inloggen

Margarita

Stel je zit op een mooi strand, ergens op de Caraïben tussen de palmbomen. De ober komt aanlopen met een margarita. Je hoeft vandaag helemaal niks. Morgen ook niet en de dagen daarna ook niet. Eigenlijk hoef je nooit meer iets te doen. Je kunt de rest van je leven op vakantie. Het zou mij heerlijk lijken om nu even op mijn droomstrand te zitten. Vooral als ik er ook nog lekker zou kunnen surfen. Maar toch lijkt mij een leven met alleen margarita’s verschrikkelijk.

Ongeveer 15 jaar geleden werd ik geïnspireerd om te doen wat ik nu doe, doordat ik ging lezen over het leven van Warren Buffett. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 90 jaar geeft hij nog steeds leiding aan een bedrijf met meer dan 350.000 werknemers. De tientallen miljarden, die hij in zijn leven heeft verdiend, worden allemaal geschonken aan de Bill & Melinda Gates Foundation. Warren Buffett was al miljonair, toen hij 30 werd en had dus allang kunnen stoppen met werken. Hij had zijn eigen eiland kunnen kopen, met zoveel luxe als hij maar zou kunnen bedenken. Maar toch is hij op de leeftijd van 90 jaar gewoon iedere dag aan het werk. Het moet dus wel zo zijn, dat hij heel veel plezier beleeft aan zijn werk, want anders was hij er allang mee gestopt. Persoonlijk geloof ik, dat hij juist door zijn manier van leven dit zo lang vol kan houden. Ik vraag mij daarom ook wel eens af of een pensioen wel het grote genieten is of dat het eerder het begin van de aftakeling betekent.

Ik heb zelf de ambitie om tussen mijn 45e en 50e jaar financieel vrij te zijn. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat ik dan wil gaan doen. Het antwoord is, dat ik het niet weet. Ik heb er niet eens over nagedacht. Mijn ervaring is tot nu toe dat door het pad te kiezen naar financiële vrijheid, je onderweg steeds minder druk ervaart. Stel je wilt bijvoorbeeld graag een bedrijf oprichten of een bepaalde studie volgen. Het kan zijn dat deze veranderingen in jouw leven je gelukkiger maken en je er wellicht ook nog veel geld mee kunt verdienen. Stel dat geld geen probleem is bij zo’n transitie, wordt deze beslissing dan niet veel makkelijker om te maken?

Ik spreek tegenwoordig vaak mensen, die graag een groter deel van hun tijd willen besteden aan vrijwilligerswerk of vrienden en familie. Maar ook hier houden financiële redenen mensen vaak tegen om zo’n verandering door te voeren. Ze zijn financieel afhankelijk, of denken dat ze dit zijn. Op YouTube kun je gratis de HBO film kijken “Becoming Warren Buffett”. In deze film is te zien, dat het leven van Warren Buffett lang niet zo perfect is als het er van de buitenkant uitziet. Toch denk ik, dat hij tevreden is als hij terugkijkt op zijn leven. Ik heb mijzelf een aantal jaren geleden ingebeeld hoe ik zelf zou terugkijken op mijn leven, als ik bleef doen wat ik toen deed. Het plaatje van mijn leven dat ik toen zag, is voor mij de motivatie geweest om het anders te gaan doen en mijn geld maakte dit voor mij mogelijk.

Ik geloof, dat het belangrijk is om altijd nuttig te zijn en blijven voor je omgeving. Een oneindige vakantie, waarin je niks hoeft of moet, verliest vanzelf zijn magie. Het leven is alleen te kort om veel tijd te besteden aan iets waar je niet gelukkig van wordt. Al zou het alleen maar zijn, dat je misschien wel veel langer leeft door juist wel te durven kiezen voor jouw dromen. Als jij ook klaar bent met financiële excuses of gewoon vrijer wilt leven, vraag dan een gesprek aan via www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt