inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Financiële bubbel: De Tulpenmanie

Financiële bubbel: De Tulpenmanie

Afgelopen week was ik een rondje fietsen in de kop van Noord-Holland. Op dit moment hebben de weilanden daar weer de prachtigste kleuren. Tijdens de bloemendagen kun je daarnaast prachtige mozaïeken zien die gemaakt worden van hyacinten. Indrukwekkende kunstwerken die na een paar dagen weer compleet vergaan. Het doet mij denken aan één van de beste financiële lessen uit onze eigen Nederlandse geschiedenis: De tulpenmanie.

Tussen 1636 en 1637 is de eerste in de geschiedenis gedocumenteerde financiële bubbel. Tijdens deze periode werd er voor individuele tulpenbollen duizenden guldens betaald. Het is niet helemaal exact te bepalen, maar in hedendaagse euro’s zou een enkele tulpenbol ongeveer €300.000 op hebben kunnen leveren.

Een gemiddelde tulpenbol kost nu ongeveer 50 eurocent en een hele luxe misschien 5 euro. Het waren dus echt bizarre prijzen, zelfs zonder 400 jaar inflatie meegerekend. Ook werd er gespeculeerd met bollen die nog moesten worden geoogst, wat echt een financiële innovatie mag heten. Uiteindelijk stortte de markt 1637 volledig in en bleken allerlei contracten op, bijvoorbeeld toekomsten oogsten waardeloos geworden.

De afgelopen 400 jaar en waarschijnlijk ook daarvoor zijn er talloze bubbels geweest op allerlei markten. Een sterke prijsstijging hoeft daarbij niet altijd een probleem te zijn. Een voorbeeld is de huidige AI-trend, waar een aantal bedrijven sterk van profiteert. Een bubbel ontstaat echter als de waardering van zo’n bedrijf ver vooruitloopt op wat er werkelijk in zo’n bedrijf gebeurt.

Ik vergelijk een trend altijd een beetje met een artiest die nog niemand kent en opeens een wereldhit schrijft. Wat we niet zien is dat deze persoon misschien al wel tien jaar of langer bezig is met muziek en opeens een doorbraak realiseert. Er zijn heel veel technologische ontwikkelingen waar al heel lang aan gewerkt wordt en die opeens een praktische toepassing vinden. Wat we ons niet realiseren is dat op het moment dat succes zichtbaar is, je als investeerder eigenlijk al te laat bent.

De verwachtingen die investeerders nu hangen aan AI zijn zeer hooggespannen. Er wordt verwacht dat de groei exponentieel blijft toenemen en daarmee denk ik dat de kans op tegenvallers alleen maar toeneemt. Uiteindelijk zie je dat alles teruggaat naar een bepaald fundament. Voor bedrijven is dat de winst die er in de toekomst wordt gerealiseerd. Wat ik zie bij veel particulieren is dat ze geen flauw benul hebben van het fundament van hun investeringen:

  • Stel dat je een vakantiehuis koopt: Wat zijn dan de verwachte opbrengsten en kosten over de tijd?
  • Als je investeert in aandelen: Begrijp jij dan hoeveel winst een bedrijf maakt en wanneer je deze als investeerder ontvangt?
  • Als je investeert in crypto’s: Begrijp jij dan hoe de voorspellingen van toekomstige prijzen tot stand komen en hoe realistisch dat is?

Als je begrijpt hoe je een investering moet beoordelen, dan zie je dat wat de meeste mensen doen helemaal niet slim is. Dat er betere alternatieven zijn, waar je een beter rendement krijgt, minder risico loopt en sneller je doelen kan realiseren.

Ik ben al ruim twintig jaar bezig met beleggen en mijn doorbraak is gekomen door geduld te hebben met fundamenteel goede investeringen. Ik kan mij bijvoorbeeld niet herinneren dat ik de laatste keer een investering heb verkocht.

In mijn training financieel vrij in 10 minuten per maand leer ik klanten hoe ze vanuit een plan verstandig kunnen investeren. Welke soort investering past bij jouw doel en eigen kennis. Hoe je fiscale voordelen kan realiseren met beleggen en het hele proces volledig automatiseert. Het voordeel hiervan is dat je toewerkt naar financiële vrijheid zonder dat het je veel werk kost. De techniek die ik met je deel zorgt ervoor dat mijn klanten gemiddeld 25%-50% minder geld hoeven in te leggen om financieel vrij te worden. Dit betekent dat ze vaak tonnen besparen en toch meer zekerheid hebben.

Binnenkort lanceer ik alweer de 3e versie van de training financieel vrij in 10 minuten per maand. Wil je op de wachtlijst komen, reageer dan op de contactpagina.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.