inloggen

Geldlessen: Wat geef jij je kinderen mee?

April is de maand van de financiële geletterdheid en daar wil ik graag iets aan bijdragen. Vandaag ontvang je daarom acht tips over hoe je je kinderen kunt helpen om beter met geld om te gaan.

Uitstellen van een beloning; Een belangrijke vaardigheid is om te leren een beloning uit te stellen. Kinderen willen graag alles nu hebben, maar het is belangrijk om te leren wat de waarde van geduld is. Geef je iedere dag 1 euro uit of koop je uiteindelijk iets van 100 euro, wat je echt graag wilt hebben. Dit is iets wat je al op hele jonge leeftijd kunt leren. Denk hierbij aan dagelijkse consumptie of verspilling. Door niet direct toe te geven aan de wensen van je kind, kun je je kind leren dat het uitstellen hiervan in de toekomst wat groters en beters kan opleveren. Je kunt dit gedrag stimuleren door bv. in het weekend iets samen te doen wat je kind echt graag wil. Voor grotere wensen kun je samen plaatjes plakken in een boekje en zo het sparen zichtbaar maken. Deze cadeaus kunnen ze dan vragen bij speciale gelegenheden zoals verjaardagen, sinterklaas of kerstmis. Bedenk goed welke boodschap je aan kinderen geeft wanneer je alles, wat ze maar willen hebben, direct voor ze koopt.

Leer hoe je geld uitgeeft; Probeer je kinderen zo snel mogelijk zelf keuzes te laten maken bij het uitgeven van geld. Het is hierbij belangrijk, dat jij verder niks voor ze betaald. Het doel is dat je kind leert kiezen tussen iets nodig hebben of iets graag willen hebben. Een goede gelegenheid om dit te testen is als je op vakantie bent. Geef ze eens een budget om voor zichzelf of het gezin eten te kopen voor een dag. Een andere ervaring, die je je kind kunt geven, is om ze een budget te geven voor een goed doel. Laat ze hierbij zelf kiezen welk doel ze willen steunen.

Verbind activiteiten aan inkomen; Ook hier kun je klein beginnen. Creëer een lijst met activiteiten, die passen bij de leeftijd. Bepaal voor iedere taak welk bedrag ze kunnen verdienen en laat ze zelf beslissen wat ze gaan doen. Het is hierbij aan te raden om ze met fysiek geld te betalen voor hun werk, zodat ze kunnen zien wat het resultaat is.

Start een minibedrijf; Als je kinderen de smaak te pakken hebben met het verdienen van geld, dan zou je ze kunnen verleiden om zich ook nuttig te maken voor de buurt. Stimuleer ze om hun diensten aan te bieden bij de buren in ruil voor een vergoeding. Grote kans dat jouw kind later een ondernemer wordt en wat is er nu mooier dan ze op een speelse manier te leren hoe dit werkt. Uitzoeken waar behoefte aan is en hoe ze dit slim kunnen organiseren. Vervolgens het bepalen van je prijs en als laatste het ervaren van succes of afwijzing. Prachtige ervaringen, die later allemaal van pas komen.

Start met sparen; Als je kind inkomen heeft, dan kun je ook geld opzij zetten voor later. Een grote uitdaging hierbij is, dat we tegenwoordig in een digitale wereld leven. Je geld fysiek wegbrengen naar een bank is leerzaam, maar is tegenwoordig eigenlijk praktisch  niet meer mogelijk. Een overweging, die ik je wil meegeven, is om daarom zelf voor bank te spelen. Maak vooral zichtbaar wat het resultaat is en betaal rente op hun ingelegde geld, zodat ze kunnen zien wat het effect is van rente-op-rente. Mijn aanbeveling is om wekelijks rente uit te betalen. Het rente-op-rente effect is wellicht de belangrijkste financiële les die er is, maar denk er wel aan dat het veel vraagt van het geduld van kinderen.

Laat ze fouten maken; Wil je liever dat je kind fouten maakt als ze nog onder jouw dak wonen, of wanneer ze later op zichzelf wonen en de consequenties veel groter zijn? We leren het meeste van onze fouten, maar dan moet je wel de kans krijgen om deze te maken. Als je met je kind hierover in gesprek gaat, geef ze dan vooral de ruimte om te reflecteren op wat er gebeurde en laat ze zelf met ideeën komen over hoe het anders kan.

Visualisatie; Dit is een les, die bij kinderen net zo werkt als bij volwassenen. Bij jonge kinderen kun je progressie visualiseren met stickers of plaatjes. Laat je kind zelf zijn spaarpot beheren en zorg ervoor dat hij met een duidelijke grafiek kan zien, wat van hem of haar is. Belangrijk is hierbij vooral, dat je kind bij zijn of haar eigen geld kan. Dat het letterlijk zichtbaar is of digitaal toegankelijk.

De appel valt niet ver van de boom; Als ik wil begrijpen hoe iemand over geld denkt, dan vraag ik meestal hoe er vroeger bij hem of haar thuis over werd gesproken. In de meeste gevallen zijn ouders heel bepalend voor het geldgedrag van kinderen. Als jij vindt dat je een gat in je hand hebt, geen inzicht in je geldzaken of juist moeite hebt met geld uitgeven, dan is de kans groot dat jouw kind dit van je overneemt. Stel jezelf daarom eens de volgende vraag: Wat is jouw relatie met geld en is dit ook wat je aan je kinderen wilt meegeven?

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt