inloggen

Profiteren van inflatie

Eén keer per week doe ik samen met mijn zoon de boodschappen. Ondanks dat ik denk dat wij best gevarieerd eten, liggen er vaak dezelfde dingen in ons karretje. Ik weet daardoor ook best redelijk, hoeveel bepaalde producten kosten en of een aanbieding echt interessant is. Hierdoor herken ik ook heel goed de berichten, dat de inflatie in Nederland en Europa flink is opgelopen. Sommige levensmiddelen, die wij vaak kopen, zijn ineens 10 tot 20% duurder geworden. Gelukkig zit ik tegenwoordig niet vaak meer in de auto en hoef daarom ook zelden te tanken. Maar als dit gebeurt, dan zie ik ook hier dat de tank volgooien ineens makkelijk €100 kost. Dit voorbeeld laat zien, dat de pijn van prijsstijgingen sterk afhankelijk is van wat je consumeert. Je kunt natuurlijk je consumptiepatroon aanpassen, om minder geraakt te worden door inflatie. Er is echter ook een manier om juist te profiteren van hogere prijzen. 

Wellicht kom je er na het lezen van deze blog achter, dat je het onbewust al best goed doet. Dat is natuurlijk mooi, maar wat ik heel vaak zie bij mijn klanten is dat ze te weinig doen met hun geld. Het gevolg is dat een mooi kapitaal op de lange termijn volledig waardeloos wordt. Als jij dit wilt voorkomen, dan ga ik je nu helpen je bewust te worden van hoe je het doet.

De prijzen zijn volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) het afgelopen jaar met gemiddeld 3,7% gestegen. De Europese instantie, die de inflatie berekent, kwam op een gemiddelde voor de Eurolanden van 4,1%. Aan de andere kant zijn de tarieven van zelfstandigen en of gedetacheerden met gemiddeld 3,5% tot 7% gestegen. Als je tot deze groep werkenden behoort, dan ben je er gemiddeld op vooruit gegaan. Voor werknemers was dit heel anders. Die kregen gemiddeld maar de helft van de inflatie gecompenseerd. Gepensioneerden kregen er gemiddeld niks bij en gingen er op inkomensgebied dus fors op achteruit. Nu is dit geen eenmalige vergelijking op basis van één jaar. Al ruim twintig jaar is de ontwikkeling dat ondernemers en zelfstandigen hun inkomen in de pas kunnen houden met de prijsstijgingen en dat werknemers en gepensioneerden relatief armer worden. Economisch gezien is het daarom ontzettend logisch om voor jezelf te beginnen. Als je 20 jaar lang als zelfstandige je tarief met 1% harder kunt laten stijgen, dan kan je een dag minder werken en toch hetzelfde verdienen als iemand in een vergelijkbare  situatie in loondienst.  Als jij bij deze groep hoort, dan doe je het inflatie-technisch gezien dus erg goed!

Dan nu over waar we het laten weglopen. In de periode van 1996 t/m 2020 was de officiële inflatie ongeveer 60%. In dezelfde tijdspanne stegen de gemiddelde huurprijzen in Nederland met 140% en de huizenprijzen met 280%. Huurprijzen worden wel meegenomen in de inflatieberekeningen, maar huizenprijzen niet. Huizen worden door het CBS gezien als investering en niet als kosten. Wat interessant was aan de afgelopen 25 jaar, is dat in Europa de hoeveelheid geld ook met 280% is toegenomen. Precies hetzelfde stijgingspercentage als de huizenprijzen. 

In de economische wereld bestaat er de Oostenrijkse school. Het belangrijkste uitgangspunt van de denkwijze volgens deze school is, dat de inflatie gelijk is aan de toename van geld. Volgens deze gedachte zou je kunnen zeggen, dat huizen niet duurder zijn geworden, maar dat de prijsstijging van huizen te verklaren valt, doordat geld minder waard is geworden. Vastgoed is historisch gezien een goede methode om je vermogen te behoeden voor waardedaling. Naast de waardestijging ontvang je namelijk ook nog huur of in geval van een eigen woning woongenot. 

Of je nu uitgaat van de CBS-berekening voor inflatie of de invalshoek van de Oostenrijkse school, de meeste mensen laten hun vermogen verdampen. Dit komt doordat we geleerd hebben, dat geld hebben veilig is. Maar hoe kan het nu veilig zijn iets te bezitten, waarvan ieder jaar gemiddeld 5,5% uit het niets wordt gecreëerd?  Meer aanbod zorgt voor lagere prijzen. Dat is ook een economische les, die de meeste mensen nog wel kennen vanuit de schoolbanken. De centrale bank beheert de hoeveelheid geld, maar gemiddeld gezien neemt deze ieder jaar toe. Veel mensen hebben hier kritiek op en het is zelfs één van de redenen dat er heil wordt gezocht in crypto’s. Nu is dit een heel ander onderwerp, maar wat veel mensen niet weten is dat geldgroei en inflatie heel functioneel zijn.

Er is namelijk één ding wat goedkoper wordt door inflatie en dat is schuld. Stel dat je zelfstandig ondernemer bent en ieder jaar je tarief kunt verhogen met de gemiddelde, historische inflatie van 3%. Als deze ondernemer nu €100.000 verdient, dan zou dit met dezelfde werkzaamheden over 30 jaar €242.726 zijn. Deze ondernemer heeft een aflossingsvrije hypotheek van €500.000, oftewel bijna vijf keer zijn huidige jaarinkomen. Na 30 jaar is dit nog maar iets meer dan twee keer zijn verdiensten. Door de inflatie van het afgelopen jaar zijn de schulden 3,7% minder waard geworden! Zelfs als je dus niks aflost op je schulden, kan het betekenen dat ze op de lange termijn nog steeds prima betaalbaar zijn. 

Er zitten ook nadelen aan schulden, maar vanuit economisch oogpunt is het niet altijd slim deze volledig af te lossen. Dit effect wordt nog versterkt door de huidige lage rente. Om te profiteren van inflatie kun je het volgende overwegen:

  • Zorg dat je invloed hebt op je inkomen uit arbeid
  • Investeer in vermogen wat profiteert van geldgroei
  • Beperk je spaargeld tot wat je maximaal op de korte termijn nodig hebt
  • Gebruik je verdiencapaciteit om verantwoorde schulden aan te gaan

Indien jij een persoonlijke tip wilt,  hoe je dit doet, neem dan contact op met mij via www.financialdecioncoach.nl/contact.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt