inloggen

Crowdfunding

Crowdfunding is een fenomeen, dat steeds populairder wordt onder particulieren. Crowdfunding wil zeggen dat een persoon of bedrijf, dat geld nodig heeft voor zijn of haar beoogde doel, daar geld voor ophaalt bij het publiek. Als particulier kun je daarbij een kleine bijdrage doen aan bijvoorbeeld een goed doel, maar je kunt ook direct geld lenen aan ondernemers. Vooral dit laatste is erg in opkomst. Via crowdfunding platforms zoeken vooral kleine en middelgrote ondernemingen naar financiële middelen voor hun projecten. Alleen al in het afgelopen jaar werd er op deze manier €417 miljoen opgehaald en de verwachting is, dat deze ontwikkeling in de toekomst nog alleen maar verder gaat groeien. Het lokkertje, waarmee veel particulieren worden verleid om hierin geld te steken, is de hoogte van de rente. Deze ligt namelijk vaak tussen de 5 en 10 %. Wat nu echter blijkt, is dat er regelmatig grote betalingsachterstanden ontstaan bij deze platforms en dat de kans dus groot is, dat veel investeerders hun geld nooit meer terugzien.

Ik hoor regelmatig, dat mensen benaderd worden door bedrijven om bij hen te gaan investeren. Als je wilt beoordelen of zo’n investering een goed idee is, stel je dan eens de volgende vraag: waarom denk je dat dit bedrijf jou hiervoor benadert? In 99% van de gevallen is het antwoord, dat zo’n bedrijf de investering niet via een reguliere kredietverstrekker rond krijgt. Waarom zou je anders 5% tot 10% rente betalen, als je bij een gemiddelde bank veel minder hoeft te betalen? Wat alle particulieren doen, die via crowdfunding geld uit lenen, is voor bank spelen. Een bank beschikt over ons spaargeld en leent dit vervolgens uit. Het verschil tussen de rente op spaargeld en de leningen is het bruto resultaat van de bank. Van dit resultaat moeten nog wel alle kosten worden afgehaald. Een lening, die niet wordt terugbetaald, is een kostenpost voor de bank. Ook moeten er nog kosten af voor bijvoorbeeld alle bankmedewerkers. De rol van een bank is om het kredietrisico over te nemen van de particuliere spaarder. Wie ooit een hypotheek heeft aangevraagd bij een bank weet dat banken niet over één nacht ijs gaan bij het verstrekken van leningen. Ze willen weten of er een goede kans is, dat de lening wordt terugbetaald en verkrijgen zekerheid door het vastleggen van een onderpand. Bij crowdfunding blijkt dat het onderzoek, maar ook de eisen veel lager liggen. Ook neemt de particulier het volledige risico van wanbetaling op zich. Crowdfunding is daarmee totaal onvergelijkbaar aan sparen. Je bent dus gewoon bankje aan het spelen. 

Ik denk dat het grootste deel van de particulieren niet in staat is om de risico’s van crowdfunding goed in te schatten. Wat ik geleerd hebt over investeren is, dat je kansen, die je als het ware in de schoot worden geworpen, het beste kunt negeren. Voor een goede investering is het niet nodig op zoek te gaan naar financiering, die wordt gevonden. Om zelf goede investeringen te vinden moet je op onderzoek uitgaan of een adviseur vinden, die dit voor jou doet en echt jouw belang voor ogen houdt. Tegenwoordig wordt er van steeds meer mensen verwacht, dat ze hun eigen pensioenkeuzes maken. Als je later een goed pensioen wilt, dan kun je er niet meer om heen dat je zelf investeert. In mijn trajecten leer ik ondernemers om met vertrouwen financiële beslissingen te nemen. Dit betekent, dat je begrijpt welke investeringen bij je passen en welke de grootste kans geven op een goed resultaat. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens op www.financialdecisioncoach.nl/financieel-gezond-in-60-dagen

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt