inloggen

Een dagje minder werken

Vijf jaar geleden werd er bij mijn toenmalige werkgever gereorganiseerd. Ik had toen al het plan om mijn eigen bedrijf te beginnen en heb daarom op dat moment de kans gegrepen om minder te gaan werken. Iets wat mij altijd is bijgebleven uit deze tijd is dat een collega tegen mij zei, dat hij dit nooit zou kunnen doen, omdat hij nog geen €100 in de maand zou kunnen missen. Mijn persoonlijke situatie was op dat moment dat ik ongeveer 60% van mijn inkomen uit loon nodig had om rond te komen. Daarnaast kon ik een dag minder gaan werken door de inkomsten uit mijn investeringen. Mijn situatie was dat ik met twee dagen in de week werken kon rondkomen en daarom geen angst voelde om te kiezen voor meer onzekerheid. Hierdoor kon ik in alle rust aan mijn bedrijf werken naast een tijdelijke functie in loondienst. Ook heeft mijn deeltijd ontslag tot gevolg gehad, dat ik een veel betere verdeling kon maken tussen privé- en werktijd.

In mijn werk heb ik het regelmatig met klanten over het verbeteren van de balans tussen werk en privé. Vrijwel alle klanten, die ik heb, zijn ondernemer geworden, omdat ze meer vrijheid willen. Het gaat hier niet over altijd vrij zijn, maar meer over de keuzevrijheid om je eigen voorwaarden te creëren. Om bijvoorbeeld zelf te kunnen kiezen, wanneer je werkt en waar. Dat je privéactiviteiten niet beperkt zijn tot ’s avonds of het weekend, maar ook op andere tijden mogelijk zijn. Of wellicht om je eens een week terug te trekken in een mooi hotel om nieuwe diensten te ontwikkelen. Ondanks dat ik zie, dat veel mensen deze wensen hebben, lukt het vaak niet om het ook echt te organiseren. Als reden hiervoor wordt vaak

(het gebrek aan ) geld genoemd en dan gaan mijn gedachten terug naar de opmerking van mijn voormalige collega. 

Veel ondernemers hebben geen goede verhouding tussen hun inkomsten of uitgaven. Als er een opdracht wegvalt, dan gaat het gelijk mis. Tijdens de Coronacrisis werd dit goed zichtbaar. De kranten stonden bol van verhalen over zzp’ers, die soms al na een paar weken hun huur niet meer konden betalen. 

Ik heb wel eens eerder een blog geschreven over waarom grenzen vrijheid geven. Mijn geldkeuzes zijn vooral gedreven vanuit mijn behoefte naar vrijheid. Alle uitgaven, die daar niet aan bijdragen, probeer ik zoveel mogelijk te beperken. Ik merk vaak veel weerstand tegen het opstellen van een budget, omdat het je zou beperken in je vrijheid. Ik denk dat juist het omgekeerde waar is. Een budget maakt, dat je geld uitgeeft aan dat wat er echt toe doet. Dat je in staat bent om structureel minder uit te geven dan er binnenkomt en iedere maand meer inkomen te genereren met je vermogen. Dat zorgt pas voor echte vrijheid.

Een specifiek probleem voor ondernemers is daarnaast dat hun inkomen schommelt. Deze onzekerheid maakt dat het moeilijk is om een opdracht te laten schieten. Echter voor veel zelfstandige ondernemers betekenen meer opdrachten vrijwel altijd minder vrije tijd. Wat ik heb gemerkt in mijn praktijk is, dat wat hier echt kan helpen is, om inzicht te verkrijgen in hoeveel je minimaal nodig hebt, nu en later. Recentelijk had ik bv. een gesprek met een klant, die minder wilde werken. Nadat we inzichtelijk hadden gemaakt hoeveel geld ze per maand nodig had en opzij moest zetten voor later, bleek dat ze maar 70% van haar gemiddelde jaaromzet echt nodig had om rond te komen. Met dit budgetplan heeft ze zelf vervolgens bepaald hoeveel ze wil uitgeven en is er nu veel zekerheid ,dat ze deze levensstandaard kan voortzetten, ook nadat ze zou stoppen met werken. Haar reactie was dat het de druk van het behalen van een zo hoog mogelijke omzet afhaalde. Dat ze wist dat alles, wat ze boven dit minimum binnenhaalde, extra was. Dat ze dit ook alleen hoefde te doen, als het echt een opdracht was waar ze heel enthousiast van werd. Als ze meer gaat verdienen dan het minimum, wil ze dit geld gaan investeren. Het voordeel daarvan is, dat het jaar daarop de druk op de omzet weer verder afneemt.

Wil jij wellicht ook de vrijheid om meer tijd te maken voor wat echt belangrijk is. Om overdag sociale activiteiten te ondernemen en te weten hoeveel omzet je nu werkelijk moet verdienen om nu en in de toekomst te leven zoals jij dat wilt? De komende week heb ik nog twee mogelijkheden voor een gratis adviessessie. Klik hier als je daar gebruik van wilt maken.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt