inloggen

over mij

Waarom zijn er zo weinig rijke en zo veel arme mensen in de wereld?

Waarom leert niet iedereen op school hoe je bij de welvarende 3% van de bevolking kan horen? Waarom leren we überhaupt vrijwel niks over hoe je beter met geld om kunt gaan, terwijl het zo enorm bepalend kan zijn in je leven. Zolang ik mij kan herinneren hebben deze en vele andere geldvragen mij geïntrigeerd. Het heeft mijn interesse voor economische literatuur gevoed. In mijn boekenkast staan nauwelijks romans, maar voornamelijk klassiekers op het gebied van persoonlijk en financieel succes. Na mijn middelbare schooltijd was het voor mij daarom ook een logische keuze om een economische studie te gaan volgen.

Mijn kennis heeft mij in deze periode helaas niet behoed voor het maken van financiële fouten. Tijdens mijn studie gaf ik structureel meer geld uit dan ik had en daardoor begon ik met een behoorlijke schuld op de arbeidsmarkt. Ik had in deze periode een stevige overtuiging ontwikkeld dat ik op dat moment lekker kon genieten, aangezien ik het later toch makkelijk zou terugverdienen.

Wat ik mij niet realiseerde is dat ik een deel van mijn vrijheid opgaf

Mijn arbeid was immers uitgesteld tot in de toekomst. Als ik nu terugkijk op deze periode, zie ik ook wat de invloed van mijn omgeving was op mijn keuzes. Tijdens mijn studietijd kregen ik en mijn medestudenten cadeaus van bedrijven, die graag zagen dat we bij hen kwamen werken. Gratis borrels, etentjes, luxe hotels en zelfs betaalde reizen naar het buitenland waren niet ongewoon. Veel studenten hadden zelfs al een baan, voordat ze klaar waren met studeren.

Na mijn studie ben ik bedrijven gaan adviseren hoe ze financieel gezond kunnen worden. Ook heb ik veel ervaring opgedaan in de financiële handel. Vanaf het moment dat ik ben gaan werken zijn ook mijn persoonlijke financiën verbeterd. Door mijn continue zelfstudie merkte ik dat de methodes die rijke mensen gebruiken nauwelijks aan bod komen tijdens je schoolcarrière, zelfs niet als je economie gaat studeren. Door trial en error heb ik geleerd wat goed werkt. Het resultaat is dat ik op weg ben om voor mijn 50e levensjaar zonder financiële zorgen te kunnen stoppen met werken.

Financieel vrij worden

Ik bereik dit niet door 80 uur per week te werken en te hopen dat ik daarmee voldoende verdien voor later. Om financieel vrij te worden is je inkomen ondergeschikt aan de keuzes die je met je geld maakt. Het belangrijkste resultaat van deze keuzes is dat je op weg naar je pensioen al gedeeltelijk financieel vrij bent en nu al echt van het leven kan genieten. Het maakt dat ik samen met mijn gezin een tijd zou kunnen gaan reizen. Het zorgt ervoor dat ik straks mijn zoon kan helpen als hij wil gaan studeren. Het maakt dat ik, als ik niet zou kunnen werken, inkomenszekerheid heb en geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig heb. Het is een win-win situatie voor mijzelf en mijn gezin.

De sleutel tot financieel succes​

Hoe langer ik er mee bezig ben, des te meer raak ik ervan overtuigd dat de 3% rijkste mensen in de wereld niet anders zijn dan anderen. Ze hebben alleen geleerd wat financieel werkt en de discipline om het toe te passen. Dit is voor mij de sleutel tot financieel succes.

Als je mij zou kennen, dan zou je weten dat:

Financieel planner van het jaar

In de media:

Blijf op de hoogte

Meld je dan nu aan voor mijn wekelijkse waardebrief met financiële inzichten en tips. Je ontvangt dan gelijk het e-book ’10 tips om zelf te bepalen wanneer je stopt met werken’