inloggen

Vergelijken is het einde van vreugde

De titel van deze waardebrief is mijn vrije vertaling van een uitspraak van Theodore Roosevelt. Het is wat mij betreft een tijdloze uitdrukking, die zeker vandaag de dag waardevoller is dan ooit. Bij deze uitspraak moet ik altijd terugdenken aan mijn jeugd, omdat in de buurt waar ik opgroeide de buren elkaar goed in de gaten hielden. Als er ergens een nieuwe auto stond, dan was het opvallend hoe snel de rest volgde. In veel buurten schijnt ook dat het formaat van je televisie niet mag onderdoen voor die van de buren. Dankzij social media zijn we natuurlijk de hele dag aan het vergelijken. Ik denk dat in 99% van de berichten vooral de hoogtepunten uit ons leven worden gedeeld. Als we gelukkig willen zijn en de uitspraak van deze oud president echt waar is, dan zijn we dus niet goed bezig. Daarnaast wil ik je graag bewust maken van de negatieve effecten van vergelijken op je financiële situatie.

Samen met mijn vrouw heb ik een aantal echt arme landen bezocht in Afrika en Azië. Als je dit ooit zelf ook hebt gedaan, dan realiseer je je pas in wat voor welvaart wij hier leven. Hetzelfde gevoel overkomt mij als ik een film zie of een boek lees, wat zich in deze landen afspeelt. Als ik na zo’n ervaring weer terug stap in mijn eigen leven, dan voel ik mij vooral dankbaar. Dankbaar dat ik elke dag zelf kan kiezen wat ik eet, toegang heb tot schoon water, een mooi en goed onderhouden huis heb en woon in een veilige buurt. Dankbaarheid is ook een sleutel om financieel succesvol te zijn. Als je immers niet dankbaar bent voor wat je nu hebt, maar altijd streeft naar meer, kun je dan ooit tevreden zijn?

Dit inzicht geeft je ook de kans om meer geluk en plezier te halen uit je huidige financiële middelen. Wat ik hiermee bedoel is dat, als je continu aan het vergelijken bent, je geld uit gaat geven aan dat wat anderen hebben of doen. Je zit dan in een ratrace, die je nooit zult winnen. Er is immers altijd iemand, die meer heeft dan jij. Die vaker en langer op vakantie gaat naar exotische bestemmingen, die iedere dag bijzondere dingen meemaakt en alles heeft wat jij ook graag zou willen hebben.

Het fijne is dat iedereen de oplossing heeft hiervoor, namelijk simpelweg stoppen met vergelijken. Je kunt dit trainen door dagelijks drie dingen op te schrijven, waar jij dankbaar voor bent. Wat is er deze afgelopen dag gebeurt, dat je gelukkig heeft gemaakt. Voor wie ben je dankbaar, dat hij of zij in jouw leven is? Wat is er in jouw leven, dat je vreugde geeft? Het mag werkelijk alles zijn, zolang het maar gaat om dat wat er al is.

In mijn traject help ik ondernemers om een betaalbaar pensioen op te zetten, waarmee ze later zo kunnen leven, als zij graag willen. Hoe hoger echter je uitgavenpatroon is, des te uitdagender zal het zijn om hiervoor voldoende financiële middelen te verzamelen. Wat ik daarom met mijn klanten eerst doe is, onderzoeken wat echt belangrijk is voor hen. M.a.w. waar word jij echt gelukkig van? Het resultaat daarvan is vrijwel altijd dat je direct andere keuzes gaat maken met je geld. Je koopt meer zaken, die aansluiten bij jouw persoonlijke visie en bent daardoor gelijk minder gevoelig voor wat anderen hebben of doen. Je zal vrijwel direct merken, dat je met je geld meer echte vreugde kunt kopen.

Ik zal echt niet beweren dat ik nooit vergelijk, maar ik ben mij er erg bewust van wat het met mij doet. Wat ik persoonlijk interessant vind is dat wanneer je dankbaarder bent voor wat er al is, je ook minder behoefte hebt om te vergelijken en bijvoorbeeld op social media te kijken. Ook geef ik bewust meer geld dan vroeger uit aan ervaringen in plaats van materiële zaken. Ik heb gemerkt, dat deze kleine veranderingen op termijn een groot effect hebben op je leven. 

Wil jij ook je eigen financiële plan trekken? Dan heb ik iets heel gaafs voor je. 

Op dinsdag 14 september organiseer ik een webinar over hoe je als ondernemer een pensioen kunt opzetten, wat helemaal aansluit bij hoe jij wilt leven. Hoe je zelf bepaalt wanneer je kunt stoppen met werken. Daarbij laat ik natuurlijk ook zien hoe je je uitgaven afstemt op wat jou gelukkig maakt, aangezien dit bepaalt hoeveel geld je nu en later nodig hebt. Als jij ook meer focus wilt op je geldzaken, schrijf je dan nu in via deze link: https://calendly.com/financialdecisioncoach/webinar-een-betaalbaar-pensioen

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt