inloggen

Het effect van oorlog op je financiën

Ik kan mij niet herinneren, dat een oorlog voor mij ooit zo dichtbij heeft gevoeld. De oorlogsretoriek van de betrokken landen, dreiging van nucleaire wapens en onze politici die ineens de noodzaak zien van investeren in een eigen leger, geven mij het gevoel dat deze situatie nog wel eens veel erger kan worden. Ook merk ik dat ik het lastig vind om te stoppen met het consumeren van het nieuws over deze verschrikkingen. Daarom wil ik je graag twee tips geven, die mij helpen om mentale rust te vinden en mij daarnaast minder zorgen te maken over de financiële impact. Ten eerste het mentale aspect:

Hoeveel positief nieuws staat er in een gemiddelde krant? Welk deel van het nieuws wordt er besteed aan zaken waar jij blij van wordt? Erg weinig toch? De reden: ellende verkoopt zichzelf! Toch hebben jij en ik een keuze. Stel dat je iedere dag van je leven een uur besteed aan het lezen of bekijken van het nieuws. We worden vrijwel alleen maar gevoed door ellende, met als lichtpuntje de winst van je favoriete club of de voorspelling van mooi weer. Wat als je vanaf nu deze tijd zou besteden aan het lezen van inspirerende boeken, gaat mediteren of mooie gesprekken voert met je gezin of vrienden. Denk er dan eens aan welke persoon je over een jaar bent of over tien jaar. Hoe zou je dan anders in het leven gaan staan? Als mens heb je een belangrijke taak, die we ons vaak niet realiseren. Die taak is, dat we zelf de bewakers zijn van onze geest. Wij kunnen kiezen wat we toelaten en wat niet. Dit betekent voor mij zeker niet dat ik mij afsluit van het wereldnieuws. Als financieel planner zie ik het zelfs als mijn plicht om relevant nieuws te interpreteren voor mijn klanten. Het enige verschil is, dat ik probeer bewust te zijn van mijn nieuwsconsumptie en dit te limiteren. Als je het nieuws op een computer of mobiel leest, kun je de maximale tijdsduur zelfs digitaal instellen. Daarna gaat de app op zwart en weet je dat het tijd is voor wat beters.

Dan nu de financiële impact van oorlog. Eerst even het slechte nieuws over oorlog en geld. Het verliezen van een oorlog is op alle gebieden, ook financieel, het slechtste wat je kan overkomen. Het gevolg is vrijwel altijd hyperinflatie, waardoor geld waardeloos wordt. Stel dat dit scenario echt onze toekomst is, dan vermoed ik dat we dat we zeker niet alleen financiële zorgen hebben. Maar wat nu als de huidige situatie met Rusland zo blijft of verslechterd, zonder dat dit uitmondt in een derde wereldoorlog. Het gevolg hiervan is dat de wereldwijde handel en daarmee de economie een klap krijgt. De reden, waarom we uit Rusland gas halen, is omdat het de goedkoopste optie is. We kunnen het ook ergens anders vandaan halen, maar dat is duurder. Prijsstijgingen zijn daarmee een logisch gevolg van handelsbeperkingen. Wat daarmee zeer aannemelijk wordt, is dat alles nog veel duurder gaat worden. Dat we minder kunnen kopen met ons geld en de rente sneller gaat stijgen. 

In mijn sessies met klanten laat ik regelmatig een grafiek zien van het rendement op verschillende vermogenscategorieën over een periode van meer dan 200 jaar. Eén bijzonder element van deze grafiek is dat je hier de eerste en tweede wereldoorlog nauwelijks in kunt terugvinden. Je moet echt bij het jaartal kijken, om vervolgens te constateren dat de langjarige trends niet worden doorbroken. Hoe cru het ook klinkt, er zijn heel veel bedrijven die enorm profiteren van oorlog. Denk maar eens aan al die miljarden die nu beschikbaar worden gemaakt om onze legers te versterken. Ik weet dat dit bedrijven zijn waar veel mensen niet in willen investeren, maar vanuit het spreiden van je risico’s valt niet te ontkennen dat het in een oorlogssituatie juist een goede belegging is.

Wat de geschiedenis ons in ieder geval leert, is dat je ten tijde van oorlog niet in paniek al je bezittingen moet verkopen. Het is juist belangrijk om gespreid te investeren in bedrijven, die gevestigd zijn in landen met betrouwbare overheden. Het is natuurlijk niet voor niets dat rijke Russen hun geld naar het westen brengen. De vraag is of jij dat ook doet? Heb jij alleen last van hoge inflatie of profiteer je er ook van? Staat al jouw vermogen op een Nederlandse bankrekening, of investeer je wereldwijd? Persoonlijk verwacht ik dat de onrust in de komende tijd veel kansen gaat bieden om jezelf een betere economische positie te geven.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt