
Corona, een gouden beleggingskans
Bij het beleggen hebben we altijd twee grote dilemma’s: Wat en wanneer. Je kan je bijvoorbeeld afvragen of je je geld in aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen of wellicht gewoon een spaarrekening moet stoppen. Binnen deze investeringscategorieën zijn dan nog eens honderden tot duizenden opties en vaak vele financiële producten die veel beloven. Eigenlijk is het zoveel dat de meeste van ons er niet aan beginnen en ons geld op de spaarrekening houden. Ongeacht hoeveel rente we hierbij ontvangen. Nu heb ik ook een blog geschreven over de risico’s van sparen, maar waarom zou je dan gaan beleggen?
De belangrijkste reden om te gaan beleggen is het rente op rente effect. Een bedrijf wat telkens 10% rendement maakt op het geïnvesteerd vermogen is na tientallen jaren een vermogen waard. En vermogen is wat we allemaal nodig hebben op de lange termijn. Warren Buffett ooit de uitspraak gedaan: “If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die”. Voor zelfstandigen is dit zeker de realiteit, tenzij je genoegen neemt met een AOW-uitkering. Iedereen weet dat we leven in een vergrijzende wereld, wat betekend dat er straks minder werkenden zijn per pensioengerechtigde. Het is daarom zeer aannemelijk dat we straks nog later aow krijgen en minder dan we nu denken. In ons huidige pensioenstelsel wordt er grofweg gerekend dat je gemiddeld 15 jaar een uitkering krijgt. Daarnaast gaat de pensioenleeftijd voor mensen die na 1980 zijn geboren al snel richting de 70 jaar. Mocht je dus nog iets willen voor deze leeftijd, dan moet je zelf actie ondernemen. Het mooie voor zelfstandigen is dat ze natuurlijk vaak helemaal niet te maken hebben met de pensioenleeftijd. Jij kan gewoon zelf bepalen wanneer je met pensioen gaat, mits je daarvoor voldoende vermogen hebt. Vermogen opbouwen is daarom dus iets waar je niet omheen kan.
Maar hoe bouw je nu vermogen op? We kennen allemaal wel de uitdrukking: hoge rendementen betekenen hoge risico’s. Maar hoe kan het dan dat rijke mensen stelselmatig rijker worden? Denk je soms dat zij veel risico nemen? Dan zouden ze toch ook af en toe alles kwijt moeten raken? En dat gebeurt dus niet. Waarom, omdat je ook een hoog rendement kan maken met een laag risico. Eigenlijk is het zelfs zo dat je hele hoge rendementen maken met lage risico’s. Ik leg dit graag uit aan de hand van een voorbeeld.
In de straat waar jij woont staan hoogstwaarschijnlijk allemaal redelijk vergelijkbare woningen. Ondanks dat er wellicht verschillen zijn tussen de woningen hebben ze allemaal een redelijk vergelijkbare waarde. De waarde wordt namelijk bepaald door de locatie. In vastgoed zeggen ze niet voor niets: het is locatie, locatie en locatie. Toch is de prijs die er voor de woning betaald is enorm verschillend. Sommige mensen wonen er al hun hele leven en anderen sinds vorige week. Mijn buurman heeft bijvoorbeeld hetzelfde voor het huis betaald als ik, alleen dan in guldens. De buurman daarnaast heeft 100% meer dan mij betaald. We hebben dus hetzelfde huis, alleen er zijn mensen die 100% van de huidige waarde hebben betaald, 50% of misschien maar 25%. Wie loopt er nu het meeste risico? Stel dat de prijzen met 30% zakken, wie heeft hier dan last van. Het verlies is voor iedereen hetzelfde, maar toch zal degene die het laatst heeft gekocht de meeste ‘pijn’ voelen.
Bij beleggen werkt dit precies hetzelfde. We ervaren pijn door verlies, maar vooral op de korte termijn. Op de lange termijn hebben we al zoveel geprofiteerd van waardestijgingen, dat een ‘dipje’ ons niet zoveel meer doet. Toch zijn er wel grote verschillen. Dit verschil komt vooral tot stand door het rendement wat we maken. Stel namelijk dat er na de dip van 30% nog iemand een huis koopt in onze straat, dan zal deze persoon een beter rendement gaan maken dan de buurman die net op de piek heeft gekocht. Ook is de kans groter voor hem dat de prijs gaat stijgen, i.p.v. verder dalen. Er is immers al veel van de prijs af. Hoe goedkoper iets wordt, des te groter wordt het verschil tussen prijs en waarde. Er zijn altijd mensen die moeten wonen en zolang onze inkomens voldoende zijn komt dit uiteindelijk tot uiting in de toekomstige prijs.
De les die we hieruit kunnen trekken is dat je gretig moet zijn als er angst is en voorzichtig als anderen gretig zijn. Na de huidige daling op de aandelenmarkten is de kans op betere rendementen alleen maar groter. Is dat een hoog of een laag risico?
Mocht je meer willen weten hoe je kan beginnen met het opbouwen van een vermogen, vraag dan een gratis video gesprek aan van 20 minuten door je naam en emailadres achter te laten.