inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Het risico van all-inclusive leven

Het risico van all-inclusive leven

Ik zal het maar eerlijk toegeven. Afgelopen week ben ik all-inclusive gegaan in een Grieks resort. We hadden een prachtige kamer met uitzicht op zee. Daarnaast was er zoveel te doen dat de meeste gasten het complex alleen verlieten als ze weer naar huis vlogen. Naast dat je heerlijk bij het strand kon vertoeven, op een bedje of bij één van de bars of eettentjes, waren er ook nog acht zwembaden. Voor iedere maaltijd kon je daarnaast kiezen uit vier restaurants. Het grootste restaurant was 24 uur per dag open, dus een knorrende maag om vier uur ‘s nachts was geen enkel probleem. Gedurende de week heb ik me steeds meer verbaasd wat dit concept met mijzelf en de mensen om je heen doet. 

De valkuil: Leven zonder grenzen

Wat ik merkte was dat mijn grenzen vervaagden. Je hebt al genoeg gegeten, maar toch ga je nog even kijken of er iets lekkers is. ‘S ochtends werd er koffie en thee gedronken, maar ongeveer de helft van de mensen in het restaurant zat aan de alcohol of frisdrank. Eén ding is zeker, van all-inclusive word je niet slanker.

Als ik om mij heen keek, ging ik me afvragen of ons hele leven niet te veel all-inclusive is. Onze westerse wereld heeft zo’n overvloed aan keuze dat het ook onze grootste valkuil kan worden. 

Gezond, fit en financieel vrij? Leer nee zeggen

Als je gezond en fit wilt blijven, zul je je moeten wapenen tegen al deze luxe. We moeten leren om nee te zeggen, omdat het uiteindelijk beter voor ons is. Ook met ons geld maken we vaak dezelfde fout. Je financiën zijn voor mij een barometer om te zien hoe ‘sterk’ jij bent in deze wereld, waar alles te koop is.

Voor de meeste mensen geldt namelijk dat de limiet van hun uitgaven gelijk is aan wat er binnenkomt. Ze geven alles, of soms zelfs meer uit dan ze verdienen. Het probleem, wat daarbij ontstaat, is dat vrijwel iedereen geld opzij moet zetten voor later, omdat we niet ons hele leven kunnen en willen blijven werken.

Verliesaversie bij uitgaven verminderen

Als je niets overhoudt, kun je natuurlijk ook niets opzij leggen. Het tweede probleem is dat hoe hoger je uitgaven zijn, des te meer je opzij moet leggen. Als de balans tussen uitgaven en inkomen nu niet in harmonie is, dan is dat later zeker niet zo. De echte vraag is voor mij daarom hoe we ‘financiële’ discipline kunnen ontwikkelen?

Is het leven minder waard als je bewuste keuzes maakt in je uitgaven?

Het probleem dat we ervaren bij minder geld uitgeven, is wat ze in de psychologie verliesaversie noemen. Stel dat we onszelf opleggen om niet meer iedere dag een koffietje te halen bij ons favoriete café, dan hebben we het gevoel dat ons leven minder waard is geworden. We willen altijd meer, of minimaal hetzelfde van wat we altijd hebben gehad.

Wat ik zelf merkte in de afgelopen week, was dat het eten me steeds meer tegen ging staan. Een vervelend vol gevoel maakte dat ik alleen nog at wat echt lekker en gezond was. Dit werd nog versterkt doordat we tijdens onze vakantie regelmatig een goed gesprek hadden over hoe we onze eetpatronen konden verbeteren. Het maakte me heel bewust dat mijn gezondheid het allerbelangrijkste is wat ik heb en ik daarom niet mee wilde doen aan wat ik om mij heen zag.

Vrijheid als drijfveer voor je financiële keuzes

Vrijheid is altijd de drijfveer geweest voor mijn financiële keuzes. Ik wil niet afhankelijk zijn van bijvoorbeeld een baas die bepaalt hoeveel ik kan verdienen of wanneer ik mag stoppen met werken. Bewust worden van je doelen is daarmee het startpunt om andere keuzes te maken.

De tweede uitdaging is dan natuurlijk volhouden. Als je gedrag niet in overeenstemming is met je doelen, stel ik mijzelf daarom altijd de volgende vragen:

  • Wat win ik met dit gedrag?
  • Wat win ik door niet naar de sportschool te gaan?
  • Wat win ik door een drankje teveel te nemen, of iets te eten waarvan ik weet dat het niet goed voor mij is?
  • Waarom geef ik geld uit aan dingen die niet belangrijk zijn? Wat win ik?

Korte termijn beloningen tegenover geluk op lange termijn

Er is eigenlijk altijd winst te behalen met ieder gedrag. Als je echt eerlijk bent, dan zul je merken dat wat het oplevert op de korte termijn nooit opweegt tegen de lange termijn voordelen.

Op financieel gebied is dit voordeel dat je passief inkomen ontwikkelt, wat je enorm veel zekerheid, rust en vrijheid geeft. Het is een eeuwigdurend voordeel, wat je kunt creëren door nu de juiste keuzes te maken. Telkens als je eenmalig geld opzij zet, komt het vervolgens alleen maar naar je toe. Het mooie ervan is dat je hierdoor op de lange termijn juist duurzaam meer geld hebt om uit te geven. Wil jij ook passief inkomen generen, stuur mij dan een bericht.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.