inloggen

Home » Blog » Investeren » Inzicht in je financiën: hoe veel kun je uitgeven?

Inzicht in je financiën: hoe veel kun je uitgeven?

Het hoort bij de herfst. Je stapt de deur uit en kunt nauwelijks het einde van de straat zien. Op zo’n ochtend lijkt het alsof je door de wolken loopt. Ondanks dat mist soms leidt tot vertraging en extra ongelukken onderweg, weten de meeste mensen hun eindbestemming te bereiken. We kennen immers de weg en weten waar we naartoe willen. Een klant vertelde me laatst dat zij en haar partner regelmatig last hadden van financiële mist. Zij gaf hierbij het voorbeeld dat ze voor het plannen van de vakantie vaak twijfelden over hoeveel geld ze hieraan konden uitgeven. Op hun bankrekening stond ruim voldoende, maar toch was er twijfel over de gevolgen van grote uitgaven voor de financiële positie op lange termijn. Uit zekerheid kozen ze daarom vaak voor een middenweg. Wel op vakantie, maar dan het liefst zoeken naar die ene mooie aanbieding. De wens van mijn klant was dan ook om dit ongemak weg te halen en duidelijkheid te krijgen over wat nu verstandig is.

Hoe kun je nu genieten, zonder dat dit ten koste gaat van later?

95% van de mensen is financieel afhankelijk door het missen van een financiële planning

Ondanks dat velen wellicht af en toe hetzelfde ongemak zullen voelen, maken de meesten de keuze om uit te geven wat er is. Daarbij maakt het vaak niet uit hoeveel je verdient. We passen ons uitgavenpatroon moeiteloos aan als er meer binnenkomt. Het gevolg hiervan is dat later 95% van de mensen financieel afhankelijk is en dat terwijl we vrijheid zo hoog in het vaandel hebben.

Weinig tot geen pensioenopbouw als ondernemer

Financieel vertrouwen in je toekomst met een duidelijke planning

Degenen die hun hele leven voor een werkgever werken, hebben nog het voordeel dat ze meestal verplicht pensioen opbouwen. Ondanks dat we inmiddels allemaal weten dat onze pensioenen niet zaligmakend zijn, denk ik toch vaak dat het voor velen een zegen is dat het er is.

Als we weten hoe mensen omgaan met hun inkomen, dan kun je wellicht stellen dat het verplichte karakter van pensioenen zeer goed past bij onze natuur. Toch is een goed pensioen iets wat steeds zeldzamer wordt. Ondernemers, zoals ook mijn klant, zijn dit vaak vanuit een vrijheidswens en daarbij hoort dan ook dat je zelf verantwoordelijk bent voor je financiële toekomst.

Het belang van concrete doelstellingen

De oplossing om financiële mist te laten optrekken ligt ook in de toekomst. Wat veel mensen nalaten is om hun wensen en doelen concreet te formuleren. Wellicht denk je waarom is dit dan belangrijk? Maar voor je financiën is dit eigenlijk hetzelfde als door de mist lopen en niet weten waar het kantoor staat waar je werkt. Zelfs als er geen mist was, dan zou je het waarschijnlijk nog niet vinden.

Doelen kunnen er zijn in de breedste zin van het woord. Je kunt grootste doelen hebben, zoals het bouwen van een imperium, maar het kunnen ook persoonlijke doelen zijn op het gebied van relaties, een gezin en je gezondheid. Het formuleren van doelen helpt om prioriteiten te stellen, plannen te maken en acties te ondernemen. Maar misschien is nog wel het belangrijkste wat het focus geeft over hoe je bijvoorbeeld je tijd en beschikbare middelen besteedt.

Waar wil je echt tijd in investeren?

Stel dat je bijvoorbeeld meer tijd wil doorbrengen met je gezin. Het gevolg hiervan is dat je minder kunt werken en verdienen. Ondanks dat dit wellicht prima mogelijk is, opent het ook de deur om eens kritisch te kijken hoe je met je werk omgaat.

Hoe kun je in minder tijd meer verdienen? Eén doel kan dus focus brengen op verschillende gebieden. Jim Rohn, één van mijn inspiratiebronnen, zegt dat doelen magneten zijn. Ze maken dat je richting hebt en je persoonlijk ontwikkelt. Als ze dat niet doen, dan is het doel niet groot genoeg.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.