inloggen

Financieel planner van het jaar

Gisteren was ik even filmster in mijn eigen dorp! Gevolgd door een interviewer en cameraman werd ik vastgelegd in mijn achtertuin: het strand. Ondanks dat het eerst wat onwennig aanvoelde, wat ook kwam door het commentaar en nakijken van de vele badgasten, merkte ik dat ik het steeds leuker begon te vinden om voor de camera te staan. En wellicht is dit nog maar het begin, want de reden voor de opname is dat ik één van de drie kanshebbers ben om financieel planner van het jaar te worden. Aangezien er in Nederland bijna 3.000 gecertificeerde financieel planners zijn, leek het mij goed om met jullie te delen wat de verschillen zijn en hoe ik mij probeer te onderscheiden.

Iedereen mag zich financieel planner, coach of adviseur noemen. Het zijn geen beschermde titels, waardoor de termen ook vaak door elkaar heen worden gebruikt. Ik ben een gecertificeerde financieel planner (CFP®), omdat ik lid ben van de Federatie Financieel Planners (FFP). FFP is hierbij de Nederlandse tak van de internationale beroepsvereniging van financieel planners. Overal ter wereld gebruiken planners de CFP® titel, wat wil aangeven dat ze voldoen aan de kwaliteitseisen, die hiervoor zijn gesteld.

De essentie van een financieel planner is voor mij dat je tussen de klant en de financiële sector in staat. Ik kijk hierbij naar wat een klant wil, om vervolgens advies te geven over hoe  je financiën hier op af te stemmen. Dit kan gaan over bijvoorbeeld je uitgaven, inkomen, vermogen, risico’s, belasting, familie- en/of erfrecht. Ik ben daarbij een generalist en geen specialist. Stel dat je bijvoorbeeld wilt verhuizen en een nieuwe hypotheek nodig hebt. Een financieel planner kan dan voor je kijken wat voor soort woning en hypotheek bij je passen, zodat je ook nog geld overhoudt om voldoende pensioen op te bouwen. Deze klant kan vervolgens naar een hypotheekadviseur gaan, waarbij hij al precies weet hoeveel hij of zij wil lenen en welke aflossingsvorm en rentevaste periode daarvoor nodig zijn. De hypotheekadviseur zoekt er vervolgens alleen de juiste aanbieder bij.

Met een CFP® aan tafel weet je dat deze kennis van zaken heeft. Wat het echter verwarrend maakt, is dat een hypotheekadviseur ook financieel planner kan zijn. Ongeveer 90% van de CFP’ers is in dienst bij grote banken of verzekeraars. Deze banken of verzekeraars willen natuurlijk aan jou hun producten, zoals hypotheken, verzekeringen en/of beleggingsproducten verkopen. Ik vraag mij daarom af of een financieel planner in dienst van deze bedrijven zijn werk als onafhankelijk adviseur goed kan uitvoeren.

Ook de 300 zelfstandige financieel planners  hebben verschillende verdienmodellen. Van deze groep verkoopt een groot deel hypotheken, verzekeringen en/of beleggingsproducten. Er zijn in Nederland daarmee maar weinig financieel planners, die echt volledig onafhankelijk zijn. Dit is best wel bijzonder, want internationaal is dit beeld juist volledig omgekeerd. In Amerika, waar financiële planning vandaan komt, zijn de meesten echt onafhankelijk.

Als je mijn waardebrieven al vaker hebt gelezen, dan weet je wellicht dat ik geld als middel zie en niet als doel. Wat ik in mijn interview heb verteld, is dat toen ik tien jaar geleden in loondienst zat ik erg ongelukkig was, waardoor ik in een burn-out terecht kwam. Het zou in deze situatie compleet zinloos zijn geweest een plan te maken over hoe ik beter met mijn geld om kon gaan, aangezien de situatie op de lange termijn niet houdbaar was. Wat ik gedaan heb is kijken naar hoe ik mijn leven wilde inrichten. Voor mij is dat de vrijheid van mijn eigen tijd indelen, wonen en werken in een relaxte omgeving dicht bij de natuur en betekenisvol werk doen. Gisteren heb ik aan de interviewer verteld, dat hierom het strand en de zee mijn financiële plan zijn. Ik heb keuzes gemaakt met geld die ervoor hebben gezorgd dat ik ondernemer kon worden, werk voor mensen die ook hun dromen willen najagen en dat doe vanaf de plek waar ik gelukkig ben: Het strand.Als je nog meer wilt weten over de verkiezing van financieel planner van het jaar, houd dan mijn podcast bij. Je vindt mijn podcast op alle bekende kanalen via Jeroen Zuurveld of Financiële rust voor ondernemers. 

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt