Regelmatig krijg ik de vraag hoe je minder belasting kunt betalen. Als mensen dit tegen mij zeggen, ga ik ze vaak eerst feliciteren. Als je vindt dat je veel belasting betaalt, betekent het ook dat je veel omzet, winst, salaris of vermogen hebt en dus zakelijk succesvol bent. De vraag achter de vraag is natuurlijk dat mensen meer willen overhouden. Ondanks dat je dit op vele manieren kunt bereiken zie ik regelmatig dat de aandacht wordt gericht op minder belasting betalen. Het gevolg van deze focus is dat het totaalplaatje uit het zicht raakt en we daardoor vaak niet bereiken wat we graag zouden willen. Ik geloof zelfs dat het een valkuil is om als doel te hebben minder belasting te betalen.
Om onze overheidsdiensten in stand te houden, moet er natuurlijk belasting worden geheven. Ondanks dat de meeste mensen dit systeem ondersteunen, hebben we natuurlijk allemaal wel een mening over hoe de lasten worden verdeeld. We kennen de verontwaardiging in de kranten als we horen over een multinational, die via een creatieve fiscale constructie nauwelijks belasting betaalt. Hoewel het niet altijd in het nieuws komt zie ik om mij heen dat vrijwel iedereen zijn beslissingen afstemt op de fiscale regels. Denk hierbij aan de aftrekbaarheid van “zakelijke” kosten, het kiezen voor een eenmanszaak of B.V., de fiscale regels rondom de eigen woning, het opbouwen van een pensioen en er zijn zelfs mensen, die extra geld uitgeven zodat zij maar geen vermogensbelasting hoeven te betalen. Onze overheid int dus belasting om haar uitgaven mee te kunnen voldoen, maar het is ook een manier om gedrag te sturen. In de voorbeelden, die ik hier noem, is te zien dat de overheid hier behoorlijk goed in slaagt. De vraag is of het ook in jouw belang is om je te laten leiden door deze sturing van onze overheid.
In Nederland heeft het merendeel van de mensen een zeer onevenredige vermogensverdeling, wat in de praktijk betekent dat ze vaak alleen spaargeld en een woning bezitten. Het kan natuurlijk zeer oneerlijk zijn voor spaarders dat ze belasting moeten betalen, maar hun echte probleem is vaak dat ze hun vermogen niet evenwichtig verdelen. Als ze dit wel zouden doen, dan hebben ze meer rendement waarmee ze makkelijk de belasting kunnen betalen. In een volgend blog zal ik ook uitleggen waarom ze dan ook nog eens minder risico lopen met hun vermogen. Ik kom ook veel zelfstandigen tegen die voor hun gevoel veel belasting betalen, maar als je dan vervolgens de belastingdruk uitrekent zie je dat ze relatief minder hoeven af te dragen ten opzichte van werknemers. Het belangrijkste verschil is dat een werknemer vaak geen benul heeft hoeveel belasting er wordt betaald, aangezien de werkgever dit afdraagt. Ondernemers zien dat de belasting wordt afgeschreven van hun eigen rekening, waardoor ze bewuster zijn van deze uitgave. Het grootste probleem van veel ondernemers is dan ook vaak niet dat ze te veel belasting betalen, maar dat ze te weinig verdienen of te veel uitgeven.
Voor mij zijn daarom de volgende vragen veel relevanter: Hoe word je waardevoller, zodat je hogere tarieven kan vragen en minder hoeft te werken? Hoe zorg je voor een bedrijfssysteem, waarbij het resultaat minder afhankelijk is van jouw inzet? Zorg jij ervoor dat je een deel van je winst investeert, zodat er later ook een inkomen is om van te leven? Hoe zorg je dat je een hoger rendement kunt halen? Passen jouw uitgaven bij je wensen en doelen? Antwoorden op deze vragen maken vaak, dat je structurele aanpassingen moet maken, waarbij vaak hele andere resultaten horen. Het gevolg daarvan is andere fiscale consequenties en keuzes. Je zult daarom gaan wensen dat je meer belasting mag gaan betalen, aangezien dit alleen maar een gevolg is van jouw succes. Het is een win-win situatie voor jou persoonlijk en ons prachtige land.