inloggen

Op je 30e met pensioen

Een groot deel van mijn klanten heeft kinderen, die studeren of daar net mee klaar zijn. Vrijwel al deze jongvolwassenen lopen er tegenaan, dat ze op dit moment geen woning kunnen kopen. Hun ouders overwegen daarom om ze te gaan helpen met het kopen van hun eerste woning. De vraag, die wat mij betreft steeds urgenter wordt, of dit in het belang van jou en je kind is. Moet je nu wel in die oververhitte huizenmarkt stappen?

Wonen in een koophuis is op de lange termijn bijna altijd een goed besluit. Mensen in een koophuis hebben vaak meer woongenot. Als je daarnaast je hypotheekschulden aflost heb je bovendien steeds lagere lasten. Met name voor je pensioen tijd kan dit een fijn uitgangspunt zijn. Daarnaast is het zo dat, als je eenmaal ‘in’ de woningmarkt zit, je makkelijker doorstroomt. Hoe langer je een huis bezit, des te groter is ook de kans, dat je overwaarde hebt en gemakkelijker kunt ‘doorgroeien’.

Wat twintigers zich echter goed zouden moeten realiseren is dat zij in een unieke positie zitten. De eerste vijf tot tien jaar, dat je een huis bezit, zal resulteren in een overwaarde of een restschuld. In de periode tussen 2009 en 2013, waren er veel jonge woningeigenaren die niet konden verkopen, doordat hun hypotheek meer waard was dan hun huis. Ik zou niet durven voorspellen wat de huizenmarkt op de korte termijn gaat doen, maar sterke stijgingen lijken mij niet heel realistisch.

De belangrijkste reden hiervoor is de stijgende inflatie en daarmee samenhangende rente. De krappe markt brengt daarnaast het risico, dat je te veel gaat betalen voor je huis. Ik redeneer daarbij ook dat, hoe langer een stijging aanhoudt de kans op een correctie groter wordt. Een stelregel voor starters is, dat je minimaal de intentie zou moeten hebben om zeven jaar in een woning te gaan verblijven. Als je ergens korter wilt wonen, dan is huren vaak goedkoper. Toch is er daarnaast nog een belangrijker reden waarom je je kind niet altijd helpt met het kopen van een huis.

De meeste mensen zien een eigen woning als bezit, terwijl het eigenlijk een verplichting is. Hoe groter en duurder je huis des te hoger zijn alle bijbehorende lasten. Luxer en ruimer wonen zijn daarmee voor veel mensen de belangrijkste valkuil, waarom ze nooit financieel vrij worden. Ik heb een aantal jaren studenten aan een bedrijfseconomische opleiding lesgegeven in financiële vakken. Regelmatig heb ik daarbij filmpjes laten zien van Peter Adenay, op YouTube bekend als Mr. Money Mustache. Deze maakten altijd veel indruk op de studenten. Peter Adenay is één van de grondleggers van de FIRE beweging. FIRE staat voor Financial Independence Retire Early. Peter laat in de filmpjes op YouTube zien hoe hij samen met zijn vrouw op zijn dertigste met pensioen kon gaan. Belangrijkste reden hiervoor was, dat hij na zijn studie is blijven leven als student en al het geld wat hij verdiende tijdens zijn eerste baan is gaan investeren. Nog geen tien jaar later had hij genoeg om nooit meer te hoeven werken.

Als jij je kind helpt met een duur huis met een hoge hypotheek, dan verhoog jij zijn of haar financiële lasten en risico’s. Huren lijkt altijd duur, maar het brengt ook flexibiliteit met zich mee. Ik ken ook twintigers en dertigers, die in Zuid-Europa wonen en geld verdienen als digitale nomade. In Nederland huren ze af en toe een huis. Laatst ontmoette ik zelfs een vastgoedinvesteerder, die zelf huurt. Al haar vermogen gebruikt ze om huizen te kopen, die ze verhuurt. Vermogen opbouwen kan op vele manieren. Een eigen huis kopen is er daar één van. Het is echter vaak ook de reden, waarom mensen niet meer op andere manieren investeren. En dat terwijl je, als je jong bent, hiermee een financiële basis kunt leggen waar je de rest van je leven van kan profiteren. In plaats van je kind geld te geven, zou ik ze de tip geven om naar Peter Adenay te gaan kijken. Dit is een gratis tip, die ze veel geld en vrijheid oplevert.Met dit advies voor twintigers sluit ik april, de maand van de financiële geletterdheid, af. Mocht je nog vragen of tips hebben, die ik volgend jaar mee kan nemen, dan hoor ik het graag. Volgende week ga ik weer mij richten op jou, met een tip over hoe je je rendement kunt verhogen, door juist minder tijd te besteden aan je geldzaken. 

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt