Eén keer per week doe ik samen met mijn zoon de weekboodschappen. Ondanks dat ik denk dat wij best gevarieerd eten liggen er vaak dezelfde dingen in ons karretje. Ik weet daardoor ook best redelijk hoeveel bepaalde producten kosten en of een aanbieding echt interessant is. Hierdoor herkende ik ook heel goed de berichten dat de inflatie in Nederland en Europa flink opgelopen is. Sommige levensmiddelen die wij vaak kopen zijn ineens 10% tot 20% duurder geworden. Gelukkig zit ik tegenwoordig niet vaak meer in de auto en hoef daarom ook zelden te tanken. Maar als dit gebeurt dan zie ik ook hier dat de tank volgooien ineens makkelijk €100 kost.
Dit voorbeeld laat zien dat de pijn van prijsstijgingen sterk afhankelijk zijn van wat je consumeert. Je kan natuurlijk je consumptiepatroon aanpassen, om minder geraakt te worden door inflatie. Er is echter ook een manier om juist te profiteren van hogere prijzen. Wellicht zal je merken dat je na het lezen van deze blog dat je het onbewust al best goed doet. Dat is natuurlijk mooi, maar wat ik heel vaak tegenkom bij mijn klanten is dat ze te weinig doen met hun geld. Het gevolg is dat een mooi kapitaal op de lange termijn volledig waardeloos wordt. Als jij dit wilt voorkomen, dan ga ik je nu helpen bewust te worden van hoe je het doet.
De prijzen zijn volgens het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) het afgelopen jaar met gemiddeld 10,2% gestegen. De Europese instantie die de inflatie berekent kwam op een gemiddelde voor de Eurolanden van 8,1%. Aan de andere kant zijn de tarieven van zelfstandigen en gedetacheerden met gemiddeld 7% gestegen. Als je tot deze groep werkenden behoorde dan ben je er maar 3% op achteruit gegaan. Voor werknemers en gepensioneerden is de achteruitgang nog veel groter.
Al ruim twintig jaar is de ontwikkeling dat ondernemers en zelfstandigen hun inkomen in de pas kunnen houden met de prijsstijgingen en dat werknemers en gepensioneerden relatief armer worden. Economisch gezien is het daarom ontzettend logisch om voor jezelf te beginnen. Als je 20 jaar lang je zelfstandige tarief met 1% harder kan laten stijgen, dan kan je een dag minder werken en toch hetzelfde verdienen als iemand in een vergelijkbare loondienst situatie. Als jij bij deze groep hoort, dan doe je inflatie technisch dus erg goed!
Dan nu over waar we het laten weglopen. In de periode van 1996 t/m 2022 was de officiële inflatie ongeveer 60%. In dezelfde tijdspanne stegen de gemiddelde huurprijzen in Nederland met 140% en de huizenprijzen met 280%. Aandelen deden het zelfs nog beter. Vastgoed en aandelen waren daarmee een goede methode om je vermogen te behoeden voor waardedaling. Als je daarbij ook nog gebruik zou hebben gemaakt van goedkope leningen, dan was je rendement nog hoger.
Regelmatig zeggen mensen tegen mij dat ze niet investeren, omdat dat risicovol is. Deze aanname is gebaseerd op het feit dat je met bijvoorbeeld aandelen op de korte termijn veel kan verliezen. Als je echter kijkt naar bovenstaande cijfers dan blijkt dat dit niet klopt op de lange termijn. Dan geeft juist beleggen zekerheid en betekend sparen of een vast inkomen een daling van je koopkracht. Samenvattend zijn de lessen uit het verleden daarmee:
- Zorg dat je invloed hebt op je inkomen uit arbeid
- Beperk je spaargeld tot wat je maximaal op de korte termijn nodig hebt
- Investeer in vastgoed en aandelen
- Gebruik je verdiencapaciteit om verantwoorde schulden aan te gaan
Een groot voordeel van een financieel plan, is dat je nu inzicht hebt in wat op de lange termijn financiële zekerheid geeft. En door het uitvoeren van je plan ga je juist nu rust ervaren. Ben jij benieuwd wat een financieel plan voor jou kan betekenen, Indien jij een neem dan contact op met mij deze onderstaande link.