inloggen

Meesterwerk

Vier jonge koks staan om een lange hoge tafel in volledige stilte. Ondanks het geroezemoes en collega’s die om hen heen lopen, werken ze met volledige aandacht en focus. Iedere kok heeft een eigen taak, waarbij de derde in rij het meest opvalt doordat hij met een pincet waterkers op de borden plaatst. Hier wordt niet gekookt, maar eetbare kunst gecreëerd. In totaal krijgen wij deze avond acht gangen, met telkens bijpassende drankjes. Bij ieder nieuw gerecht staan er zeven obers klaar om het eten tegelijk te serveren. Ook neemt onze ober, met een prachtige toelichting, ons telkens mee op culinaire reis door Nederland. Ik raak steeds meer onder de indruk van hoe de mensen samenwerken in dit restaurant. Het lijkt alsof er nauwelijks overleg is, maar iedereen precies weet wat er gaat gebeuren. Als ik onze ober vraag wat hij ervan vindt om hier te werken, begint hij direct over zijn passie. Ook valt op hoe de eigenaren, Jonnie en Thérèse Boer, vooral aandacht hebben voor de gasten. Op geen enkel moment zie ik ze de 35 personeelsleden aansturen. Wat ik zelf vooral interessant vind aan deze voorbeeldondernemers, is dat ze hiermee de belangrijkste sleutel tonen naar financiële vrijheid.

De grootste valkuil bij het maken van een financieel plan, is dat je uitgaat van je huidige situatie. In de basis gaat een financieel plan over inkomen, uitgaven en vermogen. Je inkomen is een resultaat van het werk wat je doet en je uitgaven laten zien hoe je nu leeft. Als je inkomen hoger is dan je uitgaven, dan bouw je vermogen op. Als je uitgaven hoger zijn dan je inkomen, dan neemt je vermogen af. Als je uitgaat van je huidige situatie, dan is de knop waar je aan kan draaien je vermogen. Ga je bijvoorbeeld sparen of beleggen? Ondanks dat de juiste vermogenskeuzes er op termijn voor kunnen zorgen dat je genoeg passief inkomen hebt om niet meer te hoeven werken, is het niet de garantie dat je je ook financieel vrij voelt. 

De sleutel naar vrijheid is eigenlijk veel dichterbij dan de meeste mensen denken. Om echte vrijheid te ervaren hoef je niet op vakantie te gaan en ook geen miljoen op de bankrekening te hebben. Waar het om gaat is dat je ieder activiteit in je leven met volledige aandacht doet. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich dan pas echt gelukkig en vrij voelen. Het maakt daarbij niet uit wat je doet. Mijn conclusie is dan ook dat ik de werknemers van de Librije zich vrij voelen, ondanks dat ik zelden mensen harder hebt zien werken. Wat zou er gebeuren als jij zo gaat werken?

Stel dat jij ook de beste wordt in je vak en zoveel mogelijk mensen gaat verbazen met wat je te bieden hebt. Ik weet zeker dat je dan gelukkiger zou voelen, maar ook nog dat je inkomen kan exploderen. Inkomen is namelijk simpelweg een reflectie van wat je de wereld biedt. Waarom zou je anders een jaar wachten, voordat je €400 per persoon mag betalen om ergens te gaan eten?

Als je inkomen als variabele beschouwd, dan zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kan sneller vermogen opbouwen, maar ook jouw droomleven realiseren. Er is natuurlijk wel altijd een prijs te betalen. Wellicht moet je je huidige externe zekerheden opzeggen en flink in jezelf investeren. Er zijn natuurlijk nooit garanties dat het lukt. Uit eigen ervaring kan ik je wel vertellen dat ik geloof dat je nooit kan verliezen.

Zelf ben ik vier jaar geleden mijn passie gaan volgen, door zoveel mogelijk mensen te laten zien hoe geld voor je kan gaan werken. Ik heb in deze tijd ongelofelijk veel geleerd en een nieuw netwerk ontwikkeld met mensen die mij enorm inspireren. Het heeft ervoor gezorgd dat ik op zondagavond zin heb om de volgende dag weer te gaan werken en de beste wil worden in mijn vak. Afgelopen woensdag zat ik in een televisiestudio in Hilversum voor de finale van de verkiezing financieel planner van het jaar. Ik ben runner-up geworden en daar ongelooflijk trots op. Dat ik nu al zo erkend wordt in mijn vak, is voor mij het bewijs dat het volgen van je passie de enige juiste keuze is.

Echte zekerheid komt niet alleen van buiten, maar van vooral binnen. Een echt goed financieel plan geeft beide. Het laat zien hoe geld voor je gaat werken en hoe jij je vrij kan voelen. Dat je gaat doen waar je het meest gelukkig van wordt en daarmee zoveel geld verdient, dat je kan leven op een manier die je waarschijnlijk al lang had afgeschreven.

Wil jij meer weten over hoe een financieel plan voor jou kan werken, dan heb ik een Sinterklaas cadeautje voor jou. Op vijf december geef ik s’ochtends een online workshop, waarin ik financiële eindejaarstips geef en met jou de eerste stap zet naar financiële vrijheid.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt