inloggen

Over tien jaar

Afgelopen week ben ik veertig jaar oud geworden! Nu ben ik iemand waarbij het glas altijd minstens halfvol is en daarom voelt het voor mij als een nieuw begin. Dit is ook mijn antwoord op de vraag hoe het voelt om veertig jaar oud te worden.

Als het glas halfleeg zou zijn, dan is ouder worden natuurlijk niet leuk. Zoals een vriend tegen mij zei: “Je bent over de helft, vanaf nu gaat het bergafwaarts”. Dat is natuurlijk een feit. Gemiddeld worden we ongeveer tachtig jaar oud. En met het ouder worden, komen onvermijdelijk ook de gebreken. Twee weken geleden heb ik een beachvolleybal toernooi gespeeld, waar mijn onderrug mij nog dagenlang aan heeft herinnerd. Ook ben ik er inmiddels aan gewend dat jongeren mij meneer noemen en er standaard u tegen je wordt gezegd. Het is wat het is, we worden vanzelf oud. Toch kijk ik uit naar de toekomst en de reden daarvoor is dat ik de afgelopen tien jaar een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt. Voor mijn gevoel ben ik nu zoveel meer de persoon die ik graag wil zijn. Iets wat ik geleerd heb is, dat we overschatten wat je in een jaar kunt bereiken, maar onderschatten wat je in tien jaar kan bereiken. Daarom wil ik je vandaag de vraag stellen: “Hoe ziet jouw leven er over tien jaar uit?”

Ongeveer tien jaar geleden heb ik mijzelf het doel gesteld om op mijn vijftigste financieel onafhankelijk te zijn. Dat is dus precies over tien jaar. Dit betekent dat ik dan voldoende rendement uit mijn vermogen haal om de rest van mijn leven van te kunnen leven. Toch is het zeker niet mijn wens om over tien jaar naar een zonnig eiland te verhuizen en dan te vegeteren op een bedje aan het strand. Mijn vakanties voelen nu meestal te kort en ik denk dat dat een goed teken is. Weg zijn van huis is nu iets om naar uit te kijken of extra van te genieten als je in het moment zit. Ik vraag mij af of je dit nog steeds zo zou ervaren als je onbeperkt vakantie hebt. De reden waarom ik financieel onafhankelijk wil worden is, omdat het vrijheid en zekerheid geeft op de korte en lange termijn.

Tien jaar geleden had ik al de wens om mijn tijd meer in te kunnen delen, zoals ik dat wil. Niet veertig jaar lang, vijf dagen per week acht uur per dag werken, zodat je de rest van je leven daar slechts omheen kunt plannen. Ik wilde graag zelf bepalen, wanneer ik vrij ben en wanneer ik werk. Ook was er voor mij de wens om zelf te kunnen beslissen over mijn persoonlijke ontwikkeling. Als ondernemer doe ik wat ik denk dat goed is en daarbij kies ik zelf door wie ik mij laat adviseren. Ook werk ik met klanten waar ik heel erg gelukkig van word en heb ik het gevoel, dat ik veel meer waarde naar de markt breng.

Mijn ervaring is dat, als je leert hoe je geld verdient zonder te werken, dit ruimte geeft in je leven. Het mooie is dat iedere investering in mijn vermogen zorgt voor meer vrijheid. Het is daarmee heel anders dan wanneer iemand maandelijks geld stort in een pensioenfonds of lijfrente. Deze persoon betaalt geld, maar krijgt dit pas beetje bij beetje terug na de AOW-gerechtigde leeftijd. Door zelf vermogen op te bouwen behoud je de flexibiliteit, die ik wens in mijn leven.

Met de jaren komen natuurlijk ook de gebreken en daar zal ook ik mij niet aan kunnen onttrekken. Ik kan mijn best doen om gezond en actief te blijven, maar de kans, dat ik fysieke klachten krijg, wordt steeds groter. Zeker van vijftigplussers hoor ik, dat de balans tussen werkdruk en gezondheid steeds meer aandacht vraagt. Als je naar de statistieken kijkt, heb je vanaf je vijftigste levensjaar ook verreweg de grootste kans om arbeidsongeschikt te worden. Ondanks dat mij dit natuurlijk ook kan overkomen, zou het natuurlijk geweldig zijn als ik in die situatie niet over geld hoef na te denken. Als je financieel onafhankelijk bent, heb je bijvoorbeeld ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig. Dit scheelt enorm en maakt dat je vaak nog sneller vermogen kunt opbouwen. Ook geloof ik dat financiële rust goed is voor je gemoedstoestand en daarmee weer een positief effect heeft op je algehele gezondheid.

Als je gaat nadenken over wat je over tien jaar wilt bereiken, dan wil ik nog graag het advies geven dat het hierbij vooral gaat over de weg er naar toe. Ik kom wel eens jonge mensen tegen, die alles op alles zetten om op hun veertigste of zelfs dertigste met pensioen te kunnen. Wat ik mij alleen afvraag is, waarom je dit zou willen? Word je gelukkig als je op je dertigste met pensioen gaat? Wat ontzeg je jezelf, als je dit doel nastreeft? Zelf probeer ik harmonie te vinden tussen nu en later. Dit doe je niet door je leven volledig om te gooien, maar door te beginnen met één simpele actie. Je eerste investering in passief vermogen maakt dat je de resultaten gaat zien en meer wilt. Een kleine verandering in je tijdsbesteding smaakt naar meer. Wat je zult zien is dat iedere actie zorgt voor nieuwe actie en op de lange termijn zorgt voor exponentieel verschil.

Als financieel planner geef ik klanten inzicht in hun geldzaken. Aan de hand van een planning kun je zien welke financiële keuzes zorgen voor zekerheid op de korte en lange termijn. Het mooie van financieel plannen is echter, dat het juist om vandaag gaat. Naast financiële rust ontstaat er een antwoord op de vraag hoe je de dromen van je toekomst nu al in je leven kunt realiseren. We zorgen voor de eerste actie, die maakt dat je in de door jouw gekozen richting beweegt en geld je daarbij gaat helpen. Ik ben benieuwd naar jouw doelen en wat jij graag wilt bereiken. Graag geef ik je tips hoe je vandaag al meer kwaliteit in jouw leven krijgt.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt