inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Nadeel van financiële zekerheid

Nadeel van financiële zekerheid

Zekerheid betekent voor mij dat je precies weet wat je krijgt. Niet meer, niet minder, maar precies wat je verwacht. Volgens de Van Dale zijn synoniemen van zekerheid, waarborg en veiligheid. Financiële zekerheid wordt daarom vaak geassocieerd met sociale zekerheid, een vast contract of een pensioen. Laat ik vooropstellen dat ik blij ben dat deze voorzieningen er zijn, omdat ik geloof dat ze zorgen voor een meer evenwichtige samenleving. Als je ooit in een ontwikkelingsland bent geweest, dan kun je zien dat het in ieders belang is, dat er een sociaal vangnet is.

Mijn persoonlijke overtuiging is echter dat de kwaliteit van je leven sterk kan verbeteren door te streven naar financiële onzekerheid.

Wat is voor jou een compleet en vervuld leven?

“Better to have 30 years full of adventure, instead of 100 years safe and secure” is een bekende uitspraak van Jim Rohn. Wat hij met deze stelling wil zeggen, is dat als je nadenkt over een leven waar je echt gelukkig van wordt, het er vaak op neerkomt dat we veel willen ervaren. We willen de vrijheid om op reis te gaan, samen met de mensen waar we dol op zijn, nieuwe ervaringen opdoen, leren en inspireren. Allemaal ervaringen die bij mij opkomen, als ik denk aan een fijn leven. Wat komt er bij jou op, als je denkt aan een compleet en vervuld leven?

Ga je vervulde leven realiseren door stap voor stap financiële vrijheid op te bouwen

De volgende vraag is: hoe ga je dat leven realiseren? Wat doe je nu, waardoor je niet of te weinig toekomt aan hetgeen voor jou echt belangrijk is? In de meeste gevallen moeten we iets gaan doen, wat we niet eerder hebben gedaan of wat we te weinig doen. De reden, waarom we dit niet doen, ligt in het feit dat we de dingen, die we nu doen, als veilig beschouwen. Om echt ons droomleven te leiden, moeten we dingen gaan doen, die we niet eerder hebben gedaan.

Om deze stelling zelf toe te passen, ben ik gaan ondernemen en heb ik veel geïnvesteerd in kennis en begeleiding. Van al deze acties weet ik natuurlijk niet of dit ook echt tot het gewenste resultaat gaat leiden. Ik heb geen zekerheid. Wat ik wel weet is dat ik vanaf het eerste moment nieuwe ervaringen op heb gedaan en mij veel vrijer en gelukkiger voel. Dat is iets wat ik zelf heb gedaan en niemand mij meer afneemt.

Het risico van financiële ‘zekerheid’

Het grote probleem van financiële zekerheid is dat je precies weet wat je krijgt. De meeste mensen zouden zeggen dat je daarom weinig risico hebt. Maar in hoeverre zorgt deze zekerheid er ook voor, dat je een leven hebt vol ervaringen, plezier en geluk? Door te kiezen voor financiële zekerheid loop je juist vaak veel risico.

Het risico op een leven dat niet helemaal van jou is en een leven waarbij er weinig groei mogelijk is. Je krijgt immers nooit meer dan de zekerheid, die is geboden. Je salaris wordt nooit ineens verdubbeld, je spaargeld levert ineens wat op of je pensioenrechten worden verhoogd. Toch kiezen we vaak voor deze ‘schijnzekerheid’, omdat we dat altijd al hebben gedaan.

Krijg grip op je vrijheid door financieel gezond te worden

In mijn traject financieel gezond in 60 dagen help ik mensen om uit te vinden hoe hun leven er echt uit zou kunnen zien en maken we een strategie om deze ook echt te verwezenlijken. Door te kiezen voor jouw leven zal je ook zien dat andere keuzes juist zorgen voor een rijker leven. Vraag een gratis consult aan of meld je aan voor de gratis workshop.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.