inloggen

De kunst van geld uitgeven

Door Corona geven de meeste mensen minder uit. Afgelopen week heb ik mijn eigen ervaringen op dit gebied gedeeld via een interview in de NRC. Naar aanleiding hiervan kreeg ik de vraag hoe we onze huidige spaarzaamheid in de toekomst een beetje kunnen vasthouden. Hoe kun je jezelf in toom houden als er straks weer meer mogelijk is en moet je dit überhaupt willen? De meeste mensen kijken er ontzettend naar uit om het oude leven weer op te pakken. Om een goede balans te vinden tussen nu genieten en voldoende overhouden voor later, wil ik daarom iets delen wat ik de kunst van geld uitgeven noem.

Het is af en toe erg frustrerend, dat we door Corona een deel van onze vrijheid tijdelijk kwijt zijn. De positieve kant hiervan is echter, dat we door deze situatie, goed kunnen inzien wat echt belangrijk voor ons is. Kijk jij uit naar een gezellig avondje in een restaurant? En hoe zou het zijn als je straks familie en vrienden weer een spontane knuffel kunt geven. Waar ga jij naar toe, wanneer je straks onbezorgd in een vliegtuig stapt? Met andere woorden, wat is jouw ‘Corona Bucket List’?

De reden waarom de meeste mensen geen geld overhouden aan het einde van de maand is, omdat we onbewust consumeren. Zolang het einde van de bankrekening niet in zicht komt, laten we ons verleiden door wat er op ons pad komt. Ik geloof dat de kunst van geld uitgeven is, dat je de hoogste persoonlijke waarde haalt uit iedere euro. Stel je bijvoorbeeld eens voor, dat je ieder jaar twee maanden lang een verre reis wilt maken. Wat ben je dan bereid om daarvoor te laten? Stel dat je ieder jaar je vrienden wilt verrassen met een gezellig weekend door ze uit te nodigen op een bijzondere locatie. Wat ben je bereid om daarvoor te laten? Stel dat je meer tijd wilt doorbrengen met je partner of kinderen. Wat ben je bereid om daarvoor te laten? De voorbeelden die ik hier benoem zijn echte wensen van mijn klanten. Hoeveel kosten jouw dromen en welke keuzes zou je kunnen maken om ze te realiseren?

Geld uitgeven is iets krachtigs. Je kunt mooie dingen doen of kopen voor jezelf, je gezin, vrienden of omgeving. Met geld kun je vrijheid kopen om je leven zo in te richten als jij dat wilt. Wat een verspilling wanneer je het dan uitgeeft aan onbelangrijke zaken. Hoe zou je je leven kunnen veranderen als je op dagelijkse basis een paar uitgaven schrapt, waardoor je vervolgens dat kunt doen wat voor jou echt waardevol is. Bij de kunst van geld uitgeven gaat het daarom ook niet altijd over geld opzij zetten voor later. Het kan juist ook een bewuste keuze zijn om nu van iets te genieten, omdat het later misschien niet meer kan.

Als je de kunst van geld uitgeven wilt beheersen, dan is de eerste stap om te onderzoeken wat voor jou essentieel is. Hiermee creëer je een doel, wat de energie geeft om iets anders op te offeren. Mijn persoonlijke doel en drive is vrijheid. De vrijheid om mijn eigen tijd in te delen, te doen wat ik belangrijk vind en mij te omringen met mensen waar ik blij van word. Dit bepaalt in hoge mate de keuzes voor waar we wonen, wat we in onze vrije tijd doen en waar we vooral geen geld aan uitgeven. Mijn vrijheidsideaal is ook de belangrijkste drijfveer voor hoe ik werk en wat ik wil bereiken met mijn bedrijf. Mijn doel om vrij te worden maakt het ook makkelijk om iedere maand te investeren in mijn financiële toekomst. Mijn ideaal is namelijk dat ik alleen nog werk als ik dat wil, maar dat het niet persé hoeft.

Wil jij ook weten hoe je financieel vrijer kan worden? Dinsdag 30 maart om 16:00 geef ik een gratis masterclass “Het ideale ZZP pensioen”. Ben jij er ook bij?www.financialdecisioncoach.nl/masterclass

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt