inloggen

Langzaam rijk worden

Het rendement op mijn investeringen in 2021 is op dit moment iets meer dan 25%. Dit lijkt natuurlijk leuk, maar eerlijk gezegd was ik vorig jaar net zo blij met 8% minder. Ik wil je graag uitleggen waarom deze cijfers totaal niet relevant zijn en ik voor mijzelf en mijn klanten hoop op een enorm slecht beleggingsjaar.

Je hebt vast wel eens gehoord dat een goudvis een geheugen heeft van drie seconden. Na een korte zoektocht op internet bleek trouwens dat deze mythe niet waar is. Het schijnt dat goudvissen zich nog dingen kunnen herinneren, die ze vijf maanden eerder hebben geleerd. De afgelopen week had ik het gevoel dat wij als mens het vaak niet veel beter doen. Ik geloof dat namelijk een groot deel van de bevolking op dit moment last heeft van wat ze in het Engels ‘confirmation bias’ noemen. Dit betekent dat je de neiging hebt, alleen dat te zien wat je eigen opvatting bevestigt. Wat ik echter zie, is dat we telkens vergeten dat de economie in golven beweegt. Dat als alles heel hard in prijs stijgt, het binnenkort ook wel weer eens omlaag kan gaan.

Als financieel planner vind ik dat het mijn rol is om zo onafhankelijk en objectief mogelijk te zijn over geldzaken. Vanwege mijn ervaring en kennis, krijg ik regelmatig vragen over specifieke investeringsmogelijkheden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan vastgoed, aandelen, crypto’s of crowdfunding. Maar vrijwel altijd zie ik dat er alternatieven zijn die beter bij je passen of waar je met minder risico’s meer rendement kunt maken. Meestal ben ik in staat om dit binnen een minuut te ontdekken. Omdat ik zelf ook alle fouten heb gemaakt, die er te maken zijn, wil ik graag met je delen hoe ik dit doe:

  • Goede investeringen worden gevonden. Die hoeven niet door middel van reclamefolders of fancy commercials op zoek naar geld. Deze tip kan je echt veel tijd en ellende besparen. Reclame over investeringen gooi ik direct weg.
  • Op dit moment wordt er in de beleggingswereld veel gespeculeerd over dat we binnenkort de toppen van de markt hebben bereikt. De reden, die hiervoor wordt aangedragen, is vaak het gedrag van particulieren. Niet professionele beleggers stappen namelijk vrijwel altijd in op de top, doordat ze gedreven worden door recente prijsontwikkelingen en de angst om de boot (naar snel rijk worden) te missen.
  • Cash is King. Een goede investering genereert sterke onderliggende opbrengsten. Dit is de simpele reden dat aandelen van bedrijven, vastgoed en leningen historisch gezien de beste investeringen zijn. Er wordt namelijk geld gegenereerd. Bedrijven maken winst, bij vastgoed komt er huur binnen en op leningen wordt rente en aflossing betaald. Deze werkelijke opbrengsten zijn het fundament van een goede investering.

Ik heb alleen maar investeringen met sterke fundamenten, wat wil zeggen dat er echt geld verdiend wordt. Door het geld wat je ontvangt te herinvesteren, zal je in de toekomst steeds meer geld ontvangen. Het kiezen van investeringen met sterke onderliggende opbrengsten, wordt waarde-beleggen genoemd. Het is een strategie waarmee je maar zeer weinig transacties doet en vooral geduld moet hebben. 

Het is geen strategie om snel rijk te worden, maar wel eentje waarmee het voor vrijwel iedereen mogelijk is om een goed pensioen op te bouwen met veel zekerheid en een relatief beperkte inleg.

Een stijgende beurskoers is voor een waarde-belegger slechts een bevestiging van de waardeontwikkeling van de investering. Een sterke daling van de koers betekent een kans. Het is een mogelijkheid om waardevolle investeringen tegen een koopje aan te schaffen. Ik hoop daarom dat ik zelf en mijn klanten binnenkort deze kans krijgen.Als je ook wilt leren hoe je langzaam rijk kunt worden, neem dan eens contact met mij op via www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt