inloggen

Budgetteren werkt niet

Ik werd vandaag geïnterviewd voor een artikel in de Intermediair over mijn gezinsuitgaven. Wat ik de journalist vertelde was dat gedurende de afgelopen 10 jaar onze uitgaven ruim zijn verdubbeld. De oorzaak hiervoor is deels inflatie, maar ook een andere levensstijl. Wat mij in ieder geval opvalt bij mijzelf en mijn klanten, is dat het best lastig is om je aan een budget te houden.

Ik vergelijk een budget wel eens met gezond eten. We weten dat het belangrijk is, maar een zwak moment kan zich zo maar voordoen. Zelfs als ‘goed gedrag’ een gewoonte wordt, blijft de omgeving ons uitdagen en testen. Wat ik hiervan heb geleerd is dat een budget aanhouden er meestal niet voor zorgt dat je op lange termijn financieel gezond wordt. Het doet mij denken aan de uitspraak: “De makkelijkste manier om geld te verdienen is het niet uitgeven”. Het klopt natuurlijk, klinkt logisch, maar het is moeilijk vol te houden op de lange termijn.

Want laten we eerlijk zijn: Budgetteren klinkt en is helemaal niet leuk. Wat je eigenlijk tegen jezelf zegt als je geen geld mag uitgeven is: “Er is niet genoeg geld”. Het is een overtuiging van schaarste die volgens mij niet klopt en contraproductief kan zijn.

Ik denk namelijk dat er meer dan genoeg geld in de wereld is. Vanuit die overtuiging is de beste oplossing voor te weinig geld meer verdienen. Inkomen komt volgens mij voort uit dienstbaarheid. Als mens worden we betaald voor het oplossen van problemen van anderen. Als je meer of grotere problemen oplost, dan kan je meer verdienen. Gelukkig zijn er genoeg uitdagingen in de wereld en weet ik zeker dat jij talenten hebt om anderen te helpen.

Persoonlijk vind ik één van de meest interessante onderdelen van een financieel plan het in balans brengen van inkomen en uitgaven. Bij de uitgaven gaat het er vooral om dat je bewust geld uitgeeft aan datgene wat jij echt belangrijk vindt. De hoogte vind ik daarbij irrelevant. Want waarom zou een ander wel iets mogen kopen en jij niet? De logische consequentie is natuurlijk wel, dat bij een hoger uitgavenpatroon ook een hoger inkomen hoort.

Dan komt vervolgens de magische vraag: Hoe kan je meer verdienen in minder tijd. De oplossing hiervoor zit vrijwel altijd in de 80/20 regel van Pareto: 80% van je resultaat komt voort uit 20% van je activiteiten. Dit principe is op bijna elk bedrijf van toepassing, maar ook zeker op jou als persoon. Stel je eens voor dat je €100.000 bruto per jaar verdient door 5 dagen per week te werken. Het Pareto principe zegt dat €80.000 van je inkomen voortkomt uit activiteiten die je in 1 dag per week zou kunnen uitvoeren!

Het klinkt misschien te simpel, maar wat mij altijd opvalt is dat mensen die veel geld verdienen, dat vrijwel altijd doen door activiteiten waar ze goed in zijn, leuk vinden en veel energie van krijgen. Bij mensen die vinden dat ze te weinig verdienen is vrijwel altijd sprake van een werksituatie die ze veel energie kost en waar ze niet volledig hun talenten kunnen laten zien. En dan moeten ze ook nog budgetteren!

Merk je ook vaak dat al het geld wat er binnenkomt er ook weer uitvliegt, zonder dat je echt doorhebt waaraan? Zou jij ook meer geld over willen houden om te kunnen investeren of heb je dromen waar veel geld voor nodig is. Neem dan eens contact met mij op, zodat ik met je kan sparren om te kijken hoe jij ook een beter evenwicht krijgt tussen je gewenste uitgaven en inkomen.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt