inloggen

Financieel vederlicht

Iets wat ik geleerd heb is, dat je zelden iemands financiële situatie kunt afleiden aan hoe die persoon zich naar de buitenwereld presenteert. Een mooi huis, dure auto en luxe vakanties zijn zeker niet altijd een synoniem van financieel succes. Het is zelfs zo, dat een hoog inkomen tot financiële problemen kan leiden. Een risico, wat je loopt, is levensstijl-inflatie. Dit betekent dat je steeds meer geld gaat uitgeven, naarmate er ook meer binnenkomt. Een hoger inkomen betekent ook vaak dat je kredietwaardiger bent en wellicht minder op de kleintjes let. Ongemerkt nemen we daardoor steeds meer verplichtingen op ons en ontstaat er druk om het salaris op pijl te houden. In deze waardebrief wil ik graag tips met je delen hoe je kunt genieten van meer geld, maar er ook verstandig mee omgaan. Hoe een hoger inkomen juist kan zorgen voor verlichting en minder druk.

Afgelopen week sprak ik met een kennis over de kans die hij had gekregen om te investeren in een nieuw project. Ik ken deze persoon al een tijdje, maar had nog nooit met hem over geld gesproken. Hij vertelde mij dat hij naast zijn werk nog twee inkomstenbronnen had. De investering zou een vierde bron worden. Tijdens het gesprek kwam naar voren dat hij ook nog overwoog om een aanbouw te realiseren bij zijn woning, die ook zou kunnen worden verhuurd. Wat hij mij verder vertelde was, dat zijn gezin leefde van het salaris dat ze kregen. Het geld, dat ze verdienden met de investeringen, werd steeds geherinvesteerd. Maandelijkse verhuurinkomsten werden bijvoorbeeld gebruikt om de hypotheek op de vastgoedinvestering af te lossen. Je kunt je voorstellen hoe deze persoon er over tien jaar bijzit, als hij deze discipline volhoudt. Ik verwacht dat werken dan geen verplichting meer is. 

Wat ik interessant vond was, dat hij zijn investeringen beschouwde als iets wat op dit moment niet van hem was. Het was puur bedoeld voor later, al was er nog geen helder doel. Een belangrijk principe, wat hij daarmee toepaste, is dat je de tijd voor je moet laten werken. Iedere keer als ik geld opzij zet, houd ik mijzelf voor dat ik nu kies om onder mijn stand te leven, waardoor ik de rest van mijn leven erboven kan leven. Ik weet inmiddels dat, als ik nu €1.000 wegleg, ik de rest van mijn leven jaarlijks €100 krijg. Om te profiteren van de €100 per jaar, hoef ik maar één ding te doen: Nooit verkopen.

Het is daarbij trouwens helemaal niet erg, wanneer je een deel van je een hoger inkomen gaat consumeren. Zolang de lasten maar in verhouding blijven tot wat er binnenkomt. Een richtlijn, die ik hierbij aanhoud, is dat je ongeveer 40% van je netto-inkomen uitgeeft aan vaste lasten zoals een hypotheek, huur, verzekeringen, autokosten etc. Als je meer uitgeeft dan dit, dan is de kans groot dat er te weinig overblijft om opzij te zetten voor later. Het gevolg daarvan is, dat de financiële druk niet kan afnemen. Nieuwe klanten krijgen bij mij altijd de opdracht om een overzicht te maken van hun uitgaven. Als je dit nog nooit hebt gedaan, dan is de kans groot, dat je gaat schrikken en hier winst te behalen valt voor jou.Misschien is uiteindelijk wel het belangrijkste dat je durft om anders te zijn. Iemand die bewust geld uitgeeft aan dat wat voor hem belangrijk is, niet om indruk te maken op anderen. Het blijkt dat maar een heel klein deel van de mensen voldoende investeert voor later, waarbij het toch lijkt alsof we onszelf bewust of onbewust voor de gek houden. Ben jij klaar om ook financieel lichter te worden en wil je toewerken naar een moment, dat je niet meer moet werken? Neem dan contact op www.financialdecisioncoach.nl/contact

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt