inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Vervroegd met pensioen of altijd blijven werken?

Vervroegd met pensioen of altijd blijven werken?

Stel je zit op een mooi strand, ergens op de Caraïben tussen de palmbomen. De ober komt aanlopen met een margarita. Je hoeft vandaag even helemaal niets. Morgen ook niet en de dagen daarna ook niet. Eigenlijk hoef je nooit meer iets te doen. Je kunt de rest van je leven op vakantie. Het zou me heerlijk lijken om nu even op mijn droomstrand te zitten. Vooral als ik er ook nog lekker zou kunnen surfen. Maar toch lijkt mij een leven met alleen margarita’s verschrikkelijk.

Financieel vrij en toch blijven werken

Ongeveer 15 jaar geleden werd ik geïnspireerd om te doen wat ik nu doe, doordat ik ging lezen over het leven van Warren Buffett. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 90 jaar geeft hij nog steeds leiding aan een bedrijf met meer dan 350.000 werknemers. De tientallen miljarden, die hij in zijn leven heeft verdiend, worden allemaal geschonken aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Warren Buffett was al miljonair, toen hij 30 werd en had dus allang kunnen stoppen met werken.

Belang van plezier in je werk voor vrijheid

Hij had zijn eigen eiland kunnen kopen, met zoveel luxe als hij maar zou kunnen bedenken. Maar toch is hij op de leeftijd van 90 jaar gewoon iedere dag aan het werk. Het moet dus wel zo zijn, dat hij heel veel plezier beleeft aan zijn werk, want anders was hij er allang mee gestopt. Persoonlijk geloof ik dat hij juist door zijn manier van leven dit zo lang vol kan houden. Ik vraag me daarom ook wel eens af of een pensioen wel het grote genieten is of dat het eerder het begin van de aftakeling betekent.

Wat ga je doen als je financieel vrij bent?

Ik heb zelf de ambitie om tussen mijn 45e en 50e jaar financieel vrij te zijn. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat ik dan wil gaan doen. Het antwoord is dat ik het niet weet. Ik heb er niet eens over nagedacht. Mijn ervaring is tot nu toe dat door het pad te kiezen naar financiële vrijheid, je onderweg steeds minder druk ervaart. Stel, je wilt bijvoorbeeld graag een bedrijf oprichten of een bepaalde studie volgen. Het kan zijn dat deze veranderingen in jouw leven je gelukkiger maken en je er wellicht ook nog veel geld mee kunt verdienen. Stel dat geld geen probleem is bij zo’n transitie, wordt deze beslissing dan niet veel makkelijker om te maken?

Vrijwilligerswerk, samen zijn met vrienden, familie of gewoon meer rust

Ik spreek tegenwoordig vaak mensen, die graag een groter deel van hun tijd willen besteden aan vrijwilligerswerk of vrienden en familie. Maar ook hier houden financiële redenen mensen vaak tegen om zo’n verandering door te voeren. Ze zijn financieel afhankelijk, of denken dat ze dit zijn. 

De prijs die je betaalt voor financiële vrijheid

Op YouTube kun je gratis de HBO film kijken “Becoming Warren Buffett”. In deze film is te zien, dat het leven van Warren Buffett lang niet zo perfect is als het er van de buitenkant uitziet. Toch denk ik dat hij tevreden is als hij terugkijkt op zijn leven. Ik heb mijzelf een aantal jaren geleden ingebeeld hoe ik zelf zou terugkijken op mijn leven, als ik bleef doen wat ik toen deed.

Het plaatje van mijn leven dat ik toen zag, is voor mij de motivatie geweest om het anders te gaan doen en mijn geld maakte dit voor mij mogelijk.

Toch eerder stoppen met werken of gewoon financiële rust ervaren?

Ik geloof dat het belangrijk is om altijd nuttig te zijn en blijven voor je omgeving. Een oneindige vakantie, waarin je niets hoeft of moet, verliest vanzelf zijn magie. Het leven is te kort om veel tijd te besteden aan iets waar je niet gelukkig van wordt. Misschien leef je langer door te kiezen voor je dromen. Als je klaar bent met financiële excuses of vrijer wilt leven, neem contact op voor een waardesessie op mijn kosten.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.