Afgelopen dinsdag presenteerde onze regering de plannen, die ze heeft voor het komende jaar. Veel aandacht ging er in de media uit naar de woningmarkt en het milieu, maar wat zijn nu de belangrijkste veranderingen voor ondernemers? Graag wil ik een aantal veranderingen met je doornemen, die belangrijk zijn voor je financiële toekomst. Het bijzondere is dat de regels, waar ik het over ga hebben, niet nieuw zijn. Ieder jaar stelt de regering een belastingplan op, waar nieuwe regels en tarieven worden gepresenteerd voor de komende jaren. Wat de regering op Prinsjesdag heeft bevestigd is, dat de belastingplannen van de afgelopen jaren ook werkelijk worden doorgevoerd. Ondanks dat deze belastingplannen niet definitief zijn, nieuwe regeringen kunnen immers nog wijzigingen doorvoeren, laat het wel duidelijk zien, waar we de komende jaren naartoe gaan in ons belastingland.
Een belangrijke trend, die zich de komende jaren gaat voortzetten, is dat de fiscale voordelen voor zelfstandige ondernemers met een eenmanszaak afnemen. Deze maatregel komt voort vanuit de redenering dat het financiële voordeel van een zelfstandige kleiner wordt ten opzichte van een werknemer. Een andere maatregel, die in dit kader belangrijk is, is de verlaging van de vennootschapsbelasting. Ondernemers, die een besloten vennootschap (bv) hebben, gaan de komende jaren minder belasting betalen. De consequentie hiervan is dat het voor steeds meer ondernemers fiscaal aantrekkelijker wordt om te ondernemen vanuit een bv. Om te beoordelen of het voor jou interessant is een bv op te zetten, wil ik graag een aantal richtlijnen met je doornemen.
Meestal wordt er geadviseerd om een bv op te starten als je met je bedrijf €150.000 winst per jaar realiseert. Door de beperking van aftrekposten in de inkomstenbelasting gaat deze grens de komende jaren omlaag. Hoever die omlaag gaat hangt erg af van het salaris dat je jezelf betaalt vanuit de vennootschap. Dit salaris kun je voor een groot deel zelf bepalen, zolang je binnen bepaalde richtlijnen blijft en je het kunt verantwoorden. Uitgaande van een gemiddeld salaris zal echter het omslagpunt voor een bv de komende jaren voor veel ondernemers ongeveer €30.000 lager komen te liggen. Waarbij de sleutelvraag wel is, hoeveel salaris je jezelf wilt betalen. Toch zou je ook een bv kunnen overwegen vanuit niet alleen fiscale regels. De voordelen van een bv zijn dat je verminderde aansprakelijkheid hebt, een professionelere uitstraling en je makkelijker partners kunt laten toetreden. Het zijn voordelen, die lastig te kwantificeren zijn, maar je wel financiële rust kunnen bieden en ruimte voor groei. Deze argumenten kunnen daarmee doorslaggevend zijn om een beperkt fiscaal voordeel te laten lopen.
Als ondernemer heb je daarnaast veel verschillende opties bij het opbouwen van financieel vermogen. Naast dat je dit ook in een bv kunt doen zijn er ook ondernemers die zelf sparen, beleggen of geld in hun eigen woning stoppen. In dit kader zijn er twee belangrijke trends. Het eerste is dat het fiscale voordeel van een eigen woning steeds verder gaat afnemen. Dit wordt versterkt, doordat de lage rentestanden zorgen voor een beperktere aftrekmogelijkheid. Het aflossen van je hypotheekschuld is daarmee financieel steeds minder aantrekkelijk geworden. Vastgoed is daarnaast ook vastgeld. Eenmaal afgeloste bedragen zijn vaak moeilijk weer op te nemen. Veel ondernemers hebben een groot pensioengat, waarbij het juist handig is om voldoende financiële middelen ter beschikking te hebben. Aflossing van de eigen woning is daarom niet altijd een slimme oplossing.
De reden, waarom er toch vaak gekozen wordt om af te lossen, is dat er maar weinig rendement wordt gemaakt op spaargeld. Steeds vaker kom ik mensen tegen, die rente en belasting moeten betalen over hun spaargeld. De verwachting is dat in de toekomst de belasting over je vermogen, zoals spaargeld en beleggingen, wordt gebaseerd op het werkelijke rendement. Het nieuws van afgelopen dinsdag was, dat de huidige systematiek voorlopig niet gaat veranderen. Als de rente zo laag blijft als hij nu is, betekent dit voor spaarders dat de waarde van hun bezit steeds verder zal gaan afnemen. Daarnaast is er het dilemma, dat alternatieven vaak als risicovol worden beschouwd, waardoor spaarders toch maar vasthouden aan het negatieve rendement, dat de bank biedt.
Om betere keuzes te maken met je vermogen, pas ik altijd mijn horizon aan. Ik heb een behoorlijk goed beeld van mijn financiële behoeftes in de toekomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (vroeg)pensioen of de studiekosten van kinderen. Een deel van het geld, dat we vandaag verdienen, is nodig om deze doelen op de lange termijn te kunnen betalen. Als je je geldbehoefte kunt uitstippelen, worden ook de investeringskeuzes makkelijker. Stel dat uit je planning blijkt, dat je je spaargeld op zijn vroegst over 20 jaar nodig hebt. Dit is natuurlijk een compleet andere situatie dan dat je weet dat het geld dit jaar nodig is om boodschappen van te kunnen doen. Op basis van de financiële keuzes, die de meeste mensen maken, lijkt het echter alsof we denken dat we ons spaargeld allemaal nu direct nodig hebben.
Wil je graag persoonlijk advies wat voor jou situatie geschikt is, ga dan naar financialdecisioncoach.nl/contact . Ik geef je graag advies over jouw ideale ondernemingsvorm en wat je het beste kunt doen met jouw spaargeld.