inloggen

De financiële valkuil van de middenklasse

De financiële valkuil van de middenklasse. Als je hem niet kent, dan zit je er waarschijnlijk in! Het is de reden waarom mensen financiële druk ervaren. De eerste stap is zien dat je erin zit en dan hoe je eruit komt. Om te beginnen heb ik een vraag voor je die vaak als zeer confronterend wordt ervaren:

Hoeveel geld geef jij eigenlijk uit? Als je deze vraag niet direct kan beantwoorden, weet dan dat je niet alleen bent. Ik stel deze vraag wekelijks en krijg zelden direct een antwoord. Het lijkt ook een simpele vraag, maar dat is het eigenlijk niet. Als je wist hoe belangrijk het is, dan zou je het zeker weten.

Je uitgaven bepalen namelijk heel veel. Geld is in de basis een transactiemiddel en geeft daarmee inzicht in hoe je leeft. Hoe je je geld verdient en waar je het aan uitgeeft. Financiële doelen hebben daardoor ook altijd te maken met wat je met dit geld kan doen.

Een doel die vrijwel alle mensen hebben is het kunnen voortzetten of zelfs verbeteren van hun levensstijl als ze stoppen met werken. Door dit doel en inflatie zie je dat je uitgaven in de toekomst waarschijnlijk alleen maar zullen toenemen. Het wordt dus alleen maar meer.

Het startpunt van de financiële “Rabbit Hole” is dat de meeste mensen hun levensstijl aanpassen aan hun inkomen. “Ik geef nooit meer uit dan er binnenkomt” lijkt een verstandig uitgangspunt, maar dat is het helemaal niet.

Als je namelijk telkens je uitgaven verhoogt als je inkomen stijgt, dan zet je jezelf financieel klem. In plaats van dat het hogere inkomen je vrijheid geeft, is het noodzakelijk geworden om maandelijks rond te komen. Maar dat is nog niet het ergste:

Als je meer geld uitgeeft en dat in de toekomst wil blijven doen, dan moet je ook meer opzij zetten voor later. Voor iedere euro die je maandelijks extra uitgeeft, heb je ongeveer €200 meer vermogen nodig om dit ook te kunnen blijven doen als je stopt met werken. Dat lijkt weinig, maar kijk eens naar het volgende overzicht:

  • € 1 extra uitgaven per maand : €200 extra vermogen nodig
  • € 10 extra uitgaven per maand : €2.000 extra vermogen nodig
  • € 100 extra uitgaven per maand : €20.000 extra vermogen nodig
  • € 1000 extra uitgaven per maand : €200.000 extra vermogen nodig

De ironie is dat als je meer geld uitgeeft, je eigenlijk ook direct meer opzij moet zetten voor later, maar daar minder ruimte voor hebt. Hogere uitgaven lijken vaak heel onschuldig, maar zorgen er in de praktijk voor dat je langer door moet werken. De prijs van hogere uitgaven is tijd. Ik wil hiermee zeker niet zeggen dat je nooit je uitgaven moet verhogen, maar maak jij hierover bewuste keuzes? Kan je een antwoord geven op de volgende vragen:

  • Weet je hoeveel geld je nodig hebt voor later?
  • Hoeveel je nu opzij moet zetten om later genoeg te hebben?
  • Hoeveel inkomen je nu nodig hebt om je huidige uitgaven en vermogensopbouw te kunnen betalen?
  • Hoe je dat inkomen gaat verdienen en hoeveel tijd dat kost?
  • Welke uitgaven je eigenlijk echt belangrijk vindt?

Ik geloof dat inzicht in bovenstaande vragen veel rust geven. De realiteit die je onder ogen moet komen, is dat je waarschijnlijk een groter deel van je inkomen opzij moet zetten voor later. Hoe eerder je deze waarheid accepteert, des te makkelijker maak je het jezelf. Als je uit de financiële ratrace stapt, dan kan je geld echt voor je laten werken

Wat het rijke deel van de bevolking anders doet dan de rest, is dat ze hogere uitgaven financieren vanuit vermogen. Ze hoeven niet harder of langer te werken om hun levensstijl in stand houden. Het is al gedekt. Vaak niet eens alleen voor zichzelf, maar ook voor je kinderen.

Ben jij ook klaar met de financiële ratrace? Stuur dan een bericht via de contactpagina.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt