inloggen

Home » Blog » Waardebrief » Financiële impact van een groot leeftijdsverschil tussen jou en je partner

Financiële impact van een groot leeftijdsverschil tussen jou en je partner

In mijn geval ben ik een paar jaar jonger dan mijn vrouw. Toen ik me ging verdiepen in het onderwerp leeftijdsverschil bij stellen, kwam ik erachter dat dit eigenlijk maar heel weinig voorkomt. Bij verreweg de meeste relaties is de man ouder dan de vrouw. Gemiddeld is de man ongeveer 2 jaar ouder dan de vrouw, maar er zijn natuurlijk veel verschillen. In mijn eigen omgeving ken ik ook meerdere stellen met een leeftijdsverschil van ongeveer 10 jaar.

Zo kunnen jullie het beste omgaan met de financiën voor de toekomst

Volgens het CBS is het zo, dat bij een kleiner leeftijdsverschil er minder vaak echtscheidingen voorkomen, wat voor mij geen goed teken is. Dit is echter niet de reden dat ik dit artikel ga schrijven. Waar ik het graag met je over wil hebben is welke financiële gevolgen er zijn bij een groot leeftijdsverschil en hoe je hier het beste mee om kan gaan. 

Het risico van een groot leeftijdsverschil bij koppels

Wist je trouwens ook, dat er meer mannen dan vrouwen worden geboren, maar dat dit mannenoverschot op 60-jarige leeftijd omslaat naar een vrouwenoverschot? Van de vrouwen tussen de 75 en 80 jaar heeft nog maar 50% een partner, terwijl dit bij mannen op 76% ligt.

In verreweg de meeste relaties is de man ouder dan de vrouw, waardoor de kans voor veel stellen groot is dat de vrouw alleen overblijft. Deze situatie is natuurlijk niet wat de meeste mensen in gedachten hebben en kan voor veel leed kan zorgen.

De overgebleven partner moet ineens weer op eigen benen staan, waarbij je zo lang alles samen hebt gedaan. Veel mensen hebben natuurlijk toch het idee om juist tijdens hun pensioen dingen samen te doen en veel te genieten. Ondanks dat het tegenwoordig steeds gewoner is, dat je beiden een carrière hebt, zie ik ook regelmatig dat mensen er na een overlijden van de partner financieel fors op achteruit gaan.

Het belang van een heldere financiële planning

Natuurlijk kan dit sterk verschillen bij stellen, aangezien het afhangt van je huidige inkomen, opgebouwde pensioenrechten, uitgaven, vermogen, verzekeringen, erfrecht, etc. Hoeveel je later nodig hebt en wat je al hebt opgebouwd vraagt om al deze zaken samen te brengen. Wat er vervolgens gebeurt als één van beiden overlijdt, maakt het nog complexer. Toch is dit een uitdaging die meestal goed op te lossen is, als er voldoende tijd is. Leeftijdsverschil zorgt echter ook voor een andere uitdaging, die veel urgenter is, maar door de meeste mensen over het hoofd wordt gezien.

Wat doen als je partner eerder met pensioen gaat?

Stop 10 jaar eerder met werken

Bij de meeste stellen zorgt leeftijdsverschil ervoor dat hun partner veel eerder of later met pensioen gaat. Afhankelijk van het leeftijdsverschil krijg je dan tijdelijk verschillende levens. Onlangs sprak ik met een vriend van ons en zijn man is 10 jaar ouder dan hij is. Tijdens mijn research voor dit onderwerp las ik dat bij homostellen het leeftijdsverschil vaak erg groot is, wat in dit geval dus ook nog klopte.

Efficiënt vermogen opbouwen om tegelijkertijd met pensioen te kunnen gaan

Door hun leeftijdsverschil betekent dit, dat wanneer hij met pensioen zou mogen, zijn man bijna 80 zal zijn. Dit betekent natuurlijk dat je wellicht niet meer samen alles kunt doen, wat je wilt doen. Onze vrienden hebben daarom besloten om een flink vermogen op te bouwen, zodat ze tegelijk met pensioen kunnen gaan. De jongste van het stel zal dan immers 10 jaar lang geen inkomen en pensioen opbouwen, wat een behoorlijk financieel gat veroorzaakt.

Deze beslissing heeft nu al een grote impact op hun leven, aangezien het ook hun huidige bestedingen flink beperkt. Toch zijn zij voorbereid, wat ik niet vaak om mij heen zie. Maar waar zou je nu moeten gaan beginnen, als jij ook een partner hebt die niet even oud is als jij bent?

Eerder met pensioen gaan door je eigen visie en doelen concreet te maken

De basis voor mij ligt altijd in het feit dat je een beeld gaat vormen van hoe je graag wilt leven. Wat vindt je belangrijk voor jezelf, je relatie en je omgeving. In mijn traject begeleid ik mensen bij het formuleren van hun persoonlijke visie en doelen. Vaak komt hier bijvoorbeeld uit, dat er op dit moment een onbalans is, waarbij er veel verplichtingen zijn en weinig tijd voor jezelf of elkaar. Ook zie ik regelmatig dat mensen hun hele leven willen blijven werken, of dit nu betaald of vrijwillig is.

Ik zie om mij heen dat we maar weinig stil staan bij wat we echt belangrijk vinden. En als we dat wel doen, we dit niet altijd delen met onze partner. Vrijwel niemand zet het echt concreet op papier. Je kunt je misschien voorstellen, wat het kan betekenen voor jezelf, je partner en je omgeving om dit wel te doen.

Meld je aan voor een gratis workshop om je goed voor te bereiden op jullie toekomst

Daarnaast helpt het enorm om een goed financieel plan te maken, wat aansluit op het leven dat jij graag wilt. Wat ik echt het allermooiste vind van deze innerlijke zoektocht is, dat je er vaak achter komt, dat je binnen een termijn van twee maanden tot uiterlijk twee jaar al veranderingen kunt doorvoeren. Want waarom zou je wachten tot je pensioen, voordat je het leven gaat leiden waar je echt gelukkig van wordt? Vraag jij je ook wel eens af hoe jij en je partner je kunnen voorbereiden op een gezamenlijke toekomst, boek dan eens een gratis sessie.

Blijf op de hoogte

Graag de nieuwste tips en informatie over investeren, sparen, slim geld uitgeven en financiële vrijheid? Meld je gratis aan voor de waardebrief.