inloggen

Het verschil tussen kosten en investeringen

De eerste 20 jaar van ons leven zijn we vooral aan het investeren. We krijgen de tijd om kennis op te doen op school, sociale vaardigheden te ontwikkelen en een vak te leren. Voor onszelf is dit vooral een investering in tijd, voor de overheid en onze ouders een investering in geld. Het doel is natuurlijk heel simpel. Zonder deze investering zou de kans groot zijn dat we het later veel minder goed krijgen. Neem het voorbeeld van studeren. Volgens het Nibud kost een complete studie aan een HBO of universiteit in Nederland gemiddeld €50.000. Voor uitwonende studenten loopt dit al snel op richting de €60.000. Dit is inclusief alle kosten voor collegegeld, boeken, huur, eten, uitgaan, verzekeringen, abonnementen, etc. Dit lijkt veel geld, maar is dat ook zoals we kijken naar de opbrengsten?

Volgens het CBS verdient iemand met een wetenschappelijke opleiding tijdens zijn leven gemiddeld twee keer zoveel als iemand met alleen een Mbo-opleiding. Iemand met een Mbo-opleiding verdient ongeveer €25.000 per jaar, Met een Hbo-opleiding verdien je per jaar €11.000 meer. Met een universitaire opleiding verdien je weer €14.000 meer dan met alleen een Hbo-opleiding. Natuurlijk zijn dit slechts gemiddelden. Het is afhankelijk van hoeveel je werkt en wat je doet. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van mensen zonder opleiding die het financieel helemaal hebben gemaakt. Waar het om gaat is dat met een goede opleiding je kansen op een hoger inkomen enorm worden verbeterd. Stel dat je €50.000 zou investeren in je kind voor een Hbo-opleiding en hij daardoor de rest van zijn leven €11.000 meer zou verdienen, zou je het dan doen? Niet zo’n moeilijk keus. Als je kind naar de universiteit gaat is €50.000 helemaal een koopje.

Vaak worden investeringen nagelaten, omdat we ze verwarren met kosten. Je boodschappen, belastingen of vakanties zijn bijvoorbeeld kosten. Het zijn uitgaven die niet zorgen voor meer inkomsten in de toekomst. Ik kom veel klanten tegen die graag een schoonmaker zouden willen, maar dit niet doen om de hoge kosten. Toch kan een schoonmaker ook een investering zijn. Stel dat je door deze taak uit te besteden een halve dag in de week extra krijgt, waardoor je meer kunt werken. Als je in deze halve dag meer verdient dan je betaalt aan de schoonmaker, is dit een fantastische investering. Bij een investering is daarom de relevante vraag niet of je het kunt betalen, maar wat het je oplevert.

Wat zou het je waard zijn om te weten of je geldzaken goed geregeld zijn. Zodat je bewuster geld uitgeeft aan datgene wat voor jou belangrijk is. Zou het niet fijn zijn te weten wanneer je kunt stoppen met werken en hoe je dit moment eventueel kan vervroegen. En dat je de mogelijkheid creëert om bijvoorbeeld je kinderen te helpen als ze willen studeren of zelf een lange reis te maken met je gezin. Een backup hebt voor als je (tijdelijk) niet meer kan werken. Hoeveel zou het je waard zijn als geld echt voor jou gaat werken?

Op 1 april start ik met mijn eerste online traject “Financieel gezond in 60 dagen”. Het doel van dit traject is om inzicht te krijgen in welke keuzes voor jou belangrijk zijn om er later warmpjes bij te zitten. Wat je moet doen om eerder met pensioen te kunnen gaan. Hoe jij je geen zorgen hoeft te maken als je niet kan werken. En welke financiële mogelijkheden je hebt om de wensen van jezelf of jouw gezin te realiseren. Aan het einde van het traject heb je daarmee de eerste stap genomen naar je financiële vrijheid.

Tijdens het traject zijn er twee persoonlijke bijeenkomsten waarin je advies krijgt over welke keuzes relevant zijn voor jou persoonlijke situatie. Hierbij maak ik gebruik van een live online planning tool waarin alle jouw persoonlijke informatie automatisch wordt verzameld. Je krijgt zelf gratis toegang tot deze tool, zodat je altijd kan zien hoe je ervoor staat. Naast de persoonlijke bijeenkomsten bestaat dit traject uit vier onlinetrainingen. Deze kun je live bijwonen of terugkijken op een moment dat het jou uitkomt. Tijdens deze online trainingen laat ik je zien wat financieel werkt en hoe je dit in de praktijk brengt.Aangezien het de allereerste keer is dat ik dit traject in deze vorm ga aanbieden, heb ik een speciale introductieprijs. Alleen deze eerste keer is de investering €495 exclusief btw. Mocht je je willen inschrijven voor dit traject of nog vragen hebben, ga dan naar: www.financialdecisioncoach.nl/financieel-gezond-in-60-dagen

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt