inloggen

Gaat sparen eindelijk weer wat opleveren?

De afgelopen week heb ik dagelijks gesprekken met klanten gehad over de stijgende hypotheekrente. Vele mensen lijken zich af te vragen of dit het begin is van hogere rentes en wellicht het laatste moment om je hypotheek gunstig over te sluiten. Naast je woonlasten kan rente op vele manieren impact op je financiën hebben. Vandaag wil ik laten zien hoe je je goed kan positioneren.

Warren Buffett beschrijft rente als zwaartekracht is. Als het goed gaat met de economie, kan er door de hoge vraag inflatie ontstaan. Als centrale banken de rente verhogen, stijgen voor particulieren en bedrijven de kosten om te lenen. Ook wordt sparen aantrekkelijker. Deze effecten maken dat de vraag in theorie afneemt. Hogere rente zorgt daarmee, voor een afzwakking van de economie en als zwaartekracht op de waarde van bijvoorbeeld aandelen of huizen. In Amerika is de rente in het afgelopen jaar harder opgelopen dan in Europa en onder economen wordt er flink gespeculeerd of we hier een inhaalslag gaan zien. Op de korte termijn durf ik zelf geen voorspelling te doen over de inflatie en rente. Er zijn wat mij betreft te veel variabelen om als simpele financieel planner hier iets zinnigs over te kunnen zeggen. Wel weet ik dat de historische inflatie rond de 3% ligt en de rente gemiddeld over dezelfde periode ongeveer 4% was. Ook kan je zien dat in de economie alles in golven gaat en nooit in een rechte lijn. Er zijn tijden dat alles beter lijkt te gaan dan we gewend waren en op andere momenten denken we dat alles instort. Rentegolven bewegen zeer langzaam. De laatste keer dat de rente zo laag was als nu, is bijna negentig jaar geleden. In mijn geboortejaar, 1981, lag de rente boven de tien procent en sindsdien is deze alleen maar gedaald. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat ik denk dat de kans groot is dat de rente weer terug zal bewegen naar het gemiddelde. Ik heb geen idee wanneer, maar het lijkt mij op de lange termijn onvermijdelijk. Als de rente immers te lang laag is, dan veroorzaakt dit vanzelf de groei die inflatie veroorzaakt. Deze inflatie moet vervolgens weer bestreden worden met een hogere rente.

Een hogere rente is ongunstig voor huizenbezitters. Uit een onderzoek van de Nederlandse Bank (DNB) is zelfs gebleken dat rente een groter effect heeft op huizenprijzen, dan het woningtekort. Een hogere rente bekent dat je minder kan lenen en er daarmee minder vraag is. Als huizenprijzen niet of minder stijgen, dan heeft dat natuurlijk ook effect op de overwaarde die weer meegenomen kan worden naar een andere woning. Als je kijkt naar de geschiedenis, dan kenmerkt de huizenmarkt niet door extreme dalingen, maar tijden van weinig prijsstijging of lichte dalingen zijn er zeker geweest. Zelf heb ik ooit mijn huis met verlies in Amsterdam verkocht. Iets wat in de huidige tijd ondenkbaar lijkt. Gezien de extreme stijgingen van de afgelopen jaren, zou het niet meer dan logisch zijn dat er weer periodes komen die minder florissant zijn.

Het lijkt er daarmee op dat het ongunstiger wordt om te investeren in bijvoorbeeld vastgoed of aandelen en wellicht weer tijd wordt om te gaan sparen. Toch zou dit een misrekening kunnen zijn. Op de lange termijn heeft sparen nooit meer opgeleverd dan een goed gespreide aandelen of vastgoedportefeuille. Als je geld opzij zet voor bijvoorbeeld je pensioen, is sparen daarom niet opeens een beter alternatief geworden. Wat ik vooral verwacht is dat er de komende jaren veel kans ontstaan op de markten, of dat het aflossen van schuld interessanter wordt. Ook betekent een hogere rente dat de hypotheekrenteaftrek weer meer op gaat leveren.

Zowel een dalende als een stijgende rente kan kansen opleveren. Wat belangrijk is, is hoe je bent gepositioneerd. Een stijgende rente zal mijns inziens vooral pijn doen als je nu investeert in obligaties, zoals veel pensioenfondsen en mensen met defensieve portefeuilles doen. Een stijgende rente is daarmee zeker geen garantie op een betere oudedagsvoorziening.

Wil jij meer zekerheid hebben over je financiële toekomst en bijvoorbeeld kijken of het slim is nu je hypotheek nog over te sluiten. Of wil je inzicht in hoe jij kan profiteren van stijgende rentes? Stuur mij dan een bericht via de contact pagina

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt