inloggen

Huisje, boompje, beestje

Een aantal jaren geleden heb ik mijn woning in Amsterdam verkocht, omdat ik deze niet wilde verhuren. Gezien de ontwikkeling op de huizenmarkt was deze beslissing, financieel gezien, natuurlijk niet zo slim. Als ik de woning had aangehouden, dan had ik hem nu voor het dubbele kunnen verkopen. Toch is dit rendement eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. In de tussentijd zijn bijvoorbeeld mijn aandelen nog harder gestegen. Recentelijk las ik een onderzoek over de wereldwijde huizenprijzen en daaruit bleek dat het gemiddelde rendement ongeveer 10% per jaar is. Dit is inclusief huuropbrengsten, kosten en waardestijging. Het opmerkelijke aan dit onderzoek was, dat het rendement op vastgoed ongeveer net zo hoog bleek te zijn  als op aandelen. In eerdere onderzoeken, die ik heb gelezen, was het rendement toch zeker een paar procent lager. De vraag die ik regelmatig krijg en vandaag met je wil delen: Is het slim om te investeren in vastgoed?

Ondanks dat wellicht de rendementen tussen vastgoed en aandelen vergelijkbaar zijn, zie ik toch grote verschillen. Als je een huis verhuurt, dan ontvang je huur. Daarnaast betaal je allerlei lasten, die te maken hebben met het hebben van een woning. Denk hierbij aan gemeentelijke lasten, onderhoud, rente, aflossing en eventueel beheer. Vaak zie je dat de werkelijke inkomsten ongeveer wegvallen tegen de lasten. De winst zit vooral in de stenen.

Als je aandeelhouder bent in bedrijf, dan heb je recht op de winst. Een deel hiervan wordt uitgekeerd als dividend en de rest wordt geherinvesteerd. Hierdoor nemen de winsten toe, waardoor ook de waarde van je aandeel stijgt. Deze waarde ontvang je vaak pas als je je aandelen verkoopt. Bij beide investeringen zie je dus dat de verkoopwinst vaak het belangrijkste is. Het probleem van vastgoed is alleen dat je bij verkoop alleen het hele pand kan verkopen en de transactiekosten erg hoog zijn. Bij aandelen is dit veel gemakkelijker en goedkoper.

De belangrijkste reden voor mij om niet te investeren in vastgoed is echter dat ik mij realiseer dat ik er te weinig vanaf weet. Ik begrijp dat de rente veel invloed heeft op je lasten en de waardeontwikkeling van woningen. Aangezien de rente nu extreem laag is, verwacht ik dat de kans het grootst is dat deze gelijk blijft of stijgt. Als hij weer zou stijgen, dan is dit niet goed voor de waarde van je investering. Ook hoor ik dat er steeds meer regels bijkomen en verhuurders geweerd worden. Dit alles zijn wat mij betreft onzekere factoren, die een negatieve invloed kunnen hebben op mijn rendement.Tot slot wil ik je nog mijn persoonlijke reden delen, waarom ik mijn woning niet ben gaan verhuren. Ik wilde niet de zorgen hebben van de verhuur. Ik heb al genoeg klusjes aan mijn eigen woning, dat ik daar niet ook nog de zorgen bij wil van een tweede huis. Stel dat je dit allemaal geen probleem vindt en toch in vastgoed wilt investeren, dan heb ik twee tips. De eerste is om een eigen woning te kopen, als je van plan bent om ergens minimaal 7 jaar te gaan wonen. Een eigen woning geeft veel plezier en is op de lange termijn gunstig voor je financiële positie. De tweede tip is om te investeren in vastgoedfondsen. Dit zijn bedrijven die investeren in vastgoed. Hierbij investeer je vaak in een gespreide portefeuille van vastgoed en heb je geen zorgen. Daarnaast kan je de aandelen in de fondsen ieder moment verkopen. Mocht je van plan zijn te gaan investeren voor je pensioen en wellicht overweeg je daarbij vastgoed of aandelen, klik dan op onderstaande link voor een gratis adviesgesprek. In dit gesprek krijg je gegarandeerd drie persoonlijke tips die je veel geld opleveren. www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt