inloggen

Hoe maak je een financieel plan?

Hoe maak je een financieel plan?

Ik wil graag een financieel plan maken, maar stel het telkens uit. Deze opmerking krijg ik wekelijks te horen. We willen graag inzicht in onze financiële toekomst, maar toch kunnen we ons er lastig toe zetten. Het is een beetje zoals de zolder, of dat rommelhoekje in huis. Telkens irriteren we ons eraan, maar toch trekken we de deur nog even dicht. Het is zo’n irritatie die langzaam groter wordt, waarbij je jezelf belooft om het echt een keer aan te pakken. Vandaag wil ik graag met je delen hoe ik mijn eerste financiële plan heb gemaakt. Het paste op een A4tje! Ook zie ik dat mensen die zelf een plan maken altijd verkeerd beginnen, waardoor het niet leuk is en ze afhaken. Graag deel ik met je hoe het wel lukt. Ben je klaar om jouw financiële rommelkamer op te ruimen?

Als je een financieel plan gaat maken, dan trek je de kast open en haalt de mappen met financiële gegevens eruit. Je zoekt alle polissen op en zet deze onder elkaar. Je maakt een spreadsheet met al je uitgaven van het afgelopen jaar…..ben je al afgehaakt? NEE, DIT MOET JE DUS NIET DOEN! Ik word regelmatig door mensen benaderd die zelf een financieel plan maken in prachtige spreadsheets. Ze willen van mij weten wat ik daarvan vind en of ik nog verbeteringen zie. Ik vind het altijd erg prijzenswaardig dat mensen deze moeite nemen, maar vaak missen hun plannen de essentie. Zonde dus van de moeite. Hoe kan je dit slimmer aanpakken?

Een financieel plan is een middel om inzicht te krijgen. Je wilt bijvoorbeeld weten wanneer je financieel vrij bent, of hoe je dit eerder kunnen bereiken. Mijn doel is om klanten inzicht te geven en begeleiden bij het maken van keuzes waarmee ze nu en later hun droomleven kunnen leiden. De echte vraag is daarom: Hoe ziet dat droomleven er voor jou uit? Dat is een stuk leuker om over na te denken, dan het wroeten in verzekeringspolissen toch? En ondanks dat dit misschien vage vraag als je nadenkt over je financiën, is het de shortcut je geldzaken glashelder te krijgen.

Het grootste probleem met geld is namelijk dat je te veel keuzes hebt. Voor sommigen is de vraag sparen of beleggen al lastig, maar wat als ik je vertel dat er miljoenen beleggingsopties zijn. Wat past dan bij jou? Meestal weten we dit niet, waardoor we ons laten leiden door anderen. Maar wiens leven leid jij dan?

Als mijn klanten echt weten wat ze willen, dan vertaal ik dat naar een financiële behoefte. Oftewel: Hoeveel geld heb je iedere maand nodig voor dit droomleven? Laat je hierbij niet leiden door een vergelijking te maken met wat je nu uitgeeft. Ieder bedrag is ok. Dan gaat nu het spel echt beginnen.

Toen ik rond mijn dertigste levensjaar mijn eerste financiële plan maakte wilde ik alleen maar vrij zijn. Niet langer in een baan zitten op de dagelijkse doping van salaris. Daarom maakte ik een inschatting van hoeveel ik nodig dacht te hebben op mijn vijftigste. Dat bedrag moest ik vanaf dat moment jaarlijks kunnen onttrekken uit mijn vermogen. Dan was ik vrij!

Ik berekende hoeveel vermogen ik nodig had en daarvoor jaarlijks opzij moest zetten. De berekening kwam er uiteindelijk op neer dat als ik 30% van mijn inkomen opzijzette, ik ergens tussen mijn 45e en 50e financieel vrij was. Aangezien ik weinig invloed had op mijn inkomen, ging ik minder uitgeven aan dingen die niet zo belangrijk waren. Dit proces is voor mij de essentie van keuzes maken op basis van een financieel plan. Wat zou voor jou belangrijker zijn: Je uitgaven structureel met 30% verlagen of 15 tot 20 jaar langer werken? Ik heb ook veel klanten die meer geld uit willen geven. Daarbij is dan vaak de vraag of je bereidt bent de keuzes te maken die zorgen voor een hoger inkomen.

Als deze balans goed is uitgewerkt, dan geeft een financieel plan je inzicht wanneer je geld overhoudt en nodig hebt. Voor de meeste ondernemers geldt dat op het moment dat ze stoppen met werken, ze moeten interen op hun vermogen. Het inzicht van een goed financieel plan verhoogt in vrijwel alle gevallen je rendement op je vermogen en zorgt voor rust. Als je bijvoorbeeld zou weten dat je pas over tien of twintig jaar het geld nodig hebt wat je nu investeert, dan zie ik dat mensen veel beter om kunnen gaan met tijdelijke tegenvallers en het meer zien als kansen om in te stappen. Ook krijg je inzicht in welke investeringen passen bij jouw doelen. Het rendement is dan niet belangrijk, waar het om gaat is dat je je doel bereikt. Wat hierbij enorme rust geeft, is dat je daardoor inziet dat vrijwel al het financiële en economische nieuws voor jou niet relevant is.

Wat ik zelf het mooiste vind van een financieel plan en ook zelf heb ervaren, is dat ik geen 15 tot 20 jaar heb hoeven wachten op mijn vrijheid. Vrijheid betekent voor mij namelijk keuzevrijheid en die ervaar ik nu al als ondernemer. Ik ben er daarom zelfs van overtuigt dat een goed financieel plan binnen drie tot twaalf maanden je al heel dicht bij jouw ideale leven kan brengen. Het is soms dichterbij dan wij denken. Dit is ook de toets of je een echt goed doel hebt gedefinieerd. Als het namelijk echt belangrijk voor je is, dan voel je de energie om het ook echt uit te voeren.

Wil jij ook iets doen aan je financiële rommelkamer, dan heb ik iets voor je. Via de link onderaan deze waardebrief kom je bij mijn rekentool, waarmee je kan uitrekenen hoeveel vermogen jij nodig hebt voor later en wat je daarvoor nu opzij moeten zetten. Je gegevens worden hierbij niet opgeslagen. Met een opgeruimde groet,

Jeroen (Marie-Kondo) Zuurveld

De financieel levensplanner

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt