inloggen

Belasting afgeschaft op vermogen!

Door een recente uitspraak van de Hoge Raad wordt er op dit moment geen belasting meer geheven op vermogen. De hoogste rechterlijke macht vindt dat de huidige belasting in strijd is met het eigendomsrecht, zoals dat vastgelegd is in het Europees verdrag voor de rechten van de mens. Het gevolg hiervan is een jaarlijks gat op de begroting van de Nederlandse overheid van enkele miljarden en daarnaast veel onzekerheid voor iedereen met vermogen. Het is namelijk nog onbekend hoe een nieuwe belasting eruit zal zien en wanneer deze wordt ingevoerd. Daarnaast hebben we te maken met hogere renteverwachtingen. Betekent dit dat sparen weer wat gaat opleveren? Graag wil ik je een samenvatting geven van de mogelijke oplossingen en wat dit voor jou kan betekenen.

De uitspraak van de Hoge Raad is tot stand gekomen door een juridische strijd van vijf jaar door de Bond voor belastingbetalers. Deze bond vertegenwoordigt een groep Nederlanders met veel spaargeld, die het oneerlijk vindt dat de belastingdruk hoger was dan hun spaarrendement. De belangengroep is door de hoogste rechter in het gelijk gesteld en daarmee moeten alle mensen, die zijn aangesloten, de te veel betaalde belasting terugkrijgen. Het is echter niet de verwachting dat mensen, die niet aangesloten waren bij de bond, geld terugkrijgen. Op het moment dat je over de afgelopen jaren naast spaargeld ook ander vermogen had, zoals aandelen of vastgoed, is een claim vrijwel kansloos. Wellicht dat alleen andere grote spaarders zich kunnen beroepen op de uitspraak, maar ook dat is nog een grote onzekerheid. Het is daarom nuttiger om naar de toekomst te kijken en te kijken naar wat ons mogelijk te wachten staat.

Het is vrijwel zeker dat er ook dit jaar belasting over vermogen zal worden geheven. De belangen voor de overheid zijn namelijk te groot om deze inkomsten mis te lopen. Daarbij is mijn verwachting dat we een systeem gaan krijgen waarbij het werkelijke rendement wordt belast. Dit gebeurt namelijk in vrijwel ieder land. Er zijn een aantal varianten op deze belasting, die ik verder zal toelichten in mijn podcast van deze week. Iedere vorm heeft zo zijn eigen voor- en nadelen voor zowel de overheid als de belastingbetaler. Mijn conclusie is eigenlijk dat het niet zoveel uitmaakt welk systeem er is, aangezien belasting mijns inziens van ondergeschikt belang is aan het kiezen van de juiste vermogensmix.

Het bruto rendement van sparen over de afgelopen 200 jaar is ongeveer 4%. Als je dit afzet tegen de historische inflatie van 3%, dan blijft een reëel rendement van 1% over. De afgelopen decennia was het reële rendement van sparen negatief en zeker in 2021 toen we een inflatie hadden van boven de 7%. Met sparen mag je daarom op de lange termijn blij zijn als het rendement de inflatie bijhoudt, maar rijk word je er zeker niet van. Eigenlijk is dit ook helemaal niet erg. Sparen hoeft namelijk ook helemaal niks op te leveren. Spaargeld is namelijk vooral een middel wat erg geschikt is als buffer, doordat je er altijd bij kunt en zekerheid hebt over de waarde. De belangrijkste vraag bij sparen is voor mij niet hoeveel rente je krijgt of belasting je moet betalen, maar vooral hoe hoog de buffer moet zijn. Wat heb je realistisch gezien nodig, als er bijvoorbeeld een tijdje geen inkomen is? Hoeveel geld heb je nodig in een noodgeval? Gemiddeld wordt vaak zes maanden aan uitgaven genomen voor een buffer. Als je inkomen wat onzekerder is, dan kan het verstandig zijn om bijvoorbeeld maximaal twaalf maanden buffer aan te houden. Als je veel zekerheid hebt door bijvoorbeeld een vast inkomen, dan kan drie maanden buffer al voldoende zijn. Op de bufferberekenaar van het NIBUD kun je zelf uitrekenen hoeveel voor jou een verstandige keuze is.

De grote spaarders, die de overheid hebben aangeklaagd, hebben volgens mij een blinde vlek. Als je over de jaren het bedrag boven de buffer was gaan investeren, dan hadden ze een rendement gehad wat ruim boven de inflatie had gelegen. Voor investeerders was de ‘huidige’ belasting methodiek zelfs erg gunstig. Ondanks dat de spaarders dus iets terugkrijgen van de overheid, is het slechts een fooi van wat ze hadden kunnen bereiken met investeren. Voel je dus als investeerder zeker niet benadeeld als je geen geld terugkrijgt. Daarnaast zal een nieuwe methodiek op basis van het werkelijke rendement meer mogelijkheden gaan bieden voor investeerders om belasting te gaan uitstellen. Als hier duidelijkheid over komt, dan zal ik dat zeker hier gaan delen.

De verwachting is daarnaast dat de rente op de lange termijn weer gaat stijgen, wat niet uit kan blijven op het moment dat we een hogere inflatie houden. In mijn blog van volgende week zal ik ingaan op wat de effecten zijn van hogere rentes en hoe je je hier het beste financieel in kunt positioneren.

Blijf op de hoogte

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt