Ben jij bereidt je vrijheid in te leveren?
Veel mensen die ik spreek over hun financiën zeggen dat ze zich er liever niet mee bezig houden. Ik heb geen schulden hoor! Ik geniet nu van het leven en wil daar geen consessies aan doen. Ik heb een hekel aan regelen van bankzaken, verzekeringen en vooral belastingaangiftes. Een wens is vaak dat ze vooral geen geldzorgen willen hebben. De vraag is alleen of het negeren een goede strategie is om dit te bereiken. Want steken we niet een beetje onze kop in het zand.
In het hier en nu zijn, genieten van het moment geeft veel voldoening in je leven. Niet voor niets is mindfulness tegenwoordig zo populaire om ons uit het hectische leven naar het nu te brengen. Maar betekent het hebben van een financieel plan, dat je niet meer in het hier en nu kan genieten. Het probleem is dat we op de korte termijn moeten uitgaven beperken, om te kunnen investeren in onze toekomst. Tenzij je je hele leven wil blijven werken, zal je een pensioen moeten opbouwen. Of je dit nu via een werkgever, verzekeraar en zelf regelt, het principe blijft nu inleggen en later profiteren. Als we dit dus nu niet of te weinig doen, houden we onszelf dan niet eigenlijk ook een beetje voor de gek. Geven we dan niet eigenlijk het geld uit wat we niet hebben?
Als we geen vermogen zelf opbouwen, dan leggen we ons lot ook volledig in handen van pensioenfondsen en de toekomstige AOW regeling. Ondanks dat de AOW een basiszekerheid is, kan je hier niet echt ruim van leven. En voor degene die geld hebben ingelegd in een pensioenfonds, weten inmiddels dat zij ook geen gouden bergen beloven. Zeker de zelfstandigen zijn degene die in de spiegel moeten kijken als we het hebben over een goed pensioen. Gelukkig heeft deze groep mogelijkheden die veel werknemers niet hebben. Werknemers leggen vaak verplicht geld in een pensioenfonds, waarbij er geen regie is op wat de uitkomst zal zijn. Ook zijn pensioenfondsen uitermate star in flexibel uitkeren. De meeste pensioenfondsen bieden de mogelijkheid om vijf jaar eerder te stoppen met werken, maar dit kost je wel een enorme hap uit je maandelijkse uitkering. Ook is een pensioenfonds ongunstig voor je nabestaanden. Natuurlijk is er vaak wel een uitkering voor je partner of kinderen, maar het grootste deel van je opgebouwde vermogen vervalt in de grote pot. Zelfstandigen hebben alles volledig in de hand, maar de vraag is of je jezelf in de hand hebt. Een verplicht pensioen heeft namelijk één heel groot voordeel en dat is dat het verplicht is. De grootste succesfactor van een goed pensioen is maandelijks geld inleggen. Dit is dan ook de eerste gedragsverandering die een zelfstandige moet aangaan.
Niet voor niets heb ik boven deze blog de kreet “The same old thinking”, ” The same old results” neergezet. Iets opbouwen vergt tijd, discipline en vertrouwen. Het begint met maandelijks geld inleggen, maar vervolgens ook nog leren hoe je moet investeren. En investeren vergt veel mentale kracht. Tijdens de financiële en recente corona crisis gingen de koersen tot 50% onderuit. Kan jij het aanzien dat je vermogen halveert en inzien dat deze situaties de beste mogelijkheden zijn om vermogen op te bouwen? Tot slot vraag ik mij af waarom we wel bereid zijn te investeren in een carrière, gezien, hobbies en vrienden, maar niet in ons vermogen. Terwijl juist vermogen ons in nog meer in staat stelt datgene na te streven wat echt belangrijk is in het leven.
Mocht je eens een vrijblijvend skype gesprek willen om te onderzoeken hoe jij financiële vrijheid kan realiseren, of zou je meer blogs willen ontvangen. Laat dan je emailadres achter op de contact pagina.