inloggen

Surflessen

Afgelopen week had ik vakantie. Samen met mijn gezin was ik aan de golf van Biskaje in Zuid-Frankrijk om te surfen. Deze vakantie is voor mij één van de hoogtepunten van het jaar, aangezien we met een grote groep vrienden genieten van elkaar, de zee en vooral ook de zon. Surfen heeft voor mij ook veel meer betekenis dan alleen een leuke sport om uit te oefenen. Het heeft te maken met buiten zijn in de natuur, spanning en je grenzen verkennen, het voelen van energie en samen zijn met vrienden. Surfen en de ruimte van de zee zijn voor mij een enorme drijfveer. Het heeft bepaald waar ik woon, hoe ik mijn tijd indeel, met wie ik ben en waar ik geld aan uitgeef. Ik geloof dat om goede geldkeuzes te maken je een doel nodig hebt. Je moet weten wat er voor jou belangrijk is. Anders zou het slechts gaan om het doel steeds meer geld te verdienen. Graag wil ik je vertellen aan de hand van mijn surflessen waarom dat een zinloos doel is. Daarnaast denk ik dat je van surfen kan leren hoe je betere (financiële) beslissingen kan nemen.

Ongeveer 25 jaar geleden heeft mijn oom mij leren surfen. Mijn beste herinneringen aan hem zijn momenten dat we s’ochtends vreselijk vroeg op stonden om als eerste bij de zee te zijn. Afgelopen zondag stond ik in Bordeaux, in de garage van mijn oom en tante, te kijken naar zijn verzameling surfplanken. Helaas stond ik daar alleen, omdat mijn oom drie jaar geleden op veel te jonge leeftijd is overleden. De surfplanken zijn voor mij een fysieke herdenkingsplek. Daar voel ik het gemis dat hij er niet meer is. Als ik op zee ben is hij er gelukkig altijd bij. Dan maak ik altijd een extra ritje speciaal voor hem.

Vrijwel alles wat ik weet van surfen heb ik geleerd van mijn oom. Voordat we het water ingingen stonden we altijd samen te kijken naar de zee. Waar breken de golven, hoe loopt de stroming en waar zitten de muien. Essentieel bij surfen is het lezen van de zee. Dit doe je van tevoren, maar zeker ook als je in het water ligt. Door ervaring leer je lezen welke golf geschikt is, waar hij omslaat en wanneer je af moet stappen. De grootste golven waar ik afgelopen week op heb gesurft waren ongeveer drie meter hoog. Vroeger vond ik dat doodeng. De sleutel tot succes bij surfen zit echter wel in dat je geen twijfel moet hebben. Als je aarzelt gaat het eigenlijk altijd fout. Het zou natuurlijk dwaas zijn te starten met golven van drie meter, maar ook bij je allereerste minigolf is actie de sleutel tot succes.

Veel van mijn klanten willen graag dat geld voor ze gaat werken. Het probleem is echter dat we altijd wel een excuus kunnen vinden om toch nog even af te wachten op het veilige financiële strand. We zeggen tegen onszelf: Als morgen alle financiële markten instorten, dan stap ik in. Dit is eigenlijk hetzelfde als dat je nog nooit op een surfplank hebt gestaan, maar gaat wachten op die eerste perfecte golf van drie meter hoog. Wat er dan gaat gebeuren is voor mij voorspelbaar. De grootste kans is dat je die perfecte golf mist. Je staat nog steeds op het strand. Als je wel in het water ligt, dan heb je waarschijnlijk niet de vaardigheden om optimaal te presteren. In surfslang: Je krijgt een wipe-out. Ik ken tientallen jonge twintigers die succesvol investeren. De reden waarom ze dit kunnen is omdat ze geleerd hebben van hun fouten. Als je rendement wilt maken met je geld, ga het dan veilig proberen met geld wat je kan missen. Investeren is voor de lange termijn. Ga ervan uit dat je een periode nodig hebt om het goed onder de knie te krijgen en je steeds beter voorbereidt bent als er een mooie kans voorbij komt. Een mooi uitspraak om te onthouden is daarbij: Tijd in de markt is vele malen belangrijker dan het timen van de markt.

Ik lig in de zee bij het plaatsje Bidart. Het is zeven uur s ’avonds en de zon gaat bijna onder. Samen met een vriend lig ik in het water. De zon kleurt de hemel geel, oranje en rood. Het water wordt zwart. Bij zonsondergang surfen is magisch. Meestal neemt de kracht van de golven af als de zon ondergaat, maar nu zie ik een aantal fransen om mij heen plots dieper de zee op peddelen. Gauw ga ik erachter aan en zie wat eraan komt. De muur van water breekt precies waar ik lig en ik hoef maar een paar krachtige zwemslagen te maken om op de golf te staan. Links van mij breekt de golf en hoor ik wild gerommel. Recht zie ik een heldere muur van water waar ik langs vlieg. Binnen een aantal seconden komt de kust dichterbij. Ik laat de golf gaan op ongeveer twintig meter van de kust, aangezien daar de rotsen beginnen. Het was mijn laatste golf van de dag. Speciaal voor mijn oom. Ik peddel samen met mijn vriend naar de kust, waar onze gezinnen pizza zitten te eten op het strand. We blijven zo lang dat we de lichtjes van onze mobiel nodig hebben om te zien wat we eten. Na het eten lopen we naar ons huisje om de kinderen in bed te leggen en een wijntje te drinken. Een perfecte dag.

Onze surfvakantie is voor mij extreem waardevol, omdat alles erin zit wat voor mij bijzonder is. Mijn oom was naast een goede surfer ook extreem bedreven om van iedere dag iets bijzonders te maken. Zijn voorbeeld laat mij alleen zien dat niemand weet hoelang we nog leven en of we in de toekomst wel de gezondheid hebben om te genieten zoals we dat nu doen. Veel van mijn klanten willen meer tijd voor wat er in hun leven essentieel is. Inzicht krijgen in je geldzaken helpt daarbij enorm. Als je immers inzicht hebt in wat er nodig is om te leven zoals jij wilt, dan creëer je de ruimte om alle overige ballast te verwijderen. Het grote probleem met geldzaken is dat we vaak kiezen voor het verkeerde uitgangspunt. Het doel is niet geld, maar je leven. Mijn oom heeft ervoor gezorgd dat zijn gezin financieel verder leeft zoals ze dat gewend waren. Wat iedereen mist is zijn aanwezigheid, omdat met hem de dagen speciaal waren. Zijn belangrijkste les voor mij is daarom om vandaag hier te zijn. Het maximale uit iedere dag te halen en te vieren wat er is.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt