Vanuit de psychologie wordt vaak gezegd dat grenzen een positief effect hebben op je vrijheidsgevoel. Als je duidelijk je behoeften kunt verwoorden en dit ook communiceert, zullen anderen minder snel over jouw grenzen heen gaan. Stel dat je bijvoorbeeld een betere work/life-balance wilt en met je collega’s maak je daarom de afspraak dat ze je alleen voor specifieke noodgevallen mogen storen in je vrije tijd. Door deze grens weten je collega’s waar ze aan toe zijn en geeft het jou de vrijheid om je werk echt los te laten. Mijn visie is dat het stellen van grenzen één van de belangrijkste principes is om financieel vrij te worden. Wellicht heb je wel eens van het begrip “Pay yourself first” gehoord. Het idee hierachter is, dat je minimaal 10% van je bruto-inkomen opzij zet voor later. Door deze 10% te investeren, zorgt dit ervoor dat je extra inkomsten genereert, waardoor je financieel onafhankelijk kunt worden. Toch zijn er een aantal valkuilen, waardoor de meeste mensen dit niet in de praktijk brengen.
Aan de hand van een persoonlijk budget kun je plannen hoeveel geld je aan specifieke doelen wilt uitgeven. Veel mensen hebben een aversie tegen het opstellen van een budget, omdat ze dan het gevoel hebben dat ze zichzelf beperken in hun mogelijkheden. Het is natuurlijk een feit dat als je van 90% van je inkomsten gaat leven, je minder kunt uitgeven. Toch blijkt uit de praktijk dat mensen die het “Pay yourself first” principe toepassen dit nauwelijks merken, omdat je je uitgaven ontzettend snel aanpast aan je inkomsten. De oorzaak hiervan is, dat we de meeste uitgaven als noodzakelijk zien, terwijl dit vaak niet zo is. Als oefening zou je hiervoor eens kunnen uitrekenen wat je minimaal nodig hebt om van te leven en dit te vergelijken met wat je werkelijk per maand uitgeeft. Het verschil is pure luxe.
Je kunt het “Pay yourself first” principe ook vergelijken met het doel om fitter te worden of af te vallen. De uitdaging van dit soort doelen is dat je op de korte termijn iets moet laten, wat op de lange termijn veel oplevert. Hoe groter de opoffering, des te groter en sneller zal je resultaat boeken. Om resultaat te boeken is het belangrijk om de focus te leggen op wat je kunt realiseren en niet wat je moet opofferen. Wat hierbij helpt is om je te realiseren dat alles wat jij uitgeeft iemand anders zijn inkomen is. Als je 100% van je inkomsten uitgeeft ben je alleen voor anderen aan het werk. Het geld dat je niet uitgeeft en investeert in de toekomst heeft vaak een bestemming die voor jou zeer belangrijk is. De waarde hiervan is vaak veel groter dan het korte termijn genot van nu consumeren. Je zou daarom de vergelijking kunnen trekken dat iedere keer als je jezelf betaalt je je financiële gezondheid bevordert.
Tot slot is het essentieel om je af te vragen wat je doet met het geld dat je niet uitgeeft. Veel mensen houden dit geld achter als buffer voor het opvangen van tegenslagen. Het gevolg is dat je je consumptie uitstelt, maar het is nog steeds gelijk aan 100% van je inkomsten. Achter het “Pay yourself first” principe zit een andere gedachte, namelijk dat je het geld wat je opzij zet laat renderen. Het rendement is extra inkomen wat zorgt voor financiële ruimte. Door het rendement ook weer te investeren krijg je rente op rente, wat het vliegwiel is richting financiële onafhankelijkheid.
Een aantal jaren geleden heb ik samen met mijn vrouw onze woning laten verbouwen. We hadden op dat moment weinig tijd om zelf te klussen en hebben daarom vrijwel alles uitbesteed. Toen ik de vakmannen aan het werk zag, realiseerde ik mij dat wat zij deden geen “Rocket Science” is. Toch werkten zij met een snelheid en precisie die ik nooit zelf had kunnen realiseren. Door anderen in te huren kreeg ik een beter product en had ik de tijd om zelf te werken en dingen te doen die ik belangrijk vind. Tijd is je meest waardevolle bezit en daarom stel ik mijzelf regelmatig de vraag wat de kosten en baten zijn als ik iets zelf doe of iemand met expertise inhuur. Graag wil ik jou deze vraag ook eens stellen als het gaat over jouw financiën.