inloggen

Is nu een huis kopen slim?

Als ik met mensen praat over de huizenmarkt, dan krijg ik het gevoel dat er in Nederland  nauwelijks nog een huis te koop is. Soms hoor ik zelfs verhalen dat er honderden mensen bieden op één woning. Ook in het nieuws raakt men niet uitgepraat over de woningmarkt. De prijsontwikkeling, renteverwachtingen en de relatie met de huidige crisis worden breed uitgemeten. Persoonlijk moet ik de laatste tijd vaak denken aan een bekende uitspraak van Warren Buffett:

Be gready when others are fearful, and fearful when others are gready

Wanneer je deze uitspraak zou volgen dan is het vrij logisch om te redeneren dat dit niet het moment is om een huis te kopen. Waar de heer Buffett mensen voor wil waarschuwen is, dat hoe groter het optimisme van de markt is des te dichter prijzen bij hun top zitten. Een andere indicatie hiervoor zie je als je kijkt naar de verhouding tussen huuropbrengsten en marktprijzen van woningen. Als je een huis wilt verhuren, dan is de huur een belangrijke inkomstenbron. Als je een duurder huis koopt, dan betekent dit automatisch dat je ook een hogere huur wilt vragen. Er moet natuurlijk alleen wel iemand zijn, die deze hogere huur kan betalen. In het nieuws verschijnen steeds meer berichten, dat het huuraanbod begint toe te nemen en de huurprijzen niet meer stijgen. Voor mij zijn dit allemaal signalen dat we tijdelijk een top beginnen te bereiken.

Toch zijn er twee kanten aan dit verhaal. Waar het als investeerder wellicht niet het moment is om nu in te stappen, kan dit als bewoner een heel ander verhaal zijn. Veel kopers zijn bovendien ook verkopers, waardoor ze zowel nadeel als voordeel hebben van de huidige situatie. Ze moeten veel betalen, maar kunnen hun oude woning ook goed verkopen.  Ook is het nog steeds zo dat je veel goedkoper kunt kopen dan huren. De kosten van een hypotheek zijn immers vaak een stuk lager dan de huurprijs voor een vergelijkbare woning en je bouwt ook nog eens vermogen op. Na de financiële crisis van 2009 daalden de huizenprijzen met ongeveer 20%. Stel nu dat de prijzen weer flink gaan dalen, dan wordt je huis minder waard. De vraag is echter of dit verlies hoger is dan de extra woonlasten van huren.

Met name voor ondernemers is het juist op de lange termijn aan te raden om een woning te kopen in plaats van te huren. Door op jonge leeftijd een woning te kopen, kun je een groot deel aflossen en heb je tijdens je pensioen lage lasten. Aangezien de meeste ondernemers een laag pensioen hebben opgebouwd, zijn lage woonlasten erg wenselijk. Wat vooral een probleem voor zelfstandig ondernemers die nu hun eerste woning willen kopen is, dat het vaak moeilijk is om een hypotheek rond te krijgen, die past bij hun wensen. Toch heeft mijn ervaring mij geleerd, dat er vaak meer mogelijk is, dan je denkt. 

Willen jullie een (ander) huis kopen, maar ervaar je problemen bij het afsluiten van een hypotheek of het vinden van een geschikte woning. Ik denk graag met je mee om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor jullie specifieke situatie. Voor een vrijblijvend gesprek neem contact op via www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt