inloggen

Ferrari

Dagelijks rijdt er bij mij een fonkelrode Ferrari door de straat. Ik woon in Zandvoort en dankzij de boulevard en het circuit rijden er bij ons altijd auto’s door het dorp, die meer kosten dan een gemiddelde woning. Op strategische plekken staan er daarom regelmatig jongetjes van rond de tien jaar met een camera om het goud op wielen vast te leggen. Veel mensen storen zich hieraan, aangezien de eigenaren van deze bolides hun publiek iets te vaak willen vermaken met een flinke dot gas. Ik denk, dat als ik nu tien jaar zou zijn, ik daar waarschijnlijk ook met mijn camera zou staan. Ook zal ik eerlijk zijn, dat ik altijd even naar de rode Ferrari moet kijken en luisteren.

Objectief gezien zijn het natuurlijk onzinnige apparaten. Al die auto’s, die waarschijnlijk wel 300 kilometer per uur kunnen, rijden stapvoets door het dorp. Daarnaast is een gemiddelde gezinsauto vaak ook nog eens een stuk comfortabeler. Eigenlijk is er buiten het circuit nergens een plek waar je de volle potentie uit zo’n wagen kunt halen. Het schijnt, dat maar een enkeling ook werkelijk met zijn eigen auto naar de racebaan durft te gaan. Het is dus vooral een kwestie van zien en gezien worden.

Onze eigen auto is ook rood, maar daar houdt iedere vergelijking op met de Ferrari die dagelijks door onze straat rijdt. Aandacht trekken doet hij zeker niet. Het enige voordeel van zijn rode kleur is dat je hem makkelijk kan vinden op de parkeerplaats. Ook is inhalen met onze auto vooral een kwestie van een lange aanloop nemen, want als je flink gas geeft gebeurt er niet zo veel. Het is vooral een praktische auto waar echt alles in past. Daarnaast is de belangrijkste reden voor ons om deze auto te rijden de lage kosten. 

Als wij in een nieuwere auto zouden gaan rijden, dan kost ons dat op jaarbasis makkelijk €5.000 meer. De keuze om dit niet te doen, maakt dat wij onze lasten laag houden en dat wij daardoor meer kunnen doen, wat we echt belangrijk vinden. We houden meer geld over voor bijvoorbeeld vakanties en hoeven minder te werken. Ook houden we geld over dat ik investeer, zodat we eerder kunnen stoppen met werken. Voor mij is dit uiteindelijk veel waardevoller dan nu in een duurdere auto rijden.

Stel dat je nu eens kritisch naar je uitgaven kijkt. Wat is dan echt belangrijk voor je en wat zijn de nice to haves? Wat zou je kunnen doen als je €1.000, €5.000 of misschien wel €10.000 meer hebt om te besteden? De meeste mensen zullen nooit een Ferrari kunnen kopen en waarschijnlijk is dat ook geen halszaak. De meeste mensen willen echter ooit wel kunnen stoppen met werken en het liefst wat eerder dan de AOW-gerechtigde leeftijd. De kosten daarvan zijn echter een stuk hoger dan het kopen van Ferrari. Welke nice to haves zou jij bereidt zijn op te offeren, zodat je tien jaar eerder kan stoppen met werken?

Beter geldkeuzes gaan vaak over nu iets opofferen voor later. Je zou daarom het gevoel kunnen krijgen dat dit ten koste gaat van je huidige levensstijl. Als je echter kritisch naar je uitgaven kijkt en dit afzet tegen wat echt belangrijk voor je is, dan zie ik vaak dat we veel geld op de automatische piloot uitgeven aan zaken die niet essentieel zijn. Door bewuster met je geld om te gaan kan je daarom juist ook op de korte termijn meer doen met je geld. In mijn trajecten begeleid ik klanten om vanuit hun persoonlijke waarden geld uit te geven. Het resultaat is dat je direct daarna andere geldkeuzes kan maken die je leven en dat van de mensen om je heen enorm kan verbeteren. Als je hier meer over wilt weten, klik dan op onderstaande link.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt