inloggen

Het risico van sparen

Je denkt misschien hoezo? We hebben toch allemaal geleerd dat sparen veilig is! Maar waar komt deze volkswijsheid eigenlijk vandaan? We verwachten dat geld wat we op ‘onze’ bankrekening zetten ten alle tijde weer terugkrijgen. Ook wordt er verondersteld dat banken veilig zijn. Nu is natuurlijk al gebleken tijdens de financiële crisis van 2008/2009 dat dit niet het geval is. Gelukkig is er dan ook nog de overheid, dus eigenlijk wij met zijn allen, die de banken helpen als ze in de problemen komen. Onze veiligheid is dus eigenlijk gebaseerd op de verwachting dat onze overheid wel zal helpen. Toch is dit iets wat zeker niet vanzelfsprekend is als we kijken naar de geschiedenis. De meesten van ons hebben het alleen nog nooit meegemaakt dat de banken niet geholpen worden.

Wat is eigenlijk veiligheid als we het over sparen hebben? Sparen is eigenlijk niets meer dan uitgesteld consumeren. Als we dus sparen, dan is het belangrijk dat we in de toekomst hetgeen kunnen kopen wat we voor ogen hebben. Een groot risico is dus inflatie, wat ervoor zorgt dat ons geld telkens minder waard wordt. De historische inflatie is ongeveer 2 tot 3 procent. Als je uitgaat van 2% inflatie heb je volgend jaar 102 euro nodig om iets te kopen wat nu 100 euro kost. Naast inflatie kan het ook nog zo zijn dat je belasting moet betalen over je vermogen. Het enige dat dit compenseert is rente, maar deze is natuurlijk al tijden vrijwel nihil. Sparen kost dus veel geld!

Het gevolg van inflatie is vooral relevant als we kijken naar de lange termijn. Een interessant voorbeeld zijn onze huidige pensioenen. Pensioenfondsen hebben een doel om jaarlijks te indexeren met de inflatie. Dit betekent dat als er 2% inflatie is, zij de pensioenen van zowel degene die al met pensioen zijn als degene die nog opbouwen met dit percentage willen verhogen. De meeste pensioenfondsen indexeren de laatste 20 jaar nauwelijks, maar door de inflatie zijn prijzen al wel met ongeveer 50% gestegen. Dit voorbeeld wil laten zien dat als je voor de lange termijn spaart, zoals bijvoorbeeld een pensioen, sparen daarin met de huidige rentestand een beperkte rol heeft.

Een andere manier om hiernaar te kijken komt van de beroemde Indiase belegger Monish Pabrai. Volgens hem is er een verschil tussen risico en onzekerheid. Risico is de kans dat je je geld kwijtraakt. Onzekerheid is de mate waarin het resultaat kan variëren. Bij het beleggen zoekt hij en vele andere waarde-beleggers naar aandelen met een laag risico en een hoge onzekerheid. En ja, dit is zeker geen mythe. Als we met deze blik naar sparen kijken dan is zowel het risico als de onzekerheid erg laag. Als je inflatie, belastingen en de huidige rente in ogenschouw neemt, dan leidt sparen dus tot een gegarandeerd verlies.

Wat is dan toch het nut van sparen? Sparen is vooral nuttig als buffer. In het algemeen adviseer ik klanten om een buffer te hebben waarmee je 6 maanden kan rondkomen. Indien je ouder bent, dan is het raadzaam om een nog hogere buffer op te bouwen. De huidige crisis laat weer des te meer zien dat iedere ondernemer een buffer moet hebben. Dit zorgt voor rust in je hoofd en de ruimte om kansen te zien in plaats van in paniek te raken. Om te voorkomen dat je ook in de toekomst iets hebt aan je spaargeld, ontkom je eigenlijk niet aan investeren. Alleen dan natuurlijk wel met een laag risico en een hoge onzekerheid. Als je hierin geïnteresseerd bent, schrijf je dan via onderstaande link in voor mijn nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt