Op 9 november van dit jaar wordt de financieel planner van 2023 gekozen en ik ben één van de drie finalisten! De verkiezing wordt ieder jaar georganiseerd door de Federatie Financieel Planners (FFP). Bij de FFP zijn ongeveer 3.000 planners aangesloten, waardoor ik erg trots ben dat ik bij de laatste drie kanshebbers zit om planner van het jaar te worden. Aangezien ik anders werk dan de meeste planners, leek het mij goed voor jou als klant om uit te leggen waar de grote verschillen zitten in de markt.
Iedereen mag zichzelf financieel planner noemen, aangezien het geen beschermd beroep is. Om een kwaliteitsstandaard te creëren, is de internationale beroepsgroep Certified Financial Planners (CFP) ontstaan. De FFP is hiervan de Nederlandse afdeling. Door het succesvol doorlopen van verschillende kennis- en vaardigheidsexamens, mag je je aansluiten bij de CFP/FFP. Als je lid bent, dan moet je je jaarlijks je kennis en vaardigheden op peil houden.
Het idee achter een financieel planner is dat je tussen de klant en de financiële sector staat. Ik onderzoek wat mijn klanten graag willen bereiken in hun leven en geef advies over welke geldkeuzes ze in staat stellen om dit ook echt te bereiken. Om hierbij het beste advies te geven, denk ik dat een planner of zijn werkgever geen financiële producten zou moeten willen verkopen. Financiële producten zijn bijvoorbeeld verzekeringen, hypotheken of beleggingspolissen. In landen zoals Amerika en Engeland is dit vrijwel altijd de standaard. In Nederland is dat op dit moment heel anders. Ongeveer 90% van de 3.000 financieel planners werkt in Nederland bij een bank of verzekeraar. Zelfs de 300 zelfstandige financieel planners zijn vaak niet onafhankelijk, maar verkopen ook financiële producten. Het aantal echt onafhankelijke gecertificeerde planners ligt in Nederland rond de 50.
De eerste ronde van de financieel planner van het jaar verkiezing bestaat uit een online kennis test. Op basis van het aantal goede antwoorden en de snelheid waarmee je de toets maakt, werden de beste tien deelnemers gekozen. De tweede ronde bestond uit een het voeren van een intakegesprek met een acteur. Het gesprek werd beoordeeld door een expert groep met financieel planners. Feedback die ik kreeg was:
Er wordt veel interesse en empathie getoond. Stelt goede open vragen, om te ontdekken wat voor mens tegenover hem zit (en niet zozeer klant).
Ik denk dat je financiële planning op twee manieren kan aanpakken. De traditionele manier is dat je iemands financiën beoordeeld en advies geeft over wat iemand slimmer kan doen. Het probleem daarmee is dat er daarmee een aanname wordt gedaan dat je huidige leven een constante factor is. Door de juiste open vragen te stellen, zie ik dat mijn klanten vrijwel altijd veranderingen willen doorvoeren in hun leven, die ik van tevoren nooit zou kunnen bedenken.
Het tweede probleem met de traditionele manier van financieel advies, is dat 90% van de klanten dit advies niet uitvoert. De oorzaak hiervan is dat het advies wat we krijgen door klanten als onveilig wordt beschouwd. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is dat de meeste mensen sparen veilig achten en beleggen risicovol. Het startpunt van een financieel plan is daarom voor mij niet je geld, maar je leven. Als je namelijk weet waarvoor je andere geldkeuzes maakt, dan zijn we vrijwel altijd wel bereid om dit te doen. Binnen de kleine groep van onafhankelijk planners probeer ik mij op deze manier te onderscheiden.
Samen met twee andere planners zit ik nu in de derde ronde. Tijdens deze ronde hebben we aan dezelfde acteur en expertgroep een financieel plan gepresenteerd. Het doel van dit gesprek is voor mij dat een klant besluiten maakt en acties formuleert, zodat het financiële plan ook direct een positieve impact heeft op je leven en de kans het grootste is dat de klant het gewenste resultaat bereikt.
Vanaf vandaag kunnen alle 3.000 financieel planners stemmen op de laatste drie finalisten. Hiervoor is ook een video beschikbaar gemaakt waarin wij ons presenteren. Deze kan je via deze link bekijken