inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Je sterfelijkheid geeft inzicht in de waarde van tijd

Je sterfelijkheid geeft inzicht in de waarde van tijd

Juli 2063: dit is de meest waarschijnlijke maand dat ik kom te overlijden. Toen deze datum naar voren kwam uit een rekentool die ik vaak voor klanten gebruik, had ik zelf even een brok in mijn keel. Dat is nog 39 jaar! Ik ben al over de helft en misschien heb ik fysiek gezien de beste helft al gehad. Realistisch gezien heb ik misschien nog maximaal 30 jaar om al mijn dromen te realiseren. Objectief gezien is dit nog best lang, maar toch voelt het voor mij niet zo. Juist dat gevoel is enorm waardevol en heeft mij al zoveel gebracht.

In 2018 stelde ik mijzelf de vraag: Stel dat ik het werk blijf doen wat ik nu doe, hoe zou ik dan aan het einde van mijn leven terugkijken op mijn carrière? Ik kon maar één ding bedenken: Wat een lafaard ben je! Dezelfde avond had ik een afspraak gemaakt bij de KvK en een bedrijfsnaam bedacht. Wat er sindsdien is gebeurd had ik voor geen goud willen missen.

Het is zo ontzettend makkelijk om te blijven doen wat je deed, zelfs als je er niet blij van wordt. Ik las laatst een analogie door het leven te zien alsof je in een rivier stapt en je lekker laat meevoeren. Het probleem is dat de rivier steeds sneller gaat stromen en eruit stappen wordt steeds moeilijker. Uiteindelijk stroomt de rivier zo hard, dat niets meer kan voorkomen dat je aan het einde van de waterval af klettert.

Ik heb het heel vaak over bewuste keuzes maken, maar de realiteit is dat we dit in de meeste gevallen natuurlijk niet doen. Het zou ook ondoenlijk zijn als we over iedere keuze na gaan denken. Automatische patronen kunnen enorm helpen, als ze ons maar leiden naar het juiste doel.

Door eens bewust na te denken over het feit dat je maximaal 85 jaar oud wordt en je realiseert hoeveel jaar je nog hebt. Wat is dan echt belangrijk voor je? Wat zou je nog zeker willen doen? Wie wil je worden? Waar zou je direct mee moeten stoppen?

Het interessante is dat geld vaak een reden is waarom we andere keuzes maken dan we zouden willen. De angst voor het verliezen van financiële zekerheid wint het vrijwel altijd van het inzien van de mogelijkheden.

Toen ik 30 jaar oud was had ik voor mijzelf een plan gemaakt om op mijn 50e financieel vrij te zijn. Toen had ik nog niet bedacht dat ik andere mensen hiermee zou gaan helpen. De reden was puur dat ik keuzevrijheid wilde hebben.

Zonder deze stap was ik mijn bedrijf nooit gestart. Ik denk echter dat doordat ik ben gaan ondernemen het doel om financieel vrij te worden 5 jaar eerder kan realiseren. Maar eigenlijk hebben mijn keuzes iets veel belangrijkers gebracht dan financieel voordeel.

Het belangrijkste voor mij is dat ik iedere dag plezier heb in mijn werk. Voor mij voelt het alsof ik iets belangrijks kan bijdragen aan andere mensen hun leven en ik daarbij enorm groei als mens. Mijn nieuwe droom is zelfs om de komende jaren mijn bedrijf en visie ontwikkelen, zodat het echt een tijdloze nalatenschap wordt.

Het inzicht dat ik de afgelopen jaren heb opgedaan over ondernemerschap is dat je niet betaald wordt voor je tijd, maar voor de waarde die je brengt. De sleutel naar meer geld verdienen is vrijwel altijd meer mensen helpen met waar jij goed in bent. Dit is de reden waarom vasthouden aan ‘financiële zekerheid’ met werk waar je niet gelukkig van wordt vrijwel nooit de beste keuze is.

Niets doen is ook een keuze, maar vanuit mijn eigen ervaring en wat ik zie bij mijn klanten kan ik zeggen dat je dan echt je tijd verspeelt. En laten we eerlijk zijn, tijd is eigenlijk je enige echt waardevolle bezit.

Ik ben benieuwd wat jouw reflectie is na het voelen van je eigen sterfelijkheid. Wat zou je anders willen doen? Ik ga graag de uitdaging aan om je te laten zien hoe je dit financieel kan realiseren.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.