctioneel duurzaam vastgoed object op een centraal gelegen locatie. Uw dak is geschikt voor zonnepanelen. U bent geselecteerd voor een unieke crowdfunding actie voor microfinanciering in opkomende landen.

Ik word zelf regelmatig benaderd via de post, email of social-media om ergens in te investeren. Ook vragen mensen mij regelmatig om advies over dit soort kansen. Daarom vandaag mijn tips waar ik op zou letten:

Op de aandelenbeurs wordt vaak gezegd dat als particulieren massaal instappen, dan is de piek nabij. Wellicht dat de belangrijkste oorzaak hiervoor zit in onze angst de boot te missen. Het FOMO (Fear Of Missing Out) effect, zoals de Engelsen zouden zeggen. Met name bij advertenties in de vastgoedsector en digitale valuta wordt tegenwoordig ingespeeld op deze behoefte van potentiële investeerders. Je zal toch straks niet de enige zijn die niet meedoet? De laatste jaren heb ik daarom een FOMO-sensor ontwikkelt. Als veel mensen ergens in investeren met het enige argument dat anderen dit doen, dan haak ik af. Vraag maar eens aan een willekeurige investeerder in digitale valuta waar zijn beslissingen op zijn gebaseerd, dan begrijp je wat ik bedoel.

In een recentelijk onderzoek is naar buiten gekomen dat de meeste duurzame projecten niet van de grond komen, omdat banken er niet in willen investeren. Het simpele argument van de banken is dat de business case niet deugd. De kans dat de investering opgaat in rook is te groot. Als je benaderd wordt voor een investering, plaats je dan eens in de schoenen van de ondernemer. Waarom zou jij particulieren gaan benaderen om te investeren, terwijl je bij de bank tegen veel betere voorwaarden kan lenen. Weer een simpel antwoord: De bank wil je niet lenen. We leven nu in een wereld waar heel veel geld is. Een ondernemer met een goed investeringsproject hoeft dus niet de boer op te gaan om geld binnen te halen. Die hoeft geen mooie folders te drukken, of een gelikte video maken. Wat een enorme verspilling. De regel is daarom voor mij simpel. Investeringen die mij vinden, kunnen rechtstreeks naar de papierbak.

Een andere reden waarom je deze investeringen eigenlijk altijd kan negeren is dat het te verwachten rendement veel te laag is. Bij veel advertenties wordt vaak de vergelijking getrokken met het rendement bij sparen, maar dit is echt appels met peren vergelijken. Bij sparen is het rendement laag, maar je hebt ook veel zekerheid dat je geld altijd beschikbaar is. Bij investeringen ben je altijd afhankelijk van het rendement wat er wordt gemaakt. Worden de verwachtingen waargemaakt, dan krijg je je geld terug plus rendement. Als het mis gaat, kan je alles kwijt zijn. Bij grote projecten zijn vaak veel investeerders betrokken. Grote partijen, zoals banken, vragen vaak om extra zekerheden. Bij vastgoed gaat dit vaak om het hypotheekrecht. Particuliere investeerders staan vaak achteraan in de rij als het mis gaat. Weet u wat uw rechten zijn bij een achtergestelde obligatielening?

Daarbij kom ik bij het laatste punt. Bij veel investeringen gaat het om bedragen van boven de €100.000. De reden waarom dit bedrag gekozen wordt, is omdat er dan geen toezicht is van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM stelt onder andere regels op om particulieren te beschermen. Bij investeringen boven de €100.000 gaan zij er echter van uit dat u zelf in staat bent om de beoordeling te doen. Wat ik echter vaak zie is dat mensen niet in staat zijn een investering te beoordelen, maar ook niet weten wat de alternatieven zijn. Stel dat je wilt investeren, kies je dan bijvoorbeeld voor vastgoed, aandelen, grondstoffen of iets anders? Wat past goed bij jouw situatie? En stel dat je ervoor kiest om in vastgoed te investeren, kan je dan een goede vergelijking maken tussen alle mogelijkheden. Afgelopen week had ik het met een klant van mij over het boek Rich dad, poor dad van vastgoedinvesteerder Robert Kiyosaki. In zijn boek legt Robert uit dat hij voor zijn eerste investering een cursus vastgoed heeft gevolgd. Van de trainer moesten de deelnemers minimaal honderd objecten gaan beoordelen. Robert was de enige die dit ook werkelijk heeft gedaan. Het werd daarom voor hem steeds duidelijker wat goed investeringen zijn en waar je met een boog omheen moet lopen. De les is wat mij betreft dat investeren niet moeilijk is, maar wel vraagt om een flinke inspanning. 

Maakt dit nu dat je deze folders weg moet gooien en gewoon blijven sparen? Zeker niet. Realiseer je dat iedereen die vermogen heeft investeert. Als je zoals de meeste mensen een woning en spaargeld hebt, dan investeer je. De vraag is alleen of dit geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Het doel van investeren is immers om later hier de vruchten van te plukken. Er zijn veel mensen waar op late leeftijd hun vermogen vastzit in de woning. Ze hebben geld, maar kunnen er alleen niet bij. Met sparen heb je veel zekerheid, maar weinig rendement wat maakt dat de kans groot is dat je later niet genoeg geld hebt om fijn van te leven.

Het belangrijkste doel van mijn werk is om mensen te helpen bij het afstemmen van hun financiële situatie op persoonlijke doelen. Als je weet hoe je wilt leven, dan kan je daar ook je investeringen op afstemmen. Investeren is dus geen doel, maar een middel. Als je weet welk investering geschikt is, dan pas kijken we hoe je deze kan verkrijgen. Heb je de kennis, ervaring en tijd om dit zelf te doen, of gaan we een expert vragen jouw belangen te behartigen. Wil jij ook weten of je goed gepositioneerd bent, neem dan eens contact op via: www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt