inloggen

Stop met zakgeld geven

Ik begrijp het: We zijn gewoontedieren. Alle ouders geven hun kinderen zakgeld, dus waarom jij niet. Maar welke boodschap geef je hier eigenlijk mee af? En lees ook even door als je geen kinderen hebt, of ze al uit huis zijn, want de tips uit deze blog zijn ook voor jou:

De meeste volwassenen krijgen geen zakgeld en willen dat eigenlijk ook niet. Want zakgeld als volwassene krijg je alleen als het financieel misgaat: We noemen het: een uitkering. Waarom leren we onze kinderen dan met geld om te gaan door ze een uitkering te geven?

Ze hoeven alleen maar een week of maand te wachten en hops er verschijnt geld op hun bankrekening. Lekker makkelijk. Als vriendjes meer krijgen, dan zeuren we bij onze ouders voor een verhoging. Zie je de overeenkomst met volwassenen die financieel afhankelijk zijn? Ik wel 

Het lijkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Je houdt een systeem in stand wat van generatie op generatie door blijft gaan. Wat wij onze kinderen leren, dat blijft ze het meeste bij in hun leven. Vervolgens geven zij het weer door aan hun kroost. Ik wil dit patroon graag doorbreken, door mijn zoon de volgende geldlessen mee te geven:

1) Je kan geld verdienen door iets waardevols te doen voor anderen. Zelf kan ik mij herinneren dat ik mijn eerste centjes verdiende door de auto van mijn ouders schoon te maken. Geld is een transactiemiddel. Een ruilmiddel wat symbool staat voor jouw waarde als mens. De tip hierbij is natuurlijk om geen geld meer te geven, maar er iets voor terug te vragen. Er is altijd genoeg te doen toch?

2) Er is geld in overvloed. Deze is aansluitend op de vorige tip, maar dan voor iets oudere kinderen en wellicht jezelf? Waarom is een schaalbaar bedrijfsmodel zo interessant? Omdat je daarmee tegen lagere kosten waardevol kan zijn voor heel veel mensen. Je wordt niet betaald voor je tijd, maar voor de waarde die je brengt. Enerzijds proberen we onze kinderen te motiveren om zichzelf maximaal te ontwikkelen, maar de meeste volwassenen doen dat zelf niet meer en denken in schaarste. Mijn tip: laat het goede voorbeeld zien!

3) Delayed gratification is het geheim naar financieel succes en vele andere zaken in het leven die echt waardevol zijn. Het vraagt discipline om niet direct te reageren op onze emoties. In een leven met geld: Niet alles kopen wat je wilt hebben, ook al zou je het nu kunnen betalen. Mijn zoon investeert zijn geld bij mij en ik laat hem zien hoe ik het zelf doe. Hij krijgt wekelijks winst over het bedrag wat hij bij mij heeft ingelegd, zodat hij succes ervaart. Hierbij probeer ik de horizon steeds iets verder op te rekken.

​​Laatst had ik echt een geluksmomentje, toen ik erachter kwam dat hij onbewust deze geldles al begrijpt:

​Mijn zoon wil graag een spelcomputer kopen. Ondanks dat het eerst een enorm bedrag leek, begint hij het geldspel zo goed te begrijpen, dat het doel steeds dichterbij komt. Nu vroeg ik hem: Ga je straks de spelcomputer kopen als je voldoende geld hebt? Zijn Antwoord:

NEE, want dan heb ik geen geld meer om te investeren.

Hij wilde de spelcomputer wel gaan kopen, maar pas als er geld overbleef om te blijven investeren. Ik dacht echt: YES: Hij begrijpt het!

Zeven jaar oud en je begrijpt hoe je kan leven van je vermogen. Een les die de meeste volwassenen nooit ervaren. April is trouwens de maand van de financiële geletterdheid. Wellicht een mooi moment om te starten met het goede voorbeeld geven?

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt