inloggen

Tegenvallers

Van de week was onze auto naar de garage voor een APK-keuring. Halverwege de dag werd ik gebeld en ik zag direct dat het nummer van het autobedrijf was. Toen ik opnam kreeg ik eerst een technische verhandeling over de staat van de auto en daarna een indicatie van de reparatiekosten. Auw! Toen mijn vrouw s middags de auto op ging halen, bleek de rekening nog een stukje verder te zijn opgelopen. Auw! Uitgaven aan het onderhoud van onze auto voelen voor mij altijd zinloos. Je geeft namelijk geld uit, zonder dat je er direct iets voor terug ziet. Je krijgt er immers geen mooiere auto voor terug. Het enige goede gevoel is dat je weer veilig op pad kan gaan met je gezin. In het verleden waren onregelmatige uitgaven, zoals autokosten, onderhoud aan de woning of een leuke vakantie, voor mij de belangrijkste reden waarom mijn spaargeld niet toenam. Ik kon makkelijk de maandelijkse lasten betalen, maar net als mijn banksaldo er weer leuk uitzag kwamen er uitgaven waarop ik niet had geanticipeerd. Toch heb ik een manier gevonden om hier beter mee om te gaan.

Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat onregelmatige uitgaven vaak prima te voorspellen zijn. Afhankelijk van wat voor auto je hebt, kan je met redelijke zekerheid bepalen wat de onderhoudskosten en wanneer hij vervangen moet worden. De simpele truc die ik nu toepas, is dat ik maandelijks geld reserveer voor onregelmatige uitgaven. Toen ik afgelopen week op mijn spaarrekening keek, bleek daar ongeveer driekwart van het benodigde bedrag te staan. Natuurlijk was het jammer dat de werkelijke rekening iets hoger was, maar hoe fijn is het dat je nog maar een kwart hoeft bij te leggen. Deze methode werkt ook fantastisch als je bijvoorbeeld geld wil reserveren voor vakanties. De meeste mensen hebben hun eigen vakantieritme. Je kan daardoor ook redelijk goed voorzien wat de jaarlijkse lasten hiervan zijn. Waarom zou je dan niet iedere maand een bedrag opzij zetten hiervoor? Hoe fijn zou het zijn als je je vakantie gaat boeken en realiseert dat het geld hiervoor al beschikbaar is.

Het tweede voordeel van deze manier werken is dat je dus bewust nadenkt over hoeveel geld je ergens aan uit wil geven. En vooral bij zoiets als een vakantie kan dat nuttig zijn. Als je een gat in je hand hebt kan je jezelf in de hand houden, aangezien je van tevoren een budget hebt bepaald. Uitgaven aan vakantie gaan dan niet meer ten koste van andere doelen. Maar ook mensen die het lastig vinden om geld uit te geven, kunnen baat hebben bij deze methode. Ik hoor regelmatig dat iemand het zichzelf niet zou gunnen om een luxe vakantie te boeken. Of die bewust altijd op zoek gaan naar het goedkoopste hotel. Hoe fijn is het dan als je weet dat het gewoon kan. Als je het geld beschikbaar hebt om jezelf eens lekker te verwennen.Door je voor te bereiden op onregelmatige uitgaven, kan je de pijn bij tegenslagen verminderen. Meestal zijn deze uitgaven namelijk niet meer dan logisch. Als je een auto koopt, dan kan je natuurlijk ook verwachten dat deze onderhoud nodig heeft. Mijn tip voor deze week is dan ook om eens te inventariseren welke onregelmatige uitgaven jij hebt. De tweede stap is om maandelijks dit bedrag opzij te zetten. Dan zie je tenminste ook echt wat je overhoudt van je inkomen.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt