inloggen

Je bent geen gans

Ganzen vliegen in de winter naar het zuiden. Dat is geen vrije keus. Er zijn geen ganzen die ervoor kiezen een winter over te slaan of eens ergens anders heen te vliegen. Dieren doen wat genetisch is geprogrammeerd. Het unieke aan mensen is dat wij morgen iets anders kunnen doen dan gisteren. Onze toekomst kan er volslagen anders uitzien dan ons verleden. Geen enkele andere diersoort kan dit. Toch zijn er ook veel mensen die zich als ganzen gedragen, maar dit niet willen. Geld is vaak een oorzaak hiervan.

Ieder mens heeft overtuigingen, welke ontstaan zijn door wat we in ons leven hebben ervaren of geleerd. Kijk maar eens terug naar hoe jouw ouders met geld omgaan. Welke keuzes maakten zij? Wat zeiden je ouders over geld? Werd er überhaupt over geld gesproken? Voor de meeste mensen zullen de antwoorden op deze vragen een groot deel van jouw geldgedrag verklaren. Het verklaart waarom sommige klanten van mij bijvoorbeeld sparen, beleggen, een vaste baan of ondernemer zijn als veilig bestempelen en anderen dit juist risicovol vinden. Als ik mensen vertel dat historisch gezien vastgoed een slechte investering was, dan geloven de meeste dat niet. De reden is dat de meeste mensen en hun ouders niet hebben meegemaakt dat dit ook echt zo was. De laatste keer dat hedendaagse economische fenomenen, zoals de extreem lage rente, hebben plaatsgevonden was in de jaren ’30 van de vorige eeuw. De ervaringen hiervan kan je alleen terugvinden in de geschiedschrijving, maar onze overtuigingen hebben sindsdien een hele andere wending gekregen. Hoe nuttig zijn jouw overtuigingen in de hedendaagse economie en in hoeverre beperken ze jou om andere keuzes te maken? Ik spreek veel mensen die meer vrijheid willen door bijvoorbeeld ondernemer te worden of eerder te stoppen met werken. De gedachtes over geld en bijbehorende keuzes is wat veel mensen tegenhoudt dit ook echt te realiseren.

De oplossing ligt wat mij betreft in je te realiseren dat je geen gans bent. Jij hebt een keuze om de volgende vijf jaar heel anders te doen dan de afgelopen vijf jaar. Ik heb mijzelf ooit de vraag gesteld: “Stel dat ik later terugkijk op mijn leven, wat moet ik dan nu doen om echt te kunnen zeggen dat ik er alles heb uitgehaald?” Mij heeft deze vraag de energie gegeven om te doen wat ik nu doe. Heb jij ook energie nodig voor verandering of wil jij eens met mij sparren of jouw financiële keuzes er ook echt voor zorgen dat je jouw dromen realiseert? Boek dan een gratis gesprek via www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt